Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Lušt

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Res so črni zelo specifični in tako močnega okusa, da ni nujno, da so vsakemu všeč. Hecno, mene spominjajo na vino, ki sem ga pil v Makedoniji. Sorte grozdja se ne spomnim, nizki grmiči, cca pol metra visoki in zaradi nalivov pošpricani z rdečo barvo prsti. Izrazit okus po zemlji je imelo vino Rolling Eyes .
Imajo pa črni poleg dobrega okusa kar nekaj zoprnih lastnosti, tako da sem že sklenil, da naslednja leta preživim z eno dvojno sadiko.

Včeraj sem odtrgal prvo zrelo Malakhitowajo Shkatulko, prva zrela na gredah (poleg Big Beefa). Se mi je že lani zdelo, da je precej zgodnja sorta Wink .

LP_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Krasno muha za tale filmček.
Zdaj ne bom imela v trgovini več predsodkov pred Luštom. palec gor_________________
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Vsa leta sem se izogibala luštovemu paradižniku, raje sem počakala svoje. Letos mi je pa Plamenka naredila skomine s svojimi prvimi in sem kupila eno pakiranje "luštka". Mljask, tile mali so zelo dobri! Very Happy Pri ceni pa stran pogledam. Wink Laughing
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

labia je napisal/a:

...

Zagotovo je lušt najboljši med "industrijsko" pridelanimi paradižniki. Tudi, če je vse enako ( prehrana-sorte,...) je prednost, da je dozorel na rastlini in od tam črpal hrano in energijo za dozorevanje-obarvanje in ni čakal v hladilnici zelen in kasneje umetno dozoreval s tistim kar ima v samem plodu.
Druga velika prednost je , da je po obiranju praktično v parih dneh že na krožniku in ni izgubil praktično nič.
Zato je za tiste, ki nimajo vrta sigurno najboljša izbira.

...

Tole v okvir pa na steno.

Ker je "naš" oz. slovenski, ni 1000+ km transporta v umetno ustvarjenih pogojih. Kar kupiš v trgovini, Lušt daleč prekaša vse drugo. Strinjam se tudi z nadaljnjim pisanjem (ki ga nisem citiral) - kar je "z domačega zeljnika", je boljše kot iz trgovine - vsaj veš, kaj ješ, vse prav. Ampak spet - podajte ta argument nekomu iz stolpnice Smile

Skratka, moj favorit je njihov češnjevec, drugega ne kupujem (če že). Lani sem imel dovolj paradižnika za sproti._________________go with your instinct to live as you want
jan24

Odgovor Napisal/-a jan24 »

Sam imam rad prezrele paradižnike.. bolj kot je okus intenziven, raje ga imam.. Lušta že nekaj let nisem kupil.. z razlogom. Drugače vem, da ni najboljše ampak včasih se ujame kakšne dobre datterine z juga Italije, ki za relativno ugodno, dostavijo nek sprejemljiv nadomestek za paradižnik izven sezone. V sezoni je pa itak domač vedno v skledi Smile
Odgovori