Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Proti večeru sem se pasel po borovnicah in zraven "ugibal" kakšno sezono imamo ... Rolling Eyes Rolling Eyes .

Se mi zdi hudo povprečna, hja, lahko bi bila še slabša, zelo dobra pa zaenkrat ni.

Sončni, topli dnevi so pre na redko naflancani Cool Laughing .

LP_________________mfranc
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Pri nas nabiramo na polno!Bluetta in Chandler sta zatajila-pozeba.
Čudovit pa je letos Bluecrop,zato Vlado nikar ne obupaj.Da sorto oceniš,kako dela v določeni klimi,lahko traja 5 in več let.
Nabrali smo že 3 t borovnic.Upam,da bo še 10 t._________________Narava vse povrne!
Vlado

Odgovor Napisal/-a Vlado »

Pri meni bruecropu nekaj ne paše :( Male Hane pa rastejo da se vsi čudijo:) Čandler pa kot kaže rabi malo več dušika od ostalih !?
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Moje borovnice so letos tako lepe , kot še niso bile.
Seveda toliko jih še nisem rezal kot letos spomladi._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
ferdo36

Tisti ki imajo borovnice visoko posajene ali imajo dobro drenažo,imajo letos lepe debele sadeže.Kdor pa ima "utonjene" pa ima mnogo problemov.Grme morate dvigniti in podložiti s substratom._________________Narava vse povrne!
mfranc

Sem se ravno vrnil z večernega zobanja; jah, okus borovnic bi lahko ocenjeval za vsak dan posebej Wink .

Danes so bile najboljše Bluecrop, uravnoteženo sladko kisle, pa izredno sočne!

Ja, ta sorta iz leta 1941? še ni za odpis. http://www.fruitandnut.ie/blueberries.html

Se mi zdi, da je ena zelo nezahtevna sorta, vsestransko prijazna do gojiteljev. Brez velikih pomanjkljivosti, če izvzamem, da rada preveč zarodi in proti koncu sezone plodovi ne dozorijo normalno.
Kar nekaj pomaga redčenje plodov.

JernejZ

Odgovor Napisal/-a JernejZ »

Jaz sem letos na splošno kar zelo zadovoljen.

Pozna se, da sem v preteklih letih večino grmov dvignil in uredil, da od spodaj ob daljših deževjih ne zamaka preveč navzgor.

Počasi zorijo tudi že poznejše sorte (Chandler, Darrow, Coville, Elizabeth, Herbert, Brigitta, Nelson, Rubel). So odličnega okusa. Pravi poletni užitek!

Malo sem presenečen nad zgodnjo sorto Duke. Letos imata pri meni oba grma precej vodene borovnice in so večinoma dokaj brez okusa.

Dal sem že mrežo proti ptičem, ker letajo cele jate škorcev.
Vršičke malo objedajo pikapolonicam oz. rdečim škratcem podobni hroščki ( http://en.wikipedia.org/wiki/Clytra_laeviuscula ), ki jih opažam tudi na drugih rastlinah.
Kaparja sem stisnil kar s prsti (na vsakem grmu jih je bilo cca. 10).
Malo mi nagajajo pajki, ki pletejo mreže, in potem zviznejo noter v grozd.
Ose tudi prihajajo skozi mrežo, zaenkrat jih je malo.

Kot kaže bomo letos, glede na količino borovnic, celo skuhali nekaj marmelade.
mfranc

JernejZ je napisal/a:
Malo sem presenečen nad zgodnjo sorto Duke. Letos imata pri meni oba grma precej vodene borovnice in so večinoma dokaj brez okusa.

Duke mora biti res dobro zrel, pa še ostali momenti vsklajeni, da izpade kar okusen za povprečen okus. Saj imamo tudi okuse različne!
Meni se je posrečila dobitna kombinacija Laughing - poleg grma Duke je še Nui; prvi ima premalo kisline, drugi preveč, skupaj sta odlična!

Mogoče se tudi okus spreminja, trenutno sta mi in Coville in Chandler preveč sladka, zato sem že omenil Bluecrop, ki me te dni najbolj "odžeja" Rolling Eyes .

Sem pa potrpežljiv pri Pink Lemonade; grma sta pokrita z mrežo in čakam da borovničke dodobra dozorijo. Rad bi, da jim je pošteno sojeno Cool Wink .

ferdo36

Zanimiva in točna je ugotovitev,da se okus spreminja dnevno.Tudi zrelost se spreminja in tudi vsebnost vode.Najboljše so B.v nekoliko sušnih letih.
Trenutno degustiram Ozarkblue in je odlična!Verjetno bo ena najboljših._________________Narava vse povrne!
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

ferdo36 je napisal/a:
Trenutno degustiram Ozarkblue in je odlična!Verjetno bo ena najboljših.

Ferdo... počakaj na Hano. Potem boš okusil dober okus. Pri meni je tudi letos med vsemi do sedaj zrelimi sortami zmagovalka. Po obiranju in preizkušanju borovnic, smo si vedno šli "popravit usta" na Hano....
Na mali sadiki Denise blue mi pri obrezovanju ušlo par cvetov, ki so se pretvorili v zelo slasten sadež. Sicer to ne more biti neko merilo, vendar bom na to sorto v bodoče tudi pozoren...
Sicer pa ta dež ne vpliva najboljše na dozorevanje plodov. Okusi niso tisto, kar bi morali biti. Pa še potolčenega od toče je zelo veliko. Pobiranje borovnic po dežju, prebiranje, sušenje... kar nekaj dodatnega dela je bilo potrebnega. Upam, da bo drugi del sezone boljši...
Marmelade je skuhane že kar nekaj. Letos je pri nas hit poletja borovnica z neko dišečo vrsto jabolke(sorte ne vem)...

Vlado je napisal/a:
Male Hane pa rastejo da se vsi čudijo

Jaz pa sem ugotovil, da male rastline Chppewa rastejo zelo močno. Vse rastline v "vrtcu" so posajene v enake lonce in enako oskrbovane. Vendar so Chippewa-e 10-20cm višje kot ostale. Verjetno preveč reagirajo na dušik(AS).
Odgovori