Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2014
Bicikl, verjetno ti je v navadi da jamraš za prazen nič. bravo, bravo za pridelek. (sedaj po tihem da neobeden ne sliši, a to vse konzumiraš sam?)
pri meni je situaija taka. danes sem ga pobrala in tudi po treh urah sušenja na njvici probala. še dva dni ga bom sušila na direktnem soncu in potem v zračen prostor. nekaj ga bom spletla v kitko. kako se bo obnsel bomo videli.
posadila sem ala 4 vrste česna. moj Istrski česen ( pridobljen od sosede, pred 5-timi leti), sosedin istrski lanski, Bežigrajski (tržnica-mislim da izvira iz Prekmurja (?)) in brbr-jeva Anka.
moj istrski sosedin lanski istrski "Bežigrajski" Anka in naprej enako po vrsti:
Istrski moj česen (pred 5-timi leti dobila seme od sosede): stroki svetloroza, enakomerno daljši a ožji stroki od drugih. zunanji močnejši. proti sredici tanjši. a vsi daljši kot drug česen. število strokov cca15. lupine svetloroza barve. ne delajo pse. posušena stabljika voljna, da se lahko plete v kite. okus pikanten, težak, takorekoč pekoč , grenčina nezaznavna
istrski soseedin (lani znova vzela seme ): enako kot zgoraj a zelo pekoč. ostalo enako kot zgoraj napisano.
"Bežigrajski" : lupine stroka temnoroza, krajši in približno enaki .število cca 10. dela pse in je sredinska steblika olesenela (jo ne moreš splest v kito). okus močan, pekoč, grenčina nežna
Anka: lupina stroka nežno rozabela, temnejša proti koncu stroka. število strokov cca 9 enako debelih. sredinska steblika trda in se neda splesti v kito. okus srednje močan , skoraj mil v nasprotju z prejšnjimi česni. grenčina močnejša
PS: probala sem takok, da sem vsak česen zaužila s koščkom pancete. vmes pojedla kos sira in spila gutljaj vina. na kancu sem bila kar "morto di krepo" bolj od česna kot od vina (tako si mislim). saj sem vse preiskusila 2krat. a bilo je dobro. lpvoda
PS: seveda sem jaz totalen aberveznik za okuse česna. okuse česna bi moral ocenjevati kakšen dober francoski kuhar kateri ne kadi (popivajo itak vsi). francozi so specijalci za česen, pa še za marsikaj drugega. pravzaprav bi jih moralo biti vsaj pet. (hehehehe)
pri meni je situaija taka. danes sem ga pobrala in tudi po treh urah sušenja na njvici probala. še dva dni ga bom sušila na direktnem soncu in potem v zračen prostor. nekaj ga bom spletla v kitko. kako se bo obnsel bomo videli.
posadila sem ala 4 vrste česna. moj Istrski česen ( pridobljen od sosede, pred 5-timi leti), sosedin istrski lanski, Bežigrajski (tržnica-mislim da izvira iz Prekmurja (?)) in brbr-jeva Anka.
moj istrski sosedin lanski istrski "Bežigrajski" Anka in naprej enako po vrsti:
Istrski moj česen (pred 5-timi leti dobila seme od sosede): stroki svetloroza, enakomerno daljši a ožji stroki od drugih. zunanji močnejši. proti sredici tanjši. a vsi daljši kot drug česen. število strokov cca15. lupine svetloroza barve. ne delajo pse. posušena stabljika voljna, da se lahko plete v kite. okus pikanten, težak, takorekoč pekoč , grenčina nezaznavna
istrski soseedin (lani znova vzela seme ): enako kot zgoraj a zelo pekoč. ostalo enako kot zgoraj napisano.
"Bežigrajski" : lupine stroka temnoroza, krajši in približno enaki .število cca 10. dela pse in je sredinska steblika olesenela (jo ne moreš splest v kito). okus močan, pekoč, grenčina nežna
Anka: lupina stroka nežno rozabela, temnejša proti koncu stroka. število strokov cca 9 enako debelih. sredinska steblika trda in se neda splesti v kito. okus srednje močan , skoraj mil v nasprotju z prejšnjimi česni. grenčina močnejša
PS: probala sem takok, da sem vsak česen zaužila s koščkom pancete. vmes pojedla kos sira in spila gutljaj vina. na kancu sem bila kar "morto di krepo" bolj od česna kot od vina (tako si mislim). saj sem vse preiskusila 2krat. a bilo je dobro. lpvoda
PS: seveda sem jaz totalen aberveznik za okuse česna. okuse česna bi moral ocenjevati kakšen dober francoski kuhar kateri ne kadi (popivajo itak vsi). francozi so specijalci za česen, pa še za marsikaj drugega. pravzaprav bi jih moralo biti vsaj pet. (hehehehe)