Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2014
Plamenka je napisal/a: |
A tako? Kaj pa v Bauhausu na Rudniku si tudi bil? |
Nisem več nor! sem 1x že bil na Rudniku... ja imamo pridite, in se oglasim pa kao so me napačno razumeli in kličejo v BTC. Ja tam pa imajo. Figo mačkino. So prav tako napačno razumeli prodajalko. Brez veze._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Za vas, ki vam ni dosti okroglih 100 sadik - nekaj ima tudi bolha
http://www.bolha.com/rastline/zunanje-rastline/sadike-semena/sadike-cilijev-1293226574.html?aclct=1399409785
Pa PIPP lma nekaj http://www.cilipipp.si/nova/sl/sadike
Pri nas smo zadovoljni z nekaj grmički
Domači Wax, ki je bil že dalj časa v premajhnem lončku - problem stalnih sprememb sadilnega načrta.
Danes je šel tale v nov, 5 L lonec, njegov bratec pa končno na gredo. Tja je namenjen tudi tale, ampak šele po ledenih možeh, ali pa še pozneje; lonec bo zadoščal kar za nekaj časa.
Prilika za primerjavo dveh načinov vzgoje, vsak s plusi in minusi.
LP_________________mfranc
http://www.bolha.com/rastline/zunanje-rastline/sadike-semena/sadike-cilijev-1293226574.html?aclct=1399409785
Pa PIPP lma nekaj http://www.cilipipp.si/nova/sl/sadike
Pri nas smo zadovoljni z nekaj grmički
Domači Wax, ki je bil že dalj časa v premajhnem lončku - problem stalnih sprememb sadilnega načrta.
Danes je šel tale v nov, 5 L lonec, njegov bratec pa končno na gredo. Tja je namenjen tudi tale, ampak šele po ledenih možeh, ali pa še pozneje; lonec bo zadoščal kar za nekaj časa.
Prilika za primerjavo dveh načinov vzgoje, vsak s plusi in minusi.
Plamenka drage... bi se dalo o tem debatirati. Torej moraš imeti dobra semena. Kako do njih? Se ve. Januarja ali februarja se nam počasi sezona začne z sejanjem. Če pogledamo koliko časa porabimo za vse to,zemlje kozarčkov,vode, mogoče še kako gnojili,kaka lučka za čez noč.... Za ene drago (saj je res) za druge pač realna cena. 500 sadik? Dobro računaš. Potem pa še jajčevci, bučke,paprike,paradižnik pa še kaj se bo našlo. Potem pa rečem ženi, da grem malo zalit vse skupaj. Boš hitro se glasi njeno vprašanje. Veš, da bom. Pa pride čes čas za menoj in sprašuje kaj toliko časa delam. Kaj neki le. NE gre tako hitro._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Plamenka, fovšija greje; najceneje .
Sem se letos fokusiral na Wakse, deloma mi ni žal, že proti koncu maja in v juniju bo iz štirih sadik dosti svežih papričic. Malo pa sem "zaspal" pri drugih sortah, marsikakšna še niti cveti ne ... .
Danes so šle na gredo sladke paprike, pa omenjeni grmiček waksa, pa dvojna sadika Ring of Fire in dvojna sadika Queen Laurie.
Razvajam pa še vedno Pimenta da Neyde, dve sadiki sta bili presajeni v 20 L lonec. Po daljši komi , ko sem jima odščipnil vršiček sta že naredila krošnjo in začela rasti tudi v širino.
Sem se letos fokusiral na Wakse, deloma mi ni žal, že proti koncu maja in v juniju bo iz štirih sadik dosti svežih papričic. Malo pa sem "zaspal" pri drugih sortah, marsikakšna še niti cveti ne ... .
Danes so šle na gredo sladke paprike, pa omenjeni grmiček waksa, pa dvojna sadika Ring of Fire in dvojna sadika Queen Laurie.
