Origanum vulgare - dobra misel, origano
-
- Site Admin
Origanum vulgare - dobra misel, origano
(Prenos iz arhiva)
-
- Kraj: Rimske Toplice
-
Ja, seveda, polegli poganjki se zlahka ukoreninjajo, poreži posamezne vejice tako, da ostane vsaj nekja cm od tal še vejica, se bo kmalu obrasel ta tvoj grmiček, ne skrbi.
Še to, imaš nizkega ali visokega? Prvi je blazinaste rasti, nekako tako, tudi, ko cveti, drugi je visok, takole izgleda.
Še to, imaš nizkega ali visokega? Prvi je blazinaste rasti, nekako tako, tudi, ko cveti, drugi je visok, takole izgleda.
-
Drugi.
Zraste med 60-70 cm v višino. ![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Pred leti smo ga posadili, pa ga nismo tikali in je raslo in raslo, ... ostale so posušene palčke, spomladi pa je jovo na novo začel poganjat iz zemlje. Pa me je zanimalo, če je to posledica semenk ali koreninic, no sedaj vem.![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Ob priliki, ko se vrnem domov, porežem in posušim.![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Pred leti smo ga posadili, pa ga nismo tikali in je raslo in raslo, ... ostale so posušene palčke, spomladi pa je jovo na novo začel poganjat iz zemlje. Pa me je zanimalo, če je to posledica semenk ali koreninic, no sedaj vem.
Ob priliki, ko se vrnem domov, porežem in posušim.
-
Za čaj se nabira, ko je v polnem cvetju, posušiš cele vejice, osmukaš liste in porežeš cvetove. Če je več cvetja, je čaj rumenkast, če je več listja, zelenkast, vedno pa zelo aromatičen. Lahko pa ločeno spraviš cvetne dele in liste, slednje poitem lahko uporabljaš tudi kot začimbo. Za čaj zadošča ščep (res, kolikor narahlo pri meš s 3 prsti) na skodelico vrele vode, s katero preliješ drogo.
-
metuljc je napisal/a: |
Za čaj se nabira, ko je v polnem cvetju, posušiš cele vejice, osmukaš liste in porežeš cvetove. Če je več cvetja, je čaj rumenkast, če je več listja, zelenkast, vedno pa zelo aromatičen. Lahko pa ločeno spraviš cvetne dele in liste, slednje poitem lahko uporabljaš tudi kot začimbo. Za čaj zadošča ščep (res, kolikor narahlo pri meš s 3 prsti) na skodelico vrele vode, s katero preliješ drogo. |
Nisem vedel. Hvala.
Bolj se mi gre kot začimba, je le dokaj pogosto uporabljena v moji huhi.