Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zastiranje, zastirka

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Oldi, tudi tista, za katero praviš, da poganja liste iz stebla, jih v resnici poganja iz korenike v tleh, saj je vse nad zemljo en sam list. Gre za orlovo praprot (Pteridium aquilinum)
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Še zelo nerazvite predstavnice prve vrste, nekatere imajo na vrhu stebla komajda kaj.

Praprot brez stebla, listi rastejo v šopu

Predstavnica zadnje vrste, dokončno obliko ima že ko je še majhna. Sem pa našel tudi vmesne variante, kjer pri pol metra dolgem steblu listi še niso razviti.
Nazadnje urejal/a Oldi 19 Maj 2014 20:36; skupaj popravljeno 2 krat
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Praprot je dober pionir na kisli zemlji, v njejnem zavetju se razraščajo borovnice, kostanji, sadno drevje, gozd...
Če jo imate v bližnji okolici dosti in imate tudi vrt na podobni zemlji, potem se sveža in suha praprot zna obnest kot zastirka.
Tukaj jo je dosti in se je obnesla v mešanici z drugimi viri.
Za zastirko dajem vsega po malem in je super.
metuljc

Oldi, na obeh fotografijah je ista vrsta, orlova praprot.
Oldi

Sem v dve objavi nazaj dodal še drugi tip praproti.
metuljc

Preslaba ostrina in preveč od daleč. Ali je navadna glsitovnica (Dryopteris filix-mas) ali navadna podborka (Athyrium filix-femina). Ne gled ena to, katera je, od nje ne boš imel veliko, ker se, ko je suha, močno skrči. Edina smiselna za nabiranje je orlova praprot. Za zastirko, msilim, seveda.
Oldi

Klikni na sliko, da se poveča.
metuljc

Ja, seveda, saj sem, pa ne pomaga, ker je ostrina še manjša. Fotografiraj od bliže, da se bodo videli zobci na lističih lista, potem bo jasno.
Pač ni v moji navadi, da bi trdila nekaj, v kar nsiem prepričana, zato navajam obe.
Oldi

Ali je uporaba sveže nezmlete praproti kot zastirka smiselna? Danes sem jo nekaj položil proti polžem.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Plamenka je napisal/a:
Tu, kjer imamo prodnike od jeseni, smo listje, ko ga je bilo veliko, odstranjevali s sesalnikom listja.

Ker imam dolgo lajtngo Laughing , sem se šele sedaj spomnil, da te vprašam. Imaš v mislih res sesalec listja, ali govoriš o puhalu?

LP_________________mfranc
Odgovori