
Sliva - Prunus domestica
-
- Prispevkov: 122
- Pridružen: To Jun 11, 2013 2:00 am
No, ko saem ravno pri delu in ker nimamo posebne rubrike RINGLO bom kar tukaj prilepil par slik.
Temno rdeči ringlo na dolgih pecljih in bordo rdeče drevo so potomci drevesa iz Zg.Kungote ,ki mi jih je mislim Melona donirala. Cepil sem na Mirabolano rast zelo bujna in v vrh. Na plavkico rast počasna in rodnost tretje leto in še cepljeno na vinogradniško breskev. Rast močna lepo razvejana rodnost že 1 leto. Letos je 3 je in obilno plodov. Bom pa drevesa probal držati z obrezovanjem bolj nizko.
Cepljeno na Mirabolana.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Cepljeno na vinogradniško breskev. Na njo je zraven cepljena tudi Marelica CompaCta super Compact ali Ruska marelica.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Drevesa so popolnoma zdrava brez škropljenja zorenje pa je zelo pozno, September._________________Veselo na delo !
Temno rdeči ringlo na dolgih pecljih in bordo rdeče drevo so potomci drevesa iz Zg.Kungote ,ki mi jih je mislim Melona donirala. Cepil sem na Mirabolano rast zelo bujna in v vrh. Na plavkico rast počasna in rodnost tretje leto in še cepljeno na vinogradniško breskev. Rast močna lepo razvejana rodnost že 1 leto. Letos je 3 je in obilno plodov. Bom pa drevesa probal držati z obrezovanjem bolj nizko.
Cepljeno na Mirabolana.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Cepljeno na vinogradniško breskev. Na njo je zraven cepljena tudi Marelica CompaCta super Compact ali Ruska marelica.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Drevesa so popolnoma zdrava brez škropljenja zorenje pa je zelo pozno, September._________________Veselo na delo !
-
- Prispevkov: 1996
- Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am
- Kraj: Kališovec
- Kontakt:
Eno tako varjanto imamo mi doma, že dolga leta.
Karakteristike podobne kot jih opisuješ, le da zori že konec julija.
Odličen sadež, sicer podoben navadnemu ringloju, a zame poplonoma drug svet.
Tukaj je na flimčku v Vitanju posnet.
Se zelo lepo nabira z obiralcem za jabke, nekaj nižjega bi bilo pa še bolje!
Hvala za info.
Če bi mel cepiče, povej.
Karakteristike podobne kot jih opisuješ, le da zori že konec julija.
Odličen sadež, sicer podoben navadnemu ringloju, a zame poplonoma drug svet.
Tukaj je na flimčku v Vitanju posnet.
Se zelo lepo nabira z obiralcem za jabke, nekaj nižjega bi bilo pa še bolje!
Hvala za info.
Če bi mel cepiče, povej.
-
- Prispevkov: 438
- Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 859
- Pridružen: Ne Feb 09, 2014 1:00 am
Prejle smo skuhali 12 kozarcev marmelade.
En sam dež, zato bosanke pokajo in smo jih obrali ne preveč mehke, zmiksali, na 8kg žive teže 3kg želilnega in 1kg navadnega sladkorja. Na vrečkah sladkorja je pisalo kuhaj 10min, nato test, na drugi pa samo 4min.
Po 10min lahkega vrenja sem začel s testom strjevanja s kožico in začel kuhati pod skoraj polnim plinom. Ker po eni uri vrenja še ni bilo kožice, je padla odločitev "kar bo pa bo" in je šla v kozarce.
Po starem receptu z navadnim sladkorjem (na 5kg sliv 2kg sladkorja) naj bi se kuhala pol do 3/4 ure in se ni nikoli pokvarila. Manj zrelo sadje naj bi imelo več pektina, zato sem pričakoval krajše kuhanje, sploh ker smo uporabili želilni sladkor. Kuhanje naj bi bilo čim krajše (zaradi vitaminov), kuhali naj bi največ 2kg naenkrat, zato sem uporabil 2 posodi. Če kuhaš predolgo, sadje izgubi efekt želiranja.
Nič mi ni jasno kaj je šlo narobe, morda bi moral dati dvojno dozo sladkorja, ampak imam raje manj sladko marmelado.
En sam dež, zato bosanke pokajo in smo jih obrali ne preveč mehke, zmiksali, na 8kg žive teže 3kg želilnega in 1kg navadnega sladkorja. Na vrečkah sladkorja je pisalo kuhaj 10min, nato test, na drugi pa samo 4min.
Po 10min lahkega vrenja sem začel s testom strjevanja s kožico in začel kuhati pod skoraj polnim plinom. Ker po eni uri vrenja še ni bilo kožice, je padla odločitev "kar bo pa bo" in je šla v kozarce.
Po starem receptu z navadnim sladkorjem (na 5kg sliv 2kg sladkorja) naj bi se kuhala pol do 3/4 ure in se ni nikoli pokvarila. Manj zrelo sadje naj bi imelo več pektina, zato sem pričakoval krajše kuhanje, sploh ker smo uporabili želilni sladkor. Kuhanje naj bi bilo čim krajše (zaradi vitaminov), kuhali naj bi največ 2kg naenkrat, zato sem uporabil 2 posodi. Če kuhaš predolgo, sadje izgubi efekt želiranja.
Nič mi ni jasno kaj je šlo narobe, morda bi moral dati dvojno dozo sladkorja, ampak imam raje manj sladko marmelado.