Uporaba različnih semen v prehrani

crtj-admin
Site Admin

Uporaba različnih semen v prehrani

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

juglans je napisal/a:

Glede uporabe različnih semen v prehrani obstaja, vsaj za mene zelo zanimivo vedenje, ki ga želim malce vkomponirati še v svoje obzorje. A kot kaže, se spremembe dogajajo počasi.

juglans je napisal/a:
Morda še ena, sicer bolj splošna, pa vendar pri svetlinu omenjena opazka.

Pogosto prevladuje mnenje, da ne rečem kar tehnologija pridelave, da so številne sedaj popularne rastline, katerih skupno poimenovanje je/so super živila, zelo nezahtevne in skromne v praksi kmetijske pridelave.
Temu lahko odgovarjam nič drugače, kot površno in popularnosti željno kopiranje prispevkov iz spleta. Praksa kaže ravno nasprotno.
Če omenim rastline iz te skupine, ki jih (recimo temu) gojim in to so svetlin, čia, črna kumina, tef, amarant, kvinoja, morda še kaj pa se ne spomnim, potem lahko povem, da vsaka od teh rastlin zahteva svoje pogoje, ki jih je vajena iz naravnih rastišč, skupni imenovalec potreb vseh pa je dobra in hranljiva zemlja. Res da pri večini poletna suša ni tako usodna kot za mnogo pri nas uveljavljenih kultur, zahtevajo pa poleg ustrezne zemlje tudi ustrezno tehniko pobiranja semen. Ravno to dejstvo je po mojem mnenju najšibkejši člen v "zgodbi" super živil z po možnosti eko certifikatom.
Aja, letos sem poizkušal tudi s psiliumom.

Skratka, brez nič ni nič.

Seveda to ne tangira na udeležence v temi.

lp.

muha je napisal/a:
juglans je napisal/a:
Glede uporabe različnih semen v prehrani obstaja, vsaj za mene zelo zanimivo vedenje, ki ga želim malce vkomponirati še v svoje obzorje. A kot kaže, se spremembe dogajajo počasi.

Zanimivo je brati še nasprotno mišljenje. In dobiš potrditev, da ni za pograbit vsake novitete takoj ko jo veter prinese.

juglans je napisal/a:
Vidiš, jaz pa ne morem iz svoje kože. Po novostih kar planem, v prvi vrsti me zanima kako rastline zgledajo, no, kasneje pa še kako se okušajo, kako vplivajo na telo in še vse tovrstne pomembnosti, brez katerih sodoben in osveščen človek nikakor ne more živeti in preživeti. Rolling Eyes
Kar v resnici želim povedati je, da mi je vsaka novost zanimiva in verjamem, da vsaj delno tudi koristna. Absolutnega pač ni, vsaj ne materialnega. Vzporedno pa rad gradim "sliko" dejanskega tudi z "na videz" nasprotnim mišljenjem (kot pravš muha). Recimo temu, da niansiram, filtriram presežnike, blišč postavljam ob bok tehnološki realnosti kmetijske pridelave, koristno bistvo pa vsaj poizkušam zadržati za sebe.
Tako, med drugimi svetlinovo seme uporabljam praktično dnevno, v jutranjih zelenjavnih sokovih, tudi kot posip po hrani, nekatere druge "pomembneže" (čia, lan, psilium, tef, mungo fižol) pa pri peki brezglutenskega kruha in drugih pekarij.
Skratka, smo v času globalizacije, smo v okoliščinah prostega pretoka informacij ter znanja in v tem prav hedonistično uživam. Zakaj ne?
Odgovori

Vrni se na “Novice in opozorila iz sveta rastlin ter ohranjanja narave”