Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Asimina - Asimina triloba
Optimist.
Tudi na našem koncu ne kaže najbolje.Če se bo ponovil lanski scenarij -pretopla jesen in zima, se bo zgodba naslednje leto ponovila.
Glede plodov so najbolj zihr tile iz zamrzovalnika,fot iz 5.7.2014 na maxi krožniku. op.. Da ne koga zavede, da so hlebci kruha. KAPITALNI PLODOVI.!!!
lp. Vinkoz
Tudi na našem koncu ne kaže najbolje.Če se bo ponovil lanski scenarij -pretopla jesen in zima, se bo zgodba naslednje leto ponovila.
Glede plodov so najbolj zihr tile iz zamrzovalnika,fot iz 5.7.2014 na maxi krožniku. op.. Da ne koga zavede, da so hlebci kruha. KAPITALNI PLODOVI.!!!
lp. Vinkoz
Živjo Damjan.
Tudi jas opažam pri mojih dveh odraslih, da so listi letos bolj majhni pa tudi plodovi se mi zdijo kot, da ne mislijo debelit. Seveda sem to povezal z vremensko situacijo tega leta. Je pa drevo pognalo mnogo novih vej in to na deblu 10cm od poda navzgor, če je to kak znak za hudo zimo in se drevo pripravlja za morebitno obrambo bo pokazala zima in naslednja pomlad. Drevesa, ki jih imam na deželi so 4leta in niso rodila imajo pa velike liste so pa cvetela in bo verjetno naslednje leto kaj več za povedat. L.P.Ivan._________________Veselo na delo !
Tudi jas opažam pri mojih dveh odraslih, da so listi letos bolj majhni pa tudi plodovi se mi zdijo kot, da ne mislijo debelit. Seveda sem to povezal z vremensko situacijo tega leta. Je pa drevo pognalo mnogo novih vej in to na deblu 10cm od poda navzgor, če je to kak znak za hudo zimo in se drevo pripravlja za morebitno obrambo bo pokazala zima in naslednja pomlad. Drevesa, ki jih imam na deželi so 4leta in niso rodila imajo pa velike liste so pa cvetela in bo verjetno naslednje leto kaj več za povedat. L.P.Ivan._________________Veselo na delo !
AndrejK je napisal/a: |
V svojem nasadu zato ne bom naredil senčenja, v nekaj dneh pa upam, da bom uspel zagnati kapljično namakanje. V tem letu bom iskal pravi režim zalivanja/gnojenja in računam na prirast 50cm pri letos posajenih asiminah. Bom pa vsekakor poročal konec leta, če ne že prej |
Končno sem zaključil dela v nasadu s 100 asiminami. Konstrukcija je postavljena, letos sem napel samo nosilne žice, mrežo bom namestil spomladi, saj letos ocenjujem, da ne bo več potrebna.
Glede na spodnja pričakovanja letnega prirasta lahko rečem, da sem cilj pri določenih sadikah dosegel. Stanje pri letos posajenih enoletnih sadikah je sledeče:
- 30 asimin: letošnji prirast 40cm+ in še vedno rastejo (spodnja slika, kjer je tragično odlomljena ena od teh dobro rastočih zaradi prevrnjene lestve).
- 30 asimin: letošnji prirast 20-30cm, rast zaključena
- 20 asimin: letošnji prirast 10-20cm, rast zaključena
- 20 asimin: letošnji prirast do 10cm, rast zaključena. V tej skupini so večinoma asimine, ki so bile poškodovane v junijskem vročinskem valu, ker niso bile ustrezno zalivane (večinoma so to sadike na zgornjem delu nasada, na najvišjem delu).
Prirast na enoletni sadiki:
Namakam kapljično s pomočjo T-tape traku odvisno od potreb:
- če je dnevno vsaj 2mm padavin na namakam
- 1 dan po dežju 1 namakanje sredi dneva
- dnevi brez padavin 2 namakanji
- vroči sončni dnevi (temperatura preko 30 stopinj C) 3 namakanja: zjutraj, okrog 15h in zvečer
Gnojenje: 3-4 tedensko sem v vodo za namakanje dodal vodotopno NPK 20-20-20 gnojil, koncentracija je bila 0,5-1%. Sedaj sem končal z dodajanjem N, avgusta bom verjetno dognojeval še nekaj časa s PK (moram še malo ugotoviti koliko....).
LP, Andrej