Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Poplavljena Bosna: Pomagaj s semeni

Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Pošiljka oddana. Ker tokrat semen ne zbiramo za semenske navdušence in zbiratelje, sem semena kupila. Ker si mislim, da bo lažje, če bodo semenarski opisi zraven. Če ti kaj pomaga, ti jih lahko naštejem po spominu; peteršilja za pol Bosne, nizek fižol, po nekaj sort zelja, kolerabe, cvetače, pese, solate, korenja, koruza, čičerika, za grah nisem sigurna, najbrž še kaj. Gledala sem na semenskih vrečkah, kdaj se kaj seje. Če misliš, da je še čas za paradižnike, ti svoje pošljem v ponedeljek. Boš to ti peljal? Do kdaj ti lahko pošiljamo? Najbrž bi prav prišel tudi čebulček, ki je za po pošti pošiljat neroden. Za krompir tudi po mojem še ni prepozno. A se sadike sme peljati čez?
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Gringo, tudi jaz ti pošljem. Imam še kar nekaj semen, ki bodo uporabna. Napiši mi naslov na ZS.

Ne vem kako je v Janji, me pa zelo skrbi, po tem kar sem brala in videla. Bo zemlja še veliko rabila, da si sploh opomore, ne samo rodovitnost, tudi zastrupljenost je problem. Ko sem včeraj pogledala posnetke uničenih polj, sadovnjakov, ki jih je preplavil mulj grušč..., da ne omenjam vseh greznic... Ne vem, če se zavedamo kakšne posledice je pustila ta poplava na zemljo, ne vem če bi si upala kaj sadit v tako zemljo. Bi jo bilo treba najprej razstrupit, nekako dezinficirat, z kamenimi mokami Rockdust (zeolit), z mikroorganizmi, mikorizo, določenimi rastlinami (sončnice, miskantus ...), ki vežejo strupe iz tal. Se bo treba drugače organizirat in bo potrebna dogoročnejša pomoč.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Aye Aye, obupno je tole, res. Ne samo onesnažena zemlja, marsikje je verjetno tudi osnovnih bivanjskih težav toliko, da na sejanje še pomisliti ne morejo. Streha nad glavo, elektrika, voda, prevoznost poti ... Za Janjo si samo mislim, da imajo kje sejati, če so prosili semena.

Kako pa tam, kjer je nekaj deset cm mulja in nesnage, si pa sploh predstavljati ne morem. Kakor koli bi radi pomagali, ne vem, če v smeri razstrupljanja zemlje sploh lahko kaj naredimo. Tudi ljudje, ki so tam, kako sploh lahko ukrepajo? Ob lanskih poplavah je tu pri nas v vasi reka Sava narasla tako, da je zaprla iztok majhnega vaškega potoka, ki se izliva vanjo. Struga potoka se je dvignila za dobrega pol metra. Povem ti, da je grozljivo, koliko materiala za odvoz je bilo to. Koliko tovornjakov je naložil bager. Ko pomislim, koliko ga mora biti šele ob zdajšnjih poplavah na Balkanu, pa človeka res kar brezup popade. Na nekaterih teh območjih so veliko pridelovali sadje in zelenjavo tudi za prodajo, tudi nekaterim slovenskim trgovcem. Ne vem, kdaj bodo spet lahko oz. kdaj bodo pridelki sploh uporabni. Grozno je.
Gringo

Odgovor Napisal/-a Gringo »

vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Gringo,kar nekaj semen kupljenih ti bom poslala to je redič ,rdečo peso ,solato korenje pa še nekaj malega bom dodala ti pa kupi kar veš da še manjka jutri oddam na pošto naslov pa že imam saj sva že nekaj se menila Wink lp vodenka
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

strinjam se s pomislekom AA in mislim, da bo zelo težko pri vsem tem, da bi še oz že sejali.
Gringo predlagam, da so semena izpisana v hrvaščini in da bodo kupljene vrečke enako zanje razumljive. in za boga milega naj ne bodo stara, ker ta katera jima bomo posredovali bodo v veliki večini uporabljena šele drugo leto. stročji fižol (boranija), solate, peteršilj, zelena in še kaj bi nabavila, a ne vem kako naj ti jih posredujem. lpvoda

predlagam, da akcijo zbiranja semena (tudi kupljena z premislekom in načrtom) podaljšamo do jeseni, ker jima bodo verjetno naslednjo pomlad prišle zelo prav_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

voda je napisal/a:

predlagam, da akcijo zbiranja semena (tudi kupljena z premislekom in načrtom) podaljšamo do jeseni, ker jima bodo verjetno naslednjo pomlad prišle zelo prav

Dobra ideja. Verjamem pa, da bodo nekateri lahko sejali tudi že letos, saj so gotovo kje dvignjeni predeli, ki jih ujma ni zajela. Ko se spomnim na vrtičke, ki so jih v zadnji vojni pri nas ob cesti na zapuščeni zemlji ustvarili in obdelali bosanski begunci, kako so skrbno izkrčili kamenje, okopavali in zalivali, vem, da se bodo tudi tokrat znašli, koliko jim bo le narava dopuščala.

Gringo, ti pa prosim poročaj, kakšna je konkretna situacija z zemljo.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

še nekaj je potrebno vedeti od Gringota ali so to semena za eno družino ali za celo vas. predvidevam da za celo vas in potem ni podvajanja semen Gringo, ker vsaka družina naj dobi to in to. npr. potrebujejo 30 vrečk solate, 30 vrečk boranije, 30 vrečk... itd.

muha ko si omenjala vojno in bosanske vrtičke, sem se spomnila situacije v Sarajevu, katero sem zvedela iz prve roke. en moj znanec iz Lj. poreklom iz Bosne (javna oseba) je kupoval velika pakiranja različnih semen (poleg damskih vložkov-ki so šla za med). vse je redno švercal v Bosno. bosanski prijatelj v Sarajevu je v garaži odprl maloprodajo. dobesedno na gostilniške-plastične čajne žličke je prodajal semena. to je trajalo kar nekaj let. ta Lj. javna oseba je nekako bi se reklo obogatel s temi "transakcijami". verjetno tudi drugemu ni bilo slabo. toliko o spretnosti in iznajdljivost tega naroda.

to ni bilo povedano zlonamerno ampak kot anegdota o iznajdljivosti. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Gringo

ekipa

za kropmir res nisem prepričan morda imate prav.
Verjetno pa zaradi teže bi bil precej nepraktičen za pošiljati, ker za 1 družino rabiš vsaj 5-10kg (mi osebno sadimo 35kg). za 5kg teže pa lahko kar nekaj drugega materiala pošljemo.

Pošiljka bo verjetno šla konec tedna tedna začetek drugega, ker čakamo da se voda v Gunji na HR strani (ko bo šel konovoj pomoč za Hrvaško) povleče. Takrat bi poslali še to in bi ta gospod prišel do Gunje nekako in to prevzel.

Melona
hvala za pošiljko, jo pričakujem danes. Smile
Paradižnikov imam tudi sam kar nekaj tako da bom kar sam dodal te paradižnike, čeprav ni več marec a za pozne plodove
sigurno bo.
Sadike žal ne moremo pošiljati niti zaradi prevoza, ker je to treba paziti da se ne polomi na natrpan tovornjaku
pa tudi na carini ne bi dovolili.
Za druga mesta smo rekli da tisti ki hoče (so še akcije iz Avstrije, Nemčije...) da vplačajo denar na TRR od ene forumašice iz BiH, ki bo kupila sadike v delu BiH, ki ni poplavljen in to dostavil.

Aye-Aye
pravilno razmišljalš. Čiščenje in razkuževanje zemlje bo posebna zgodba.
A sedaj naj sejejo-sadijo (če imajo) na področjih, ki jih ni dotaknila voda, kakšni hrbčki ipd.

Voda
prav misli si mi prebrala, bom seveda za vsako vrečko (ker bom večja pakiranja delil na več manjših) napisal prevod
v bosanščini kaj je, kdaj se seje, do kdaj seme ima rok ipd.

Tudi predlog od Muhe da kupujem (za denar, ki ga dobim) velika pakiranja, ker je bolj poceni mi je švignil skozi glavo
in je zelo pametno, ker dobimo več.

Sicer pa hvala še vsem, ki ste mi pisali na ZS in vas še ni na tej temi. Smile
Gringo

muha je napisal/a:
voda je napisal/a:

predlagam, da akcijo zbiranja semena (tudi kupljena z premislekom in načrtom) podaljšamo do jeseni, ker jima bodo verjetno naslednjo pomlad prišle zelo prav

Dobra ideja. Verjamem pa, da bodo nekateri lahko sejali tudi že letos, saj so gotovo kje dvignjeni predeli, ki jih ujma ni zajela. Ko se spomnim na vrtičke, ki so jih v zadnji vojni pri nas ob cesti na zapuščeni zemlji ustvarili in obdelali bosanski begunci, kako so skrbno izkrčili kamenje, okopavali in zalivali, vem, da se bodo tudi tokrat znašli, koliko jim bo le narava dopuščala.

Gringo, ti pa prosim poročaj, kakšna je konkretna situacija z zemljo.

Ideja je super!
Dosti krat tudi sam bi lahko pustil 1kg semen paradižnika, paprik ipd. a ker vem da porabil 10 semenk na sorto ne puščam.
V tem primeru pa je res dobro, tipo "Humanitarni fond", kjer namensko pustimo večjo količino semen in to potem lahko tavamo okoli ter pomagamo in osrečimo kakšno družino.
Odgovori