Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vrtna loboda - Atri­plex hor­ten­sis

crtj-admin
Site Admin

Vrtna loboda - Atri­plex hor­ten­sis

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Po domače jo imenujejo tudi trajna špinača, čeprav ni trajnica, se pa zelo rada zaseje sama, če jo pustimo semeniti.

Liste uporabljamo enako kot špinačo. Pobiramo jih lahko od zgodnje spomladi do konca junija, mogoče še prva polovica julija, potem požene v cvet.

Velikost je odvisna od rastnih pogojev. Kot samostojna sadika v dobri vrtni zemlji doseže v višini čez 1,5 metra in v širino čez pol metra v premeru.

V neprimernih pogojih, na primer v pregosti setvi, je rada ušiva.

Avtor: muha

Različne lobode:

Avtor: vida
Harka

Odgovor Napisal/-a Harka »

Malo neumno vprašanje, ampak vseeno. Že cel dan ždim na netu in skačem iz ene teme na drugo, pa še vedno nisem našla informacije, ki sem jo na začetku iskala (kolobarjenje), vem pa marsikaj drugega. Zato bom kar tukaj vprašala kaj in kako, da ne bom spet odjadrala predaleč.

Če želimo spraviti čisto seme lobode, ali je dovolj, da na cvet poveznemo koprenasto vrečkico in potresamo ali pa se je potrebno preleviti v čebelico?

Verjetno se loboda ne zmeša s špinačo ampak divja loboda in metlike, prav tako pa tudi amaranti in kvinoje, bi ji pa znali čistost krasti?
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Ni potrebno komplicirat, se ne križajo med sabo. Samo vrtna loboda z vrtno se lahko, recimo da imaš rdečo in zeleno, pa dobiš pisano. Laughing prav tako se ne more amarant in kvinoja. Wink
Harka

Odgovor Napisal/-a Harka »

V nekih navodilih za vzgojo kvinoje je pisalo, da se križa z metlikami in lobodami. Verjetno tudi kontra deluje Question Kar bo pa bo. Če bo kaj zraslo do semena ga bom pobrala pa drugo leto v zemljo vrgla, pa bomo videli kaj bo ratalo Very Happy
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Vseskozi sem mislil, da je vrtna loboda kultivirana različica metlike (Chenopodium album).
Šele danes sem prvič bil pozoren na latinsko ime lobode.
Zanimivo...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nikoli si nisem vzela časa, da bi preverila, kam botanično spada. Po tejle tvoji ugotovitvi sem pa šla pogledat še za blitvo in špinačo - z njima pa je v sorodstvu, vse izvirajo iz iste družine.
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Sejala sem jo spomladi in jo kasneje tudi naflancala.Dolgo časa ni šla njena rast nikamor.
Sedaj pa končno malo v višino in malo v širino.
Zanima pa me,kako jo v kuhinji uporabljate? Kot špinačo,blitvo,koprive ali drugače.
Ali jo potem tudi kaj zamrznete za zimo?

Hvala Smile_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Enako kot špinačo in koprive. Tudi zamrznjena se obnaša enako.

Lobodo je po mojih izkušnjah bolje sejati direktno. Se mi zdi, da ob presajanju preveč zastane v rasti.
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Hvala ._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Odgovori