Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2014

Oldi
Prispevkov: 858
Pridružen: Ne Feb 09, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Iz zalistnikov sem vzgojil 8 paradižnikov v posodah, stali so ob vzhodni fasadi hiše pod nadstreškom. Ob močnem dežju so bili nekateri listi mokri, zato se je začela pojavljati plesen in smo nekaj listov potrgali.
Par dni nazaj jih je 6 romalo v zimski vrt. Vsi imajo že precej razvite plodove, posebno Alberovske Žlute in Indigo Rose. Upam na pridelek dolgo v jesen.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

htf_lover, dobro je videti. Kaj boš pa sedaj s posušenimi naredil?
htf_lover
Prispevkov: 534
Pridružen: To Jun 25, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Jaz jih kar jem kot čips, žal jih bo letos le za vzorec, vreme ni primerno, sušenje v pečici pa je predrago.
Igy
Prispevkov: 523
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Igy »

No tudi streha letos ni garancija za uspeh pri pradižnikih.
Meni je pod eno streho v 2 tednih, ko smo bili na morju skoraj vse propadlo.
Pod drugo pa skoraj pol.
Bo treba naslednje leto delati več na odpornosti.
Se priporočam za kako modro sorto._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Darso
Prispevkov: 827
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Darso »

Ja moj najtežji je bil letos 701 g, ostali počasi zorijo. Nekaj sem jih že odstanila, ostale obiram sproti. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Nazadnje urejal/a Darso 18 Avg 2014 09:59; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Darso je napisal/a:
Ja moj najtežji je bil letos 701 dag, ostali počasi zorijo. Nekaj sem jih že odstanila, ostale obiram sproti. lp D


Tole je pa gotovo svetovni rekodrder z naskokom, saj 7 kg in malo čez pa res ni od muh. prvo mesto
(no, malo si se zatipkala, a ne in je imel 70 dag).
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Igy je napisal/a:
No tudi streha letos ni garancija za uspeh pri pradižnikih.


Absolutno ni garancije! Ampak poskušajmo probleme in ukrepe ovrednotiti. Za naslednje sezone Rolling Eyes .

Meni je res minimalna strehca rešila lončne paradižnike. Sem jih tretiral z škropivi, vendar manj kot vrtne. In vrtnih nisem rešil, samo življenje sem jim podaljšal do ....

Imaš mogoče v bližini tudi krompir?

LP_________________mfranc
bobolino
Prispevkov: 2342
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Franc, kako bi ovrednotili? Kakšne parametre uporabimo?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Moje izkušnje in ovrednotenje od 1. do 4. mesta :

1. samo streha, z dovolj "nadstreška" na vseh straneh
2. visok tunel brez končnic ali dobro zračen rastlinjak
3. na prostem
4. rastlinjak, ki ga "pozabljamo" zračiti.

Tudi jaz sem vse lončne rešila z improviziranjo streho. Manj listov jim je bilo treba potrgati, kot tistim v tunelu.
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Dwarfi končno dajejo veliko od sebe, da lahko vsak dan jemo solato s paradižnikom, kar me zelo veseli, glede na to, da sem mislila, da letos ne bo nič od nič. Vsakih nekaj dni poberem en lep pladenjček zrelih...


Nekaj paradižnikov se je nabralo tudi na vrtu, zdaj morajo le še dozoreti do konca. Tole je pogled na mizo, kjer poteka zorenje in fermentacija, končno pa se je nabralo tudi dovolj paradižnikov za prvo letošnjo mezgo:


Nakockane paradižnike brez večine semen (ta so šla na fermentacijo) sem kuhala dobro uro, da se je naredila lepa gošča, potem sem vse skupaj zmlela s paličnim mešalnikom in presejala čez jekleno cedilo z večjimi luknjicami, da sem ujela večino ostalih semen in kožic (le ena velika žlica odpada).
Ven sem dobila liter in pol goste lepe mezge, ki je šla po porcijah kar v skrinjo. Naslednja runda bo šla pa v kozarčke, kaj več od šestih kozