Ceratostigma - kitajska plavica

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Ceratostigma - kitajska plavica

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

OPIS

Prispevek in vse fotografije - avtor Garden-ja

Par dni nazaj sem bila v vrtnariji in v njihovem parku ujela krasen grm, ki mu je nočni mraz pordečil konice zašiljenih listkov, s temno modrimi, skoraj že kobaltno modrimi cvetki, združenimi v socvetja. Dol sem padla. Grm, ki polno cveti jeseni in to MODRO!

Seveda mi je prodajalka na celi črti falila ime rastline, kasneje sem sama ugotovila, da je to Ceratostigma. V knjigi sem videla, da obstaja tudi pokrovna varianta in glej, glej, na nedeljskem sprehodu sem jo našla pred neko staro vilo:

Ceratostigma plumbaginoides:

Domov sem prinesla šop koreninskih potaknjencev.

Grmasta varianta pa je Ceratostigma willmottianum. V naslednjih dneh nameravam v ponovno v vrtnarijo pa jo bom fotografirala.
Obljuba dela dolg - fotografiran grm (trije grmi eden tik ob drugem, posajeni v trikotnik) - Ceratostigma willmottianum.
Višina okoli 60 cm.

Nazadnje urejal/a muha 28 Okt 2014 06:19; skupaj popravljeno 2 krat
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Tudi pri nas sta dve mladi rastlinici .... Ceratostigma plumbaginoides.

Takole izgleda ena med njima pred cvetenjem. Dolgo časa sta tako počasi rasli, da sta se že "skoraj" izgubili med drugim rastlinjem. Potem pa kar naenkrat v nizki štart in sta pohiteli tako v višino, kot tudi dokaj v širino.
Cveti tam nekje od julija/avgusta pa vse tja do srede oktobra. Seveda je tole pokrovna varianta (višina 20-30cm).

Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Obe cvetita in očitno res ne bo več poletja, saj se nekam zgodaj barvata rdeče. Rast je bujna.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Na srečanju pri zufu nas je s sadikami založil juglans. Vse do danes je čakala v lončku, saj ni bilo primernega časa za delo na vrtu. Končno je prišla na vrsto, a preden jo posadim, imam eno vprašanje:

Je morda agresivne rasti, podobno kot jesenske astre? Jo je težko omejevati ali po potrebi izkoreniniti?

Od teh dveh odgovorov je odvisno, kam jo bom posadila.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

V dobri zemlji in ob dovoljšni vlagi bi se lahko obnašala malce agresivno .... verjetno, ... ker dela podzemne poganjke .... ampak je še nisem zasledil v tako zelo bujnem elementu, da bi presegala meje znosnega.

Je pa zato toliko bolj vzdržna v slabših pogojih.

Okoli omejevanja bi po mojem mnenju povsem zadostovala občasna motika in škarje.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

imam jo že veliko let. če te moti kaj hitro izpuliš poganjke in ni nobene možnosti, da bi bila agresivna. no jaz agresivnost pri rastlinah razumem ko je ne morem z lahkoto krotiti. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Hvala obema.
Odgovori