Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2014

Odgovori
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Nisem mislil na FFS. Sploh nevem kaj je Neemovin tonik. Nevem kako ga narediti oz kje ga dobiti._________________LP seba993
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

seba993 je napisal/a:
Nisem mislil na FFS. Sploh nevem kaj je Neemovin tonik. Nevem kako ga narediti oz kje ga dobiti.

So vaše paprikice posajene v posodah, ali v zemljo na vrtu? Te gosenice... so prisotne na rastlinah, ali od nekod "prihajajo" in jih drugače ni opaziti?
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Čiliji so posajeni v posodah odmaknjeni od vrta. Gosenic podnevi nisem videl. Bom pa danes zvečer in ponoči malo pogledal po rastlinah če bom kj našu._________________LP seba993
Spiridon

seba993 je napisal/a:
Čiliji so posajeni v posodah odmaknjeni od vrta. Gosenic podnevi nisem videl. Bom pa danes zvečer in ponoči malo pogledal po rastlinah če bom kj našu.

Če so v posodah, potem je najenostavneje te posode premakniti na neko drugo mesto, da niso na travi iz katere lahko prileze kakšna mrgolazen.
Po moje vsekakor bolje, kot pa uporabljati razne strupe z vprašljivim učinkom.

LP
venus

Odgovor Napisal/-a venus »

Jaz imam čilije na balkonu v četrtem nadstropju. pa sem našla gosenico na listu.
Tako, da je vseeno kje ga imamo. Gosenice oz. njihovi starši najdejo naše rastlinice, vseeno kje so.
Imam pa eno vprašanje. Zakaj se mi sušijo popki na čilijih? Hvala za odgovor.
Spiridon

Ena gosenica še ni invazija, zato se jo da zlahka ročno uničiti, da ne dela več škode.
Razlogov za sušenje popkov na čilijih pa je lahko več. Rastlina je dosegla optimum nastavkov plodov, ki jih je v stanju prehraniti, prekomerno zalivanje, premajhna posoda, prenizka zračna vlaga (v Mariboru je že nekaj dni čez dan pod 40%, kar naj bi bilo po nekaterih merilih minimum za uspešno cvetenje in tvorbo novih plodov pri čilijih)...

LP
venus

Odgovor Napisal/-a venus »

Saj jaz nisem govorila o invaziji. Jaz sem hotela povedati, da metulji najdejo rastline vsepovsod. Saj letajo tudi tako visoko, da pridejo do četrtega nadstropja.
Čiliji pa niso preveč zaliti in tudi posodo imajo dovolj veliko. Bom jih še opazovala.
Zdaj jih bo pa spet zeblo in bo zopet velik šok za njih. Letos jim vreme ni naklonjeno.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Spiridon je napisal/a:

Glege obtrgavanja habanera... Lahko mu potrgate novo izrasle poganjke, vendar bo rastlina na istih mestih hitro spet pognala nove.
Jaz sem pri mojih habanerih obupal, ker sem ugotovil, da sem se trudil zaman.
Po nekaj neuspešnih obtrgavanjih jim sedaj raje puščam, da rastejo kakor sami želijo. Smile

LP

Zanima me, zakaj bi sploh bilo potrebno obtrgavati čilije? A ni bolje, da imajo več poganjkov, saj to pomeni več plodov? Jaz jih puščam pri miru, pa so v glavnem lepi, košati grmički. Edino, če bi šel kakšen preveč v višino, bi mu odščipnila vrh, da bi pognal stranske poganjke.
Spiridon

Plamenka je napisal/a:
Zanima me, zakaj bi sploh bilo potrebno obtrgavati čilije? A ni bolje, da imajo več poganjkov, saj to pomeni več plodov? Jaz jih puščam pri miru, pa so v glavnem lepi, košati grmički. Edino, če bi šel kakšen preveč v višino, bi mu odščipnila vrh, da bi pognal stranske poganjke.

Bi se kar strinjal z vami ga. Plamenka, a kot smo si ljudje različni, tako imamo pogosto tudi različne poglede na neko isto stvar.

Nekateri rastline pincirajo (vršičkajo), ker jim je pač všeč bolj nizka in grmičasta rast; posamezniki trgajo prve cvetove, saj so prepričani, da so rastlina zaradi tega kasneje močnejša in imejo tudi večje plodove; drugi spet obtrgujejo svoje raslinice zaradi samo njim lastnih "estetskih zahtev"; tretji odstranjujejo poganjke, ki se razraščajo v nepravo smer in so zaradi tega v napoto... cel kup razlogov je torej.

Mnenja okoli obtrgavanja so med gojitelji deljena: eni ga zagovarjajo, drugi mu odločno nasprotujejo, tretjim je vseeno.
Jaz sodim med te tretje, zato prepuščam vsakemu posamezniku, da se sam odloči, ali bo obtrgaval ali ne. Cool

LP
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Jaz jim na dnu pustim vse poganjke do višine desetih centimetrov stebla. Potem potrgam vse zalistnike vse do prvega razvejanja, kjer naredi lepo krošnjo. Tako dobim spodaj grmiček, zgoraj pa krošnjo, vmes pa je zračno.

Nikaor pa ne vidim potrebe, da bi se jih nujno obrezovalo, jaz to počnem bolj zaradi izgleda...

Sem pa probala en zelen Shishito Pepper plod, ker sem pričakovala, da bo bolj ali manj 'paprikast' z morda nekaj pekočine, ker še ni niti približno zrel, zato me je kar na rit vrglo, ko so mi zagorela usta.
Saj vem, da nisem ravno vajena pekočine, ampak tole pa nisam pričakovala. Še zdaj me peče po ustih, pa sem ga izpljunila že dobrih deset minut nazaj Laughing_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Odgovori