Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

FIŽOL RIBNČAN (URBAN) nizek

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

FIŽOL RIBNČAN (URBAN) nizek

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tale fižol sadijo v okolici Ribnice in so mi ga pred leti prodali kot Ribničana (stara slovenska sorta fižola, ki so jo včasih veliko gojili v okolici Ribnice. Pridelovali so ga toliko, da so ga tudi izvažali). Vendar smo kasneje ugotovili, da to ni stara sorta Ribničan, zato je v naslovu v oklepaju navedeno tudi "delovno" ime Urban.
Iz dosedanjih izkušenj, je to zelo roden, zgoden fižol za zrnje, ki pa ima kuhan mogoče malo kompaktnejšo lupino, vendar je okusen in njegova barva je res nekaj posebnega.

LASTNOSTI (zbrane glede na pridelavo v letu 2013)

Višina:
nizek, v=cca 60-85cm, brez tendence ovijanja

Cvetovi:
beli

Stroki:
zeleni, ploščati,imajo nitke

Zrnje/seme:
rjavo oranžno rdeče, ledvičaste oblike, 100g vsebuje cca 168 suhih zrn

Uporaba v kulinariki:
Stročje: ni primeren za stročje (mehak, a nitkast)

Zrnje:
- Čas kuhanja: s prednamakanjem čez noč se kuha 30min, se ne razkuha. Zrnje spremeni barvo v rdečerjavo.
- Meso kremasto, lupina srednje debela
- Okus dober

cvet

strok

stroki na rastlini

zrnje in strok

zrnje

kuhan

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 6 fotografij

Preteklo sezono (2013) sem ga sadila na dveh lokacijah (na vrtu in na njivi). Na vrtu je odlično rodil (večina semena je bila kupljena v Hrovači, nekaj malega pa sem imela lastnega, kupljenega pred dvemi leti pri gospe Justiki). Na njivi pa je bil bogato obložen s stroki, a se je zaradi suše prehitro posušil. Tako so bila zrna majhna (a za eno rudno ali dve za kuhanje bo Very Happy )
Od vseh nizkih sort, ki sem jih gojila lansko sezono, me je Ribnčan najbolj očaral. Rastline so bile bogato obložene s stroki, ki so bili zdravi in dobro izpolnjeni z 6-8 zrni. Vsekakor bo Ribnčan tudi to leto močno zastopan v moji "fižolovi posadki".

Na voljo je tudi nekaj semen za tiste, ki bi ga želeli povabiti v svoj vrt..._________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 28 Jan 2016 10:31; skupaj popravljeno 2 krat
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Prosim, bi rada bila med tistimi, ki gbi ga lahko povanila v svoj vrt.. Bom vesela in hvaležna, če bom.
brbr

Matuljc, te bom dala na seznam... Gotovo dobiš nekaj zrn. Koliko, pa bo odvisno od števila zainteresiranih. Če pa bo kandidatov vseeno preveč, pa boste imeli prednost prvo prijavljeni (če je prav)_________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Meni je. Wink
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Se v vrsto postavljam
brbr

Vodenka, pišem..._________________naredimo svet lepši
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Če bo še kaj ostalo , prosim ?_________________
BOJAN66

Odgovor Napisal/-a BOJAN66 »

Pozdravljena...tudi jaz se postavljam v vrsto...hvala..lp Bojan
ps.če je kaj zanimivega iz mojega seznama, javi...
slavc

Odgovor Napisal/-a slavc »

Še eden v vrsti
Odgovori