Sanjarka Ana - Sprehajanja

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Sanjarka Ana - Sprehajanja

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Nisem našla druge "pametne besede" kot SPREHAJANJA.
Na majhnem koščku zemlje, v strjenem vaškem naselju, živim že 28 let. Kot mestno blokarsko dekle (pred leti) sem se veselila tega koščka in zdel se mi je ogromen.

Moj vrtiček meri 3,5x8 metrov in tako sem omejena na pridelavo tistega, kar gre pri nas najbolj v promet.

Saj je še kar nekaj trate, a ta je vedno morala biti - zaradi otrok in vse nastajajoče "gužve" v naši hiši. Na podaljšanem še 1meter dolgem predelu domujejo maline, jablana, gozdne jagode, začimbnice, kaka grmovnica, rožice .... dva prostora sta namenjena kompostnemu kupu (kompostni kup-enoletnice in drugo leto zamenjam postavitev).

Lani sem si še zadaj za hišo priborila ozko gredico, ki je lani videla le ajdo za gnojenje, nekaj zastirke .... letos pa bo tam mešano z zelenjavo in rožicami.

Na prehodu s sosedi je še daljša cvetlična gredica(vsako leto drugačna), ki je letos dobila še solarne lučke, da ob temi kažejo pot sosedom nazaj domov Smile

Majhno, miniaturno ..... izpostavila bi samo še, da pri nas vrtička nikoli ne prekopavamo, niti gnojimo. Že vsa leta. Vsako leto sklenem, da sedaj je pa res že čas za kako gnojilo, pa potem spet vse nekako pade v vodo.

Drugače pa ...... sem zaljubljena v aranžiranje, postavitve, barvne kombinacije, drobne materiale vseh vrste, papirje ...... sodelujem pri kar nekaj večjih zunanjih projektih (kot Pisana Luna) ..... a o tem v naslednjem prispevku.
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Super zgleda,tudi meni je prostora premalo.
Lp iz Prekmurja
Sanjarka Ana

Hvala Robert.

No ... pa še projekti.
Prvi večji projekt je bil sivka.
Dolgo sem si jo želela, pa vedno odlašala, ker sem se bala, da mi jo bo hudič vzel. Potem je moja druga hči lani malo prilila olja in ...... postala sem lastnica prvih 10 sivk (so prezimile, le zaradi pozno jesenskega presajanja zaostajajo v rasti).

In potem se je sprožil sivkin val .....

V dveh rundah smo na notranjskem posadili 220 sivk. Kopali travno rušo in prav tako kot pri meni .... prav z ničemer bogatili zemlje. Vso sivko smo prekrili z lavo in za prvo leto namestili plastične pregrade.
Tretja sivkina runda je bila veliko manjša.
40 sivk v kombinaciji z nageljni. Enak postopek.

V tem času je bilo vzgojenih že okoli 40 novih sivk (s potaknjenci), ki so že vse našle novo domovanje. Spomladansko obrezovanje je bil tudi podvig. Pa nismo obrezali vseh. Zaradi primerjave, kako se bodo obnašale.

No to je Sivkin Projekt, ki še nikakor ni končan.
Sivkine fotografije so shranjene tukaj : http://s1367.photobucket.com/user/SanjarkaAna/library/nasaditve/sivka
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kakšne domiselne rešitve: opeke, nasad ob poti, škarpi, paša za oči in ideje za posnemanje palec gor .
turururu

Odgovor Napisal/-a turururu »

Prav res lepo Smile
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Sanjarka Ana, lepo lepo in domiselno. Sem ravno razmišljala, da bi bilo lepo, ko bi se več članov takole predstavilo, smo kar malo pozabili na to temo vključno z mano. Embarassed
Sanjarka Ana

Ja Muha ..... te opeke/zidaki so res priročne. Čisto poceni in ponucne za pregrade, pa tudi uravnavanje terena. In pri meni so ponavadi vse polne tega ali onega (jagode se več kot odlično počutijo v njih, prav tako sedumi). Nam že več kot 10 let v zidakih rastejo ciprese. Pa so zelo visoke.

Drugi večji projekt številka 2(v delu, ki gotovo nikoli ne bo dokončano) je Pisana Luna (tema v rubriki urejanje okolice na tem forumu).
Pisana Luna ......tik ob cesti. To je res en tak ..... bi človek rekel ZAHTEVEN projekt. Tako kar se samega znanja tiče, kot tudi: kako, od kod zapolniti ves ta povsem prazen prostor.

Te dni nekoliko pusta, saj zaradi povsem nove nasaditve ni še tistega mehkega prehoda med cvetočimi rastlinami. Male doma vzgojene sadike enoletnic postopoma romajo v zemljo, da zapolnijo praznino, vendar bo minilo še kar nekaj časa, preden zacvetijo. Tudi mlade vejice ukoreninjenih sivk na velikem prostoru delujejo izgubljeno. In ajda .... (uporabljena lani za zeleno gnojenje) .... še vedno znova in znova poganja na vseh koncih in krajih Smile

Tako: projekt št.:2 je torej Pisana Luna ...tik ob cesti

Kdaj drugič pa o naslednjih projektih (trenutno so trije v delu). Letos še ne bo veliko za pokazat glede njih .... pa vendar. Začetki so!
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Lepo je spoznavati tvojo zeleno-pisano ustvarjalnost še na drugi lokaciji Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Sanjarka Ana

lpmami je napisal/a:
Lepo je spoznavati tvojo zeleno-pisano ustvarjalnost še na drugi lokaciji Smile

He he ... Zato pa Sprehajanja. Trenutno je na ukoreninjanju 20 sivk za popestritev čebelnjaka v okolici Ljubljane. Wink

Hvala Aye-Aye ... tudi jaz sem na to temo kar malo pozabila.
Odgovori

Vrni se na “Predstavitve članov”