Razvajam pa še vedno Pimenta da Neyde, dve sadiki sta bili presajeni v 20 L lonec. Po daljši komi , ko sem jima odščipnil vršiček sta že naredila krošnjo in začela rasti tudi v širino.
pajo je napisal/a: |
Plamenka drage... bi se dalo o tem debatirati. Torej moraš imeti dobra semena. Kako do njih? Se ve. Januarja ali februarja se nam počasi sezona začne z sejanjem. Če pogledamo koliko časa porabimo za vse to,zemlje kozarčkov,vode, mogoče še kako gnojili,kaka lučka za čez noč.... Za ene drago (saj je res) za druge pač realna cena. 500 sadik? Dobro računaš. Potem pa še jajčevci, bučke,paprike,paradižnik pa še kaj se bo našlo. Potem pa rečem ženi, da grem malo zalit vse skupaj. Boš hitro se glasi njeno vprašanje. Veš, da bom. Pa pride čes čas za menoj in sprašuje kaj toliko časa delam. Kaj neki le. NE gre tako hitro. |
Kaj pa vem... Meni tipi, ki po Bolhi (in drugod) prodajajo semena ali sadike enostavno niso všeč. Zaslužkarji. Kot mravljice: evro na evro pa se nabere... Bolha portal je itak zastonj in mogoče se najde kakšna "žrtev", ki bo pripravljena kupiti.
Pravi ljubiteljski gojitelj bo semena in odvečne sadike raje podaril (kot se tukaj ter na podobnih forumih prakticira) ali menjal za druge, ne pa prodajal. On ne gleda se na stroške vzgoje (nakup semen, elektrika za lučke ipd.), do svojih rastlinic ima enostavno nek svojstven, oseben odnos, zato mu ni vseeno, kaj se bo z njimi dogajalo, ko bodo šle od hiše. Tega seveda za tovrstne prodajalce ne bi mogel trditi... Njim je važen samo denar, ki pokrije stroške vzgoje plus morebiten dobiček. Čistoča njihovih sort ter kaljivost semen, ki jih ponujajo? Diskutabilna. Vsekakor je o tem težko soditi, če se "prodajalca" ne pozna osebno...
Da se razumemo: ne zavidam ljudem podjetnosti, vendar krepko razlikujem med ljubiteljstvom in biznisom. Pri slednjem sem vedno potrošniško "previden": kupim zgolj tisto za kar smatram, da res potrebujem, da ustreza kvaliteti, ki jo želim ter da je zame cenovno še sprejemljivo. Temu, ki na Bolhi ponuja sadike čilijev za 4€ bi rekel: "Idi ležat! Bauhaus prodaja sadike habanerov, jalapenov in chayenov za 2,60€, pri čemer ima v maržo vračunan vsaj 200% dobiček."
mfranc je napisal/a: |
Plamenka, fovšija greje; najceneje . |
MFranc, saj ni tako hudo, ker moramo, preden pridelam nove, pospraviti še nekaj kozarčkov pekočih ajvarjev. Potem bo pa najbrž Aurora, ki je najbolj zgodnja, naredila že kakšen plod.
Pri meni je Pimenta zaenkrat še kar kompaktne oblike. Yellow Rocoto je še najbolj visok. Eden od njiju ima kar dva vrha, spodaj pa ni razvejan in ne vem, kaj naj naredim z njim. Upam, da bo kasneje postal bolj košat.
Plamenka je napisal/a: |
Pri meni je Pimenta zaenkrat še kar kompaktne oblike. Yellow Rocoto je še najbolj visok. Eden od njiju ima kar dva vrha, spodaj pa ni razvejan in ne vem, kaj naj naredim z njim. Upam, da bo kasneje postal bolj košat. |
Sicer veš, da paprike in čiliji sami naredijo krošnjo, dvojno "rogovilo" ali trojni vrh, no nekaterim sam pomagam, kot recimo pimenti, ki je šibal samo navzgor. Malo sem bil že pripravljen na to, ker se slično obnašajo Aji čiliji, ki sem jih gojil predlani. Sedaj bosta imela lepo krošnjo, dvo, ali tro delno, relativno nizko (cca 20, 30 cm od tal) pod tem pa seveda nič vej. Če bi hotel še nižji, bolj košat grm, bi jih moral odrezati čisto spodaj, samo hudo je potem čakati, da se naredijo novi vršički ...
Rocoto so malo posebneži, tudi radi gredo v višino, obenem pa naredijo kar precej stranskih poganjkov. Skratka, višji bo, več bo poganjkov; prava vzpenjalka je .