Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Asimina - Asimina triloba

Odgovori
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Muha najlepša hvala i n lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
damjan

Odgovor Napisal/-a damjan »

živjo
Ali kdo ve zakaj se plodiči posušijo in odpadejo dol iz asimine? Bilo jih je veliko sedaj pa že bolj malo*? Hvala lp damjan
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Slaba oprašitev ali slabe vremenske razmere._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
damjan

Odgovor Napisal/-a damjan »

ŽIVJO

Hvala za odgovor igy.lp damjan
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Pri mojih asiminah so bili tudi cvetni nastavki, vendar se kasneje ni nič razvilo. Bom pa naslednje leto malo pobrenčal s čopičem in oprašil kakšen cvet, sploh pa na mango bo treba nekako spravit pelod od Prime ali Sunflowerja.

lp
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

papsmrk
prepusti to muham , ker to bolje znajo in več časa imajo
samo privabi jih_________________LP
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Igy je napisal/a:
Slaba oprašitev ali slabe vremenske razmere.

Mislim da tiči vzrok neuspešne oprašitve prav v temperaturi.
Pri vseh lastnikih asimin na Goriškem, vsaj mojih znancih, je rezultat podoben. Vsi skupaj ne bomo imeli plodov za eno košaro.Saj bi se morali približati teži vsaj 50 kg.
V preteklih letih sem opazil pri opraševanju,da je pelod zelo fine strukture, ob drgnjenju s čopičem -kot prah. Kot tak je uspešno vstopil skozi plodne kanale v plodnico cvetu. Letos pa je bi kot grobozrnat,saj sem to opazil tudi pri odstranjevanju le tega v epruvete za potrebe Emkey-a in Optimista iz treh različnih vrst ASIMIN.Primerjava: MOKA- ZDROB. Že tedaj sem imel slab občutek, kako bo delovalo, saj je pelod presegel meje velikosti.Previsoke pomladanske temperature pri cvetenju so narekovale zgodbo o neuspehu opraševanja. Kaj pa Štajerska, Dolenjska in ostali predeli?
lp. Vinkoz
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Pri meni je bila oprašitev dobra, odmetavanje pa je sedaj v teku.
Upam da ne bo preveč odpadlo.
Bom pa tudi malo pazil, da jim ne bo presuho._________________LP
ivipiči

Odgovor Napisal/-a ivipiči »

Ojla.
Ja po daljšem čakanju na rezultat sem se odločil le rega deliti tudi z ostalimi Asiminofobi. Ker so tudi na mojih Asiminah plodiči odpadali na akord sem se podal v Avstrijo in v enem od vrtnih centrov vodil podaljši razgovor o vzrokih odpadanja plodov. Apotekarica v tem centru je takoj bila prepričana da gre za pomanjkanje BORA.Seveda sem stekleničko 250ml kupil in še isti dan pripravek tudi poškropjl pa kar vsa drevesa. Sedaj je minilo 3 tedne od prvega škropljenja in Asimina se je stvarno pozitivno odzvala.Tedenska doza škropljenja 3x zvečer potem 2 tedna nič in sedaj še po potrebi 1 na 14 dni do totalne stabilizacije plodov.
Tako sizgledajo rešeni plodovi je jih pa na enem drevesu 56 na drugem manjšem 11 . in na 4 letnih sadikah2-4.
Bor dobite tudi v Kaliji in ostalih vrtnih centrih.Stelkeničko dobro pretrest in uporabljat po predpisu na navodilih.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 3 fotografije

Upam, da je bilo od koristi sem pa odločil, da bom naslednje leto škropil z borom same cvetne popke pred cvetenjem in pred koncem cvetenja. L.P. Ivan_________________Veselo na delo !
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Ivipiči.
Strah ima velike oči, pa vendar upam na najboljše pri tebi. Sicer dvomim ,da primanjkuje "BOR " po celi Sloveniji. :lol:Trgovci so zato,da prodajo, jaz bi na njenem mestu omenil še kakšen element, da primanjkuje. "Ne tebi". Opcija je tudi, da bo v bodoče treba škropiti proti cvetni moniliji kot marelice. Pa embalaže sem si toliko pripravil, no bo pa prišla prav za Feijoje,Kaki,Kiwi.
lp. Vinkoz
Odgovori