Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2014
seba993 je napisal/a: |
Cherry Bomb. No vsaj tako mi je rekel kolega ki mi je dal seme. http://forum.gartlc.si/gartlc-about1773.html |
Hvala!
Ja, moji so tako po obliki plodov, kot po količini le-teh na posamezni rastlini, praktično identični tem na fotografijah s povezave, ki ste jo navedli.
Sam se prav tako že kar nekaj časa nagibam k Cherry bomb, vendar pa me ob enem bega izjava osebe, od katere sem dobil zrel plod (iz njegovega semena sem potem vzgojil lastne), da so ti chilliji "hudičevo pekoči".
Maksimalno 5.000 SHU kolikor lahko imajo Cherry bomb res ne more biti tako divje, da bi bilo že "hudičevo", a ne?
Tu potem nastane problem, ker obstaja še vrsta imenovana Satan´s kiss, ki ima praktično enake plodove, le da ti vsebujejo kar nekaj deset tisoč SHU več od češnjevih bombic...
Nič, bo treba počakati, da dozorijo in potem ugotavljati kako in kaj.
LP
Jas imam te šele 2go sezono tako da nisem še najbolj prepričan. Lahko da se kolega moti. Meni so glih prav poleg domače salame ali pa v paradižnikovi solati. Posušene sem pa ponucal kje se je le dalo kaj poleg zmešati.
Sem pa lani od drugega kolega dobil en plod ki jim je na las podoben. Več bom pa lahko ugotavavljal ko bosta oba dozorela.
Naj bi bil Sarit Gat. https://www.google.si/search?q=Sarit+Gat&client=firefox-a&hs=iIR&rls=org.mozilla:sl:official&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=FR2zU4aqN-X07AaSpYHgBQ&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1280&bih=631 Vendar me malo bega ker naj bi po enih podatkih plodovi Sarit Gat-a rasli gor po drugih pa dol. No moji rastejo dol. Pekočnost pri Sarit Gat naj bi bila 5/10 natančnih podatkov o SHU pa nisem najdu._________________LP seba993
Sem pa lani od drugega kolega dobil en plod ki jim je na las podoben. Več bom pa lahko ugotavavljal ko bosta oba dozorela.
mfranc je napisal/a: |
Kaj pa je tole zaen rumeni "feferon" , http://shrani.si/t/1j/F2/VYFhclA/1/imag0355.jpg Je kaj pekoč? LP |
Naj bi bil Sarit Gat. https://www.google.si/search?q=Sarit+Gat&client=firefox-a&hs=iIR&rls=org.mozilla:sl:official&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=FR2zU4aqN-X07AaSpYHgBQ&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1280&bih=631 Vendar me malo bega ker naj bi po enih podatkih plodovi Sarit Gat-a rasli gor po drugih pa dol. No moji rastejo dol. Pekočnost pri Sarit Gat naj bi bila 5/10 natančnih podatkov o SHU pa nisem najdu._________________LP seba993
Hm, kolikor sem sedajle pofirbcal na googlu, so klasično dol viseči čiliji, bolje feferoni , ker jih tudi tako naslavljajo, in naj bi potekali s Kosova.
http://www.thechileman.org/growing_list.php?list=4020,1377,1371,4098,3347,1353,3646,4349,706 tule pa pravijo, da rastejo navzgor, hmm .
http://www.ebay.co.uk/itm/SARIT-GAT-peperoncino-10-SEMI-Kosovo-pepper-seeds-/121367140755?pt=Pasta_e_Condimenti&hash=item1c420b9993
So mi padli v oči zaradi rumene barve (še dobro, da nisem pametoval, da je končna barva rdeča - ali pač ) ker sem te oblike čilijev, npr. Cayenne najbolj vajen v rdeči barvi...
Čeprav se dobijo tudi Gold Cayenne, pa še kak rumen.
Zanimivo mi je, da so najbolj znani v Nemčiji; je možna kulturna izmenjava me Nemčijo in Kosovim .
Skovili; Nemci jih po svoji navadi rangirajo s svojo Schärfeskalo od 1 - 10 na vrednost 7, Čilipipp na vrednost 5, pa Nemci tule http://www.hot-pain.de/schaerfeskala na 30.000 do 50.000, kjer so ponavadi tudi Cayenne, tule pa višje .
Nekje jih rangirajo na 15.000 do 30.000 skovilov.
Bi se našlo še kaj podatkov; pa nič novega, za večino čilija podatki na spletu variirajo skoraj za 100%.
LP_________________mfranc
http://www.thechileman.org/growing_list.php?list=4020,1377,1371,4098,3347,1353,3646,4349,706 tule pa pravijo, da rastejo navzgor, hmm .
http://www.ebay.co.uk/itm/SARIT-GAT-peperoncino-10-SEMI-Kosovo-pepper-seeds-/121367140755?pt=Pasta_e_Condimenti&hash=item1c420b9993
So mi padli v oči zaradi rumene barve (še dobro, da nisem pametoval, da je končna barva rdeča - ali pač ) ker sem te oblike čilijev, npr. Cayenne najbolj vajen v rdeči barvi...
Čeprav se dobijo tudi Gold Cayenne, pa še kak rumen.
Zanimivo mi je, da so najbolj znani v Nemčiji; je možna kulturna izmenjava me Nemčijo in Kosovim .
Skovili; Nemci jih po svoji navadi rangirajo s svojo Schärfeskalo od 1 - 10 na vrednost 7, Čilipipp na vrednost 5, pa Nemci tule http://www.hot-pain.de/schaerfeskala na 30.000 do 50.000, kjer so ponavadi tudi Cayenne, tule pa višje .
Nekje jih rangirajo na 15.000 do 30.000 skovilov.
Bi se našlo še kaj podatkov; pa nič novega, za večino čilija podatki na spletu variirajo skoraj za 100%.
LP_________________mfranc
Kaj pa s kalcijem kaj špricate svoje čilije? Menda so plodovke kar požrešne za tem elementom. Danes sem dobil v roke Cvetal foliar - kalcij ( http://www.cvetal.si/?id_podmeni=8005&id_ppd=261) in bom preventivno kar malo pošprical po listih, seveda z priporočenim odmerkom. Škodit ne more, ali pač?
Spiridon je napisal/a: |
Navadno je že voda iz vodovoda dovolj trda, da paprikice z njo med zalivanjem dobe čisto dovolj potrebnega kalcija. Ni se mi še zgodilo, da bi katera od mojih rastlin kazala znake pomanjkanja kalcija. |
No, mi vodovoda itak nimamo in uporabljamo vodo iz štirne. Od kje pa dobijo recimo rastline, ki jih imamo v loncih polnjenih z kupljeno zemljo zadostno količino kalcija?
Še nekaj. Zakaj je pri sorti Habanero na spodnjem delu rastline ob steblu prava goščava? Pustim na miru ali kaj obtržem?
Objavljam pa še slike sorte Pimientos de Padron, ki zaenkrat odlično uspeva!
LP
Trocki je napisal/a: |
No, mi vodovoda itak nimamo in uporabljamo vodo iz štirne. Od kje pa dobijo recimo rastline, ki jih imamo v loncih polnjenih z kupljeno zemljo zadostno količino kalcija? Še nekaj. Zakaj je pri sorti Habanero na spodnjem delu rastline ob steblu prava goščava? Pustim na miru ali kaj obtržem? Objavljam pa še slike sorte Pimientos de Padron, ki zaenkrat odlično uspeva! LP |
Da ne bomo slepomišili okrog elementov/hranil, povzemam nekaj dejstev, ki so objavljena na spletni strani Gaia - vrtnarski nasveti:
Citiram: |
Rastlinsko pomembna hranila Med rastlinsko pomembna hranila uvrščamo dušik, fosfor, kalij, magnezij, železo, bor, molibden, žveplo, cink in kalcij. Ta hranila zasledimo tako v organskih kot tudi v mineralnih gnojilih, na splošno pa jih delimo na makro in mikroelemente. Naša vrtna tla so rezervoar hranil, ki jih samo posredujejo rastlinam, zato je dobro poznati vlogo posameznih elementov. Dušik ni samo za rast Dušik je pomemben element pri razvoju rastlin, vendar samo v zmernih količinah, zato z njim ne pretiravamo. Ta element spodbuja razvoj rastlin, odgovoren je za vitalno rast in razvoj zelene listne mase. Ker je sestavni del klorofila, vpliva na »rastlinsko tovarno«, ki proizvaja ogljikove hidrate, beljakovine in druge pomembne snovi. Dušik torej vpliva na rast in izboljša fotosintezo. Rastline, ki jim primanjkuje dušika, praviloma zastajajo v rasti, listi pa so bledo zeleni ali celo rumeni, lahko tudi predčasno odpadejo. Znaki pomanjkanja tega elementa se najprej pojavijo na starejših listih. Zadostna količina dušika vpliva tudi na učinkovito izrabo fosforja in kalija. Pri rastlinah, ki jim primanjkuje tega osnovnega elementa, opažamo slabšo rast korenin, narašča tudi dovzetnost za pojav bolezni. Če je rastlina preveč preskrbljena z dušikom, je rast poganjkov močna, ti pogosto ne olesenijo in pozimi radi pozebejo, poslabša se tudi kakovost plodov. Med dušična gnojila uvrščamo domača (ovčji, kozji, zajčji gnoj) in sodobna organska gnojila v obliki pelet in granul (plantella organik, biogrena, bio plantella nutrivit za listno zelenjavo), saj je v njih delež dušika praviloma največji. Najbolj poznana dušična gnojila pa so mineralna (KAN, UREA), ki se jih v domačem vrtu praviloma izogibamo. Fosfor je v tleh slabo mobilen Ta element je odgovoren za dober razvoj korenin, cvetov, plodov in semena. Rastline, ki jim primanjkuje fosforja, imajo slabše razvit koreninski sistem, tudi rast je nekoliko zavrta, znaki pomanjkanja so podobni kot pri pomanjkanju dušika. Pomanjkanje fosforja se odraža tudi na listih, ki niso naravne barve, ampak postanejo nekoliko škrlatni. Ta element je v tleh slabo mobilen, zato ga ob njegovem pomanjkanju (analiza tal) dodajamo že ob osnovni obdelavi tal v zelenjavnem ali sadnem vrtu. Na to nikakor ne pozabimo pri jesenskem ali spomladanskem sajenju sadnega drevja in ga na dno sadilne jame dodamo v obliki plantella sadjarskega gnojila, ki vsebuje tudi prilagojene količine dušika in kalija. Večina rastlin porabi več kalija in dušika kot fosforja, zato z dodajanjem ne pretiravamo. Največ fosforja in dušika med domačimi organskimi gnojili zasledimo pri perutninskem gnoju, zato ga uporabljamo v zelo skromnih količinah, saj zaradi velike količine dušika lahko poškoduje rastline. Preveč fosforja lahko privede do manjše porabe cinka, železa in bakra ter posledično do verižne reakcije nestabilne porabe mikro in makroelementov. Med glavna hranila uvrščamo tudi kalij Kalij je v tleh nekoliko bolj topen kot fosfor, vendar ga v tleh najpogosteje primanjkuje. Zadostna količina kalija izboljša prezimno trdnost rastlin, manj so občutljive tudi na bolezni in škodljivce. Kalij ima pomembno vlogo tudi pri tvorbi škroba, pa tudi pri proizvodnji in premiku sladkorjev po rastlini. Odgovoren je tudi za tvorbo klorofila, ki igra pomembno vlogo v razvoju plodov in cvetov. Zaradi pomanjkanja kalija imajo rastline šibka stebla, listni rob porumeni in se spremeni v rjavo rdečo barvo, listi se sušijo in vihajo navzgor. Ker ga rastline potrebujejo v globljih plasteh tal, ga je priporočljivo tako kot fosforna gnojila vnesti v globino ob osnovni obdelavi tal z lopatenjem ali ob kopanju jam pred sajenjem sadnega drevja (založno gnojenje). Med sodobnimi organskimi gnojili vsebujejo večji delež kalija organska gnojila v obliki pelet ali granul: plantella organik K, bio plantella nutrivit univerzal, bio plantella nutrivit za jagode in jagodičevje in bio plantella nutrivit za paradižnik in druge plodovke. Pomen kalcija, magnezija, žvepla in mikroelementov Kalcij je odgovoren za konstrukcijo celičnih sten in spodbujanje pravilnega razvoja rastnega tkiva. Na srečo ga je v tleh dovolj in ga ni treba dodajati, za vzdrževanje primerne reakcije tal zadošča že gnojenje z bazičnimi mineralnimi gnojili, vsebuje ga tudi večina sodobnih organskih gnojil. Primanjkuje ga lahko v ekstremno kislih tleh, zato v tem primeru tla izboljšamo s sredstvom za odpravljanje kislosti tal plantella kalcivit. Tudi, če je kalcija v tleh dovolj, do njegovega pomanjkanja lahko pride v vročem, suhem poletju, ko je otežena njegova mobilnost po rastlini. Zaradi pomanjkanja na solatnicah in kapusnicah opazimo rjavenje listnih robov, pri plodovkah pa trohnenje na muhi plodov. Če rastlinam niso dosegljivi mikroelementi, kot sta železo ali magnezij, na rastlini opazimo listno bledico. Magnezij je del klorofila in igra pomembno vlogo v fotosintezi, njegovo pomanjkanje opazimo v obliki rumenenja spodnjih starejših listov. Tudi preveč magnezija za rastlino ni dobro, saj to ovira porabo kalcija in kalija. Če primanjkuje železa, so rumeni oz. bledi zgornji listi. Žveplo vsebuje večina organskih in mineralnih gnojil, zato njegovo dodajanje skoraj ni potrebno. Med elemente v sledovih uvrščamo železo, cink, mangan, bor, molibden in baker. Te mikroelemente mnogi strokovnjaki upravičeno imenujejo »multivitamini« rastlinske prehrane, saj sodelujejo v številnih pomembnih rastlinskih procesih. Za ugotavljanje optimalnih potreb založenosti s posameznimi glavnimi hranili nam bo v pomoč analiza tal, ki jo praviloma opravljamo na 5 let. Tako bomo seznanjeni z deležem organske snovi, založenostjo s kalijem, fosforjem in reakcijo tal. Nevenka Breznik |
Iz fotografij, ki ste jih objavili, ni videti, da bi vašim paprikicam primanjkoval kak hranilni element.
Glege obtrgavanja habanera... Lahko mu potrgate novo izrasle poganjke, vendar bo rastlina na istih mestih hitro spet pognala nove.
Jaz sem pri mojih habanerih obupal, ker sem ugotovil, da sem se trudil zaman.
Po nekaj neuspešnih obtrgavanjih jim sedaj raje puščam, da rastejo kakor sami želijo.
LP