Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Salvia officinalis - žajbelj
-
- Site Admin
Salvia officinalis - žajbelj
(Prenos iz arhiva)
Glej tudi Zdravilne rastline
dodala muha
Je sedaj prepozno , da sedaj presadi žajbelj? Ali je LJ sploh primerna za njega?_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
dodala muha
Je sedaj prepozno , da sedaj presadi žajbelj? Ali je LJ sploh primerna za njega?_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nikar ga ne presajaj zdaj. Od kod bi ga pa presadil? In kam?
Zakaj pa ne bi bila, samo, grmiček, ki zdajle ždi, recimo, med skalami na Cresu, najbrž res ne bo prezimil pri tebi doma. Je le preveč navajen na svoj mediteranski kotiček. Če pa bi prinesel potaknjence, bi se, morda celo zdaj, ukoreninili.
No, saj, če te žajbelj zanima, ti lahko jeseni ali spomladi dam sadiko in potaknjence (slednje spomladi).
Zakaj pa ne bi bila, samo, grmiček, ki zdajle ždi, recimo, med skalami na Cresu, najbrž res ne bo prezimil pri tebi doma. Je le preveč navajen na svoj mediteranski kotiček. Če pa bi prinesel potaknjence, bi se, morda celo zdaj, ukoreninili.
No, saj, če te žajbelj zanima, ti lahko jeseni ali spomladi dam sadiko in potaknjence (slednje spomladi).
Žajbelj tačas cveti, kmalu bo semenil in najlaže pridemo do novih rastlin s semeni. Če ima primerno mesto, se zaseje tudi sam. To pomeni,da semena lahko takoj posejemo na stalno mesto ali pa po sistemu zimskega sejanja. Najbolje je dobiti semena že prilagojene rastline. Nekaj jih bo tudi pri meni, a imam letos le en mali grmiček, zato bo količina omejena.
Muha, misliš, da gre bolje s semeni kor s potaknjenci? Sama imam s potaknjenci, spomladanskimi, dobre izkušnje, celo cveteli so mi, še isto leto. Zdi se mi, da širokolistni žajbelj sploh ne naredi semen. Vsekakor pa se da pri meni dobiti potaknjence širokolistnega žajblja v skoraj neomejenih količinah, ko odcveti, ga gre kake 2m2, kolikor se je grm razširil letos, stran. Pa kak poganjek enega z Lošinja, ki je aklimatiziran na naše kraje, tudi.