muha je napisal/a: |
...... Doma smo sami pridelovali vsa semena in vem, da smo križnice za seme sadili daleč vsaksebi, po možnosti tako, da od enega placa do drugega ni bilo ravnega leta, ker se je drugače znalo zgoditi, da je namesto zelja zrasla neka čudna koleraba ![]() |
Priprava semen
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Lepim še semle za primer, če se bo kdo odločil doma vzgojiti seme zelja, ohrovta, kolerabe ...
Nazadnje urejal/a muha 10 Apr 2014 11:21; skupaj popravljeno 1 krat
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Fižol za seme:
muha je napisal/a: |
Torej ni nujno, da se stroki za seme popolnoma posušijo ? Včasih bi mi prav prišlo, da bi jih potrgala, ko so v "gumijastem" stanju. |
Ivčk je napisal/a: |
Vsekakor jih lahko potrgaš tudi takrat! Včasih nanese, da ravno začne deževati, tik preden so stroki popolnoma zreli in potem na račun gnitja zgubimo ves semenski material. En dan po trganju zrnje pustiš še v strokih (da izhlapi odvečna vlaga iz njih), drug dan jih že izružiš in jih dodatno dosušiš na suhem toplem mestu (jaz to počnem na plastičnem pladnju na pultu), stran od direktne sončne svetlobe. Čez dober teden do dva pa v skrinjo z njimi, da uničiš morebitne ličinke fižolarja... |
-
- Prispevkov: 367
- Pridružen: Po Jun 24, 2013 2:00 am
Kdaj je paprika zrela?
Čakam rumene feferone da dozorijo - prezorijo. Prejšnjikrat sem "zrele" vzel in pred konzumiranjem shranil seme pa ni kalilo čisto nič - kar pomeni da še ni bil feferon zrel. Torej kdaj je dovolj zrel? Letos jih splh ne jem, ker vse čakam da prezorijo pa še takrat ne bom vedel ali so že zreli![Confused](images/smiles/icon_confused.gif)
Čakam rumene feferone da dozorijo - prezorijo. Prejšnjikrat sem "zrele" vzel in pred konzumiranjem shranil seme pa ni kalilo čisto nič - kar pomeni da še ni bil feferon zrel. Torej kdaj je dovolj zrel? Letos jih splh ne jem, ker vse čakam da prezorijo pa še takrat ne bom vedel ali so že zreli
![Confused](images/smiles/icon_confused.gif)
-
- Prispevkov: 9546
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Kolikor vem, mora biti paprika/čili/feferon zrel (svetlo rumen torej postane rdeč), da je seme kalivo. Paradižnikovo je dosti prej. Sicer o tem ve več ivčk.
Imam pa en oranžen (res, kot pomaranča) feferon, ta je najprej temno zelen, ko dozori, je oranžen, sladek in semena so seveda zrela. Lani sem ga dobila od brbr (eno sadiko), potem spravila seme, ki je zraslo v nezaščitenem plodu in so se lastnosti ohranile. Letos sta mi dozorela dsoslej dva in sem seme spravila.
Imam pa en oranžen (res, kot pomaranča) feferon, ta je najprej temno zelen, ko dozori, je oranžen, sladek in semena so seveda zrela. Lani sem ga dobila od brbr (eno sadiko), potem spravila seme, ki je zraslo v nezaščitenem plodu in so se lastnosti ohranile. Letos sta mi dozorela dsoslej dva in sem seme spravila.