Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Origanum vulgare - dobra misel, origano

Odgovori
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Pri nas sta doma dva blazinasta origana.
Prvi ..... zlati origano (tisti svetlejši) je malenkost "daljše" rasti in ni ravno nagnjen k cvetenju. Tudi njegovi lističi so večji in radi na soncu postajajo še svetlejši ali pa dobijo stari nekakšne rjave pege. Je lep kontrast spomladi, ko drugo še ni v tako bujni rasti.

Temnejši pa obilno zacveti in tudi doba cvetenja je zelo dolga(sedaj cveti že kakšnih 14 dni). Oba se rada ukoreninita. Svetlejši je zaradi dolžine vejic izredno primeren za grebeničenje.
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Jaz imam tega temnega, ki ima bolj okrogle liste, ki se mi zdijo relativno veliki (npr. noht mezinca). Sem ga vzgojila iz semen.
Trenutno je še v lončku in ne cveti. Jeseni gre pa v zemljo. Pravite, da med jagodami dobro uspeva?
Ta drugi svetli, mi ni poznan. Listi me po obliki spominjajo na baziliko. Hecno.
Ali ima kdo semena ali sadiko grške sorte origana (uradnega imena ne vem).
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kate, ko vidiš zlati origano v živo, niti od daleč ne spominja na baziliko.
Kaj misliš z grškim origanom, pa ni jasno. Obstaja desetine vrtnarskih različic te vrste.
Misliš morda vrsto Origanum onites, ta je v slovenščini iemnovan grški (tudi ciprski) origano? O. onites.
kate

Ja, tega srm imela v mislih. Embarassed
Bi ga imela za grške poletne jedi. Smile Sem 1x dobila v dar posušenega in je imel drugačen okus kot "običajni".
Čakaj, samo malo. Zakaj pa se mu reče tudi Pot marjoram?! A potem je to pravzaprav majaron?! Crying or Very sad
Glede zamenjave bazilika - origano. Ja, verjamem, da v živo do te pomote ne pride. Na sliki je pa nahitro podobna drobnolistni baziliki (no, meni je bila). Very Happy
kate

Ok, ne vem več, katerega bi:
Origanum vulgare subsp. hirtum (Greek oregano)
Origanum vulgare subsp. gracile (Russian oregano)
Origanum vulgare subsp. glandulosum (Algerian oregano)
Origanum majorana (sweet marjoram)
Origanum dictamnus (dittany of crete, hop marjoram)
Origanum xmajoricum (Italian oregano/hardy sweet marjoram)
Origanum onites (Turkish oregano/rigani)
Origanum syriacum (Syrian oregano/za’atar)
Bo treba v Grčijo in enega od tam privlečt. Wink
kate

Po prebranem, mogoče:
Origanum vulgare subsp. hirtum
? Confused
Nazadnje urejal/a kate 12 Avg 2014 22:57; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

kate je napisal/a:
Po prebranem, mogoče:
riganum vulgare subsp. hirtum
? Confused

Hja, moj vir (Schonfelder: Kaj cveti v Sredozemlju?) ravno za njega pravi, da s sušenjem izgubi večino arome. Bi verjela, avtor je zanesljiv, prevajalec pa tudi.
kate

Ok, jaz pa verjamem tebi. Very Happy
Iščem torej Origanum onites. Razz
Sanjarka Ana

No, moja obsedenost z origanom je skoraj že podobna tistemu s timijani. Embarassed

Še vedno najljubši meni je zlati origano in pa tisti nizki polegli: nisem prepričana katere sorte je. Pa ni važno, ker je preprosto lep in okusen, privlačen žuželkam. Imamo pa še Zorbo ... rdečo in belo, tudi kao grški (hirtum), pa navadnega grmičastega, ki mi je najgrši po rasti. Meni zmagajo pač nižji.
Je pa zanimivo, kako je to začimba najbolj znana kot Pica začimba. Moj sin, ki je že nekaj časa v Italiji, še nikoli ni videl origana na pici. Lahko ga naročiš kot dodatek. Da je to klasika ... očitno v Italiji ne velja.
Sanjarka Ana

Še dva origana, za katera upam, da preživita zimo. Tuji viri namreč navajajo, da nista ravno ljubitelja hladnih razmer. Kar bo pa bo. Ima dva mlada poganjka za vsak slučaj na hladnem notri.

Origanum vulgare "Panta"
belolisten, panaširan

Origanum vulgare "Diabolo"
nekako poimenovan tudi pekoči origano, rastlinica je še premajhna in uboga, da bi ga poizkušala, ker verjetno ni razvil pravega okusa
Odgovori