Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Odgovori
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Jaz sem včeraj zvečer opazil precej počrnela stebla na enem, ki ga imam v loncu ob ograji na pol pod streho in ni bil šprican s "kemijo". Ta je kar bogi. Postrgal in posul sem obolela mesta s sodo.

Na vsakonočni polžijadi pa sem opazil obolelo steblo tudi na Momotaru. Postopal enako kot prej. Verjetno že pojenjajo učinki škropiv. Razmišljam o ponovitvi škropljenja z bakrom. Quadrisa se praktično nikjer več ne dobi. Za ostale bi mogoče kaj vedel mFranc.

Za nas, ki smo v službi je problem še večji. Ko greš je vse mokro in, ko prideš spet začne padat. Jasno, da pada tudi ponoči/čez dan, .... Seveda se ne uspe posušiti in je škropljenje praktično nemogoče. Komaj kdaj se najde nekaj suhega, večinoma za vikend, ko smo lahko doma na "straži".

Aja, vovskega srca sploh ne gojim več, je (vsaj pri meni) preobčutljiv.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Škropi se itak samo zgodaj zjutraj ali zvečer, se pravi pred ali po službi. Največji problem je, ker zadnje dni takrat dežuje. No, jaz zadnje čase včasih škropim tudi, ko je mokro.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Škropil bi lahko tudi sredi dneva, če bi bilo samo oblačno ne pa tudi mokro. Verjamem pa, da lahko s sodinim pripravkom z vsakodnevnim škropljenjem tudi v mokrem zadržuješ močnejše izbruhe bolezni. Mislim, da bi me vsi mimoidoči imeli za na ono stran. Kaj več pa je verjetno odvisno tudi od mikrolokacije in božje masti. Shocked
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ja, če bi človek vedel, da bo skoz oblačno. A večkrat se je že zgodilo, da je hitro posijalo sonce, včasih le za kratek čas, drugič za dlje. Vsaj jaz sredi dneva ne škropim. Me pa sosednje in mimoidoči najbrž čudno gledajo praktično vsak večer s škropilnico, pa ko stalno nekaj obrezujem. Rolling Eyes Pa zjutraj sem tudi, ko je bilo še za silo suho. Verjetno si mislijo, da uporabljam ne vem kakšne strupe. Wink No, jaz samo izmenično škropim, en dan s sodo, drug dan z Neemovim tonikom. Bodo pa naslednji dnevi pokazali, koliko jih je to vreme zdelalo. Kaj dosti najbrž ne bo več od njih. S tvojim zadnjim stavkom se pa popolnoma strinjam.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jaz sem jih danes poškropila, ko je ravno sijalo sonce, računajoč, da ne bo dolgo in prav sem imela Crying or Very sad . Pomislila sem, kako tudi po nevihtah takoj posije močno sonce, pa preživijo, zato računam, da bodo preživeli tudi enkratno škropljenje ob napačnem času.
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Bicikel je napisal/a:
Quadrisa se praktično nikjer več ne dobi.

Bicikel, Ortiva ima isto kot Quadris sistemično komponento azoksistrobin, v isti koncentraciji; plus dodan še kontaktni fungicid klorotalonil.

LP_________________mfranc
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

moje mnenje je, da škropljenje ni nemogoče, če pada dež ali če je vse mokro - nesmisleno je, ker nič ne učinkuje. če pogledamo vinogradarje ne špricajo ko je velika rosa zjutraj (torej odvisno od pozicije tudi po 10 uri) in vsaj 2 uri ne sme po špricanju padati.

Kvadros se dobi v sosednji vasi v Agro..., če kdo rabi mu ga prinesem. 90 kn. mislim, da za 200l škatlica. to je cca 13E. karenca 4dni za p.

Agro strokovnjak mi je povedal, da, če bom drugo leto želela imeti p. moram začeti šprica že nekaj dni potem ko se p. primi in to v enakem zaporedju, na cca 15-20 dni. omenil je enako kot se šprica trtai. lpvoda

PS: za sodo in mleko je zamahnil z roko in razložil, da to do neke mere lahko zaščiti p. ampak ne more nikakor zaustaviti bolezen oz. je odpraviti. ko sem omenila praskanje po črnih vejah je preslišal in če bi še enkrat to povedala bi mi zagotovo opalil šamar,... misleč, da sem tako glupa in da bi šamar mogoče kot sistematik postavil vidije v moji glavi na pravo mesto.

še to: ko sem s Kuperblav pred-pojma nimam 20-timi dnevi ali več pošpricala, sredi poldneva, se je ta peronospora, razred plemenjača (krumpirjeva) malo zaustavila. to je ta črna plesen, ker obstaja tudi siva za roza nisem sigurna ha. saj mi že gre vse na smeh, da cca 80 različnih paradajzev toliko okupira moj osebek. drugo leto sadim samo 2o kom. amen.

da ke kako sem glupa_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Voda, potem bo pa drugo leto eno krasno poletje in se bomo po glavi tolkli, da jih nismo več sadili . Je pač tveganje, kot marsikaj drugega, a hvalabogu ne s katastrofalnimi posledicami za nas male vrtičkarje. Temu se res reče: Živeti z naravo Wink Laughing Laughing.

Drugo so veliki pridelovalci, katerih glavni dohodek je odvisen od letine.

Mimogrede: samo tri leta nazaj so naši kmetijski "strokovnjaki" že bili plat zvona, da prehajamo v sušno obdobje, ker tedne ni bilo dežja, da bo treba poštudirat, kaj saditi, da bo v suši zraslo in rodilo. Hvalabogu, da niso dali direktive, naj se vsi preorientirajo na paradižnik puli lase . Sedaj že laže razumemo , zakaj so imeli včasih kmetje prošnje procesije za dež, za lepo vreme, zvonili proti toči ...
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Katastrofa na vrtu...
Zjutraj sem pobrala res vse črno, kar sem videla, do popoldneva pa je počrnelo še toliko listov in stebel, da sem napolnila kar dve koroli bolnega materiala. Res ena sama žalost.
Kaj čmo sploh rezervirat termin za Paradajz Manijo, če je povsod tako?? Embarassed_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

dežuje in dežuje in dežuje...a sem se že po zadnjem škropljenju z bakrom tistih zunanjih paradižnikov na gredi, odločila, da jih ne škropim več. Sodelavec, ki ima moje sadike, pravi, da jih tedensko zaliva z nekim nemškim gnojilom za paradižnike, in nima bolezni. Drug, ki ima moje sadike, je paradajze preprosto posadil med trto, se ne sekira, in ko škropi trto, pač poškropi še pardajz. In je zdrav in hvali moje sadike. Nekateri imajo zdrave, drugi bentijo nad boleznimi, tako da je vse skup loterija.

Svojih ne bom več škropila z nikakršnim ffs, če bodo, bodo. V loncih se kolikor toliko držijo, v rastlinjaku obolevajo posamezni listi. Tako dolgo, kot bodo, bodo, ne bom njihov suženj, kot smo letos že sužnji polžev in ostalih neprilik.

nabrala sem že kar nekaj plodov, se naužila in okusila okusa domačega paradižnika, nekatere nove sorte so odlične, nekatere preverjene stare tudi, nekatere pa so praznega okusa in jih z lahkoto vržem iz seznama.

Vsaj to mi je bilo dano, da so nekateri dozoreli, in da lahko rečemo, da bodo parkrat za solato, vse kar bo več in dlje zorelo, bo le dobrodošlo.

vso srečo vsem vrtičkarjem v borbi!_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Odgovori