Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Lušt

Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

¸V tem da je "naš" in je zato lahko 3 x dražji kot drug paradižnik._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Če pobirajo bolj zrelega kot ostali izvensezonski dobavitelji, potem ima gotovo dosti več koristnih snovi. Kaj kupiti in zakaj se pri vsej tej izbiri lahko vsak sam odloči. Jaz paradižnika izven sezone praktično ne kupujem, razen češnjevcev.
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Preden sem spoznala rastlinolubce iz forma ki imajo več različnih sort paradižnika ki mi praktično dozorijo tri tedne prej smo na veliko kopuvali paradižnika v trgovini.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Optimist je napisal/a:
¸V tem da je "naš" in je zato lahko 3 x dražji kot drug paradižnik.

Današnja cena v franšiznem Mercatorju: 2,15€. Če je komu ljubši oni rahitični od kdovekje - naj izvoli.
stanep

Odgovor Napisal/-a stanep »

Pozdravljeni!
Paradižnik Lušt je v Mercatorju 1,79 €, že kar znosna cena na kvaliteto
Smile
lp, Stane_________________Lepo se je sprehajat po sadovnjaku!
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Hvala, Stane, sem se vse te dni pripravljal, da poiščem račun Embarassed .

LP_________________mfranc
sqjam

Odgovor Napisal/-a sqjam »

Ja čim je rahlo izven "sezone" je blazn drag. V sezoni se ga pa splača kupovat.

Fyi 24.5. je bila cena kg Lušta 2.5€/kg
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Evo, včeraj zvečer sem ga primerjal z parimi domačimi. Brezvezna primerjava, ampak so me res zopet "shecali" ljubitelji, ki prisegajo na ta pravi lušt; in če ta iz original Lušt gajbic ni pravi, kateri pa je?

Poštena primerjava bi bila s približno enakimi "industrijskimi" paradižniki, ko so praviloma cenejši. Žal tega nisem napravil; v spominu pa imam tak paradižnik z izrazito plastičnim (ne)okusom Cool ; ampak tak paradižnik sem probal dva, tri mesece nazaj ...

Od takih zgodnejših kupljenih paradižnikov, je res precej boljši, z pravim paradižnikovim okusom in verjamem, da so Slovenci, ki nimajo lastnega paradižnika, z njim čisto zadovoljni. In takih Slovencev je velika večina Rolling Eyes . Bi jim pa želel, da pride še do kakšne večje proizvodnje in konkurence, saj je termalne vode baje še precej Cool .

V primerjavi z domačimi pa potegne ta kratko. Najhujša je primerjava s črnim, Black Sea Man; črni imajo izrazito močan okus in sem razmišljal, da ni v DNK črnih paradižnikov vgrajen ojačevalec okusa Wink .

LP_________________mfranc
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

heh mfranc, imaš prav. Zagotovo je lušt najboljši med "industrijsko" pridelanimi paradižniki. Tudi, če je vse enako ( prehrana-sorte,...) je prednost, da je dozorel na rastlini in od tam črpal hrano in energijo za dozorevanje-obarvanje in ni čakal v hladilnici zelen in kasneje umetno dozoreval s tistim kar ima v samem plodu.
Druga velika prednost je , da je po obiranju praktično v parih dneh že na krožniku in ni izgubil praktično nič.
Zato je za tiste, ki nimajo vrta sigurno najboljša izbira.

Ne more pa se primerjati z doma vzgojenimi paradižniki že zaradi drugačne izbire sort, ki jih gojimo.
Naš izbor so sorte, ki so zahtevnejše za pridelavo, ker so bolj občutljive, kjer je okus na prvem mestu in ne oblika: enaka velikost in barva plodov, popolna okroglina ,.....
In seveda smo malo razvajeni, kdor je enkrat poskusil svoj paradižnik, je po okusu vsak drug prazen, voden in plehek.

Je pa to tudi neke sorte prekletstvo, ker sedaj pač več nimamo izbire- samo doma pridelano nam je dovolj dobro.
Drugače pa je res, da imajo črni (temni) paradižniki močnejši okus. Po raziskavah imajo nekaj več kisline in sladkorja ( kar da močnejši okus) in tudi sestava mineralov je nekaj drugačna kot pri klasičnih.
Nekaterim je to všeč, nekaterim pač ne.

Je pa vse skupaj povezano z individualnim okusom posameznika, čeprav je precej tudi podzavestnega odpora do drugih barv ( vkorenjineno prepričanje- samo rdeč paradižnik je pravi).
Zato nekaterim recimo Malakhitowaja Shkatulka (zelen) že pred okušanjem povzroči podzavestno zavračanje, nekaterim pa je izjemna delikatesa božanskega okusa.
Morda je nekaj na tem, da osebe, ki ljubijo bolj začinjeno hrano imajo raje paradižnike z močnejšim okusom, ostali in predvsem otroci pa raje bolj sladke sorte.
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Pri črnih paradižnikih je kot zgleda res stvar okusa. Nekaterim so najboljši, drugam pa niso dobri. Sam sem lani imel doma okoli 30 sort. Od črnih Black cherry in še enega neznanega.
In nobenemu pri hiši ni bil všeč black cherry. Pa tudi tistega ta drugega črnega ni nihče dal med favorite. Predsodkov glede barv ni, ker sem imel paradižnike vseh barv. No ja glede zelenih je bil nekaj časa predsodek, ker sem imel pred tem le eno sorto in sicer Green zebra, ki je bil nekaterim prekisel. Aunt ruby's german green pa jih je prepričal, da niso vsi zeleni prekisli. Letos pa še bodo lahko preizkusili Evergreen in Malakhitowaja Shkatulka.
Letos sem povečal sortiment črnih in imam sedaj Amazon Choclate, Black Plum, Japanese Trielfe Black, Chereokee Purple, Black from Tula. Bom videl kako jih bodo ostali pri hiši ocenili. Če ne za drugo, bodo za v omako.
Sicer pa ima precej ljudi to prepričanje, da je paradižnik dober le, če je rdeč. Sem letos prodajal sadike in so nekateri mislili, da so ostali paradižniki le za okras in niso užitni Rolling Eyes
Odgovori