Grah - Pisum sativum
-
- Prispevkov: 2342
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Tudi jaz sem že včeraj pohrustala tistega iz Ivčkinih semen, svetlo rumenega, kar surovega. Lepo zori. Še eden od zelenčkov ima stroke, pa včeraj nisem v temi dobro videla na tablico. Danes sledi podroben pregled. In tudi ponoven napad na polže._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Anne Brontë
-
- Prispevkov: 1621
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Mojih osem sort graha je šele počasi krenilo čez višino 10cm, nekatetre komaj nakazujejo plezalne vitice. Letos sem pač malo pozneje sejala, kot bi to hotela, ker vrt še ni bil pripravljen..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
-
- Prispevkov: 1325
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Letos sem sejala Parsley pea, Purple podded, imata oba že polno strokov,
v dveh loncih imam dwarf grey sugar in salmon pea od ivčk, še čakam cvetje,
golden sweet pea pa sem dve leti sejala samo za semena, letos ga je pa končno dovolj in res polno cveti in plodi.
Zadnja dva sem pa sejala sweet salome in od vode sugar magnolia, sta še manjša.
v dveh loncih imam dwarf grey sugar in salmon pea od ivčk, še čakam cvetje,
golden sweet pea pa sem dve leti sejala samo za semena, letos ga je pa končno dovolj in res polno cveti in plodi.
Zadnja dva sem pa sejala sweet salome in od vode sugar magnolia, sta še manjša.
-
- Prispevkov: 1621
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Bobolino, tudi meni je resnično odličen surov, kuhala sem z njim samo enkrat, raje ga porabim svežega kar na vrtu, dokler je poln vitaminov in je zelo sladek.
Pika, lep izbor sort imaš! Nujno prilepi kako sličico, ko bo čas za to.
Lahko tudi odpremo teme za različne sorte graha in poslikamo vse od cvetov naprej..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Pika, lep izbor sort imaš! Nujno prilepi kako sličico, ko bo čas za to.
Lahko tudi odpremo teme za različne sorte graha in poslikamo vse od cvetov naprej..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
-
- Prispevkov: 788
- Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
Eno vprašanjce... včeraj sem prvič jedel sladkorni grah (baje) na obisku pri novih vrtičkarjih. Prej nisem vedel, da se da grah jesti surovega (te teme nisem spremljal). No, ko smo nabirali, sta rekla, da naj čimbolj okrogle, debele poberemo, ki so še vsi zeleni. Sorte ne vesta, zanima pa me, če se res take nabira ali še bolj mlade, tudi ploščate... Sem na hitro prebral celo temo, pa ne vem, če sem to našel...
-
- Prispevkov: 9644
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Sladkorni grah (vsaj kolikor vem( jemo v stanju, ko semena še nsio kaj prida oblikovana, nekako tako kot stgročji fižol) in jemo seveda stroke, kuhane, zabeljene z drobtinicami, recimo (in še kako, seveda).
Sicer pa so mlad azrna tudi običajnega graha dobra, sladkasta. Starejša so škrobnata, kar velja tudi za sladkornega.
Nekje sem prebrala, da Italijani pobirajo grah v fazi, ko so semena še nedozorela in zato sladka, Nemci pa bolj zrelega, ko je bolj škrobnat in hranilen.
Zdaj, ne vem, ali si res jedel sladkorni grah ali le navadnega, še sladkega.
Sicer pa so mlad azrna tudi običajnega graha dobra, sladkasta. Starejša so škrobnata, kar velja tudi za sladkornega.
Nekje sem prebrala, da Italijani pobirajo grah v fazi, ko so semena še nedozorela in zato sladka, Nemci pa bolj zrelega, ko je bolj škrobnat in hranilen.
Zdaj, ne vem, ali si res jedel sladkorni grah ali le navadnega, še sladkega.
-
- Prispevkov: 1325
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Če je res prava sorta sladkornega z velikimi zelenimi stroki, tak kot smo ga včasih imeli na vrtu, se res pobira take debele stroke, ki že imajo kar debelo zrnje in je še super za jest, sicer ga pa prelomiš, mora biti krhek in brez nitk. Takega je pravzaprav škoda prej pobirat, ko še ni zrnje oblikovano, ker potem podvoji svojo velikost in je še boljši.
Sorte kot so npr. Golden Sweet, pa je bolje prej pobrat, ker lahko ratajo malo nitkasti. Take so moje dolgoletne
izkušnje.
Sorte kot so npr. Golden Sweet, pa je bolje prej pobrat, ker lahko ratajo malo nitkasti. Take so moje dolgoletne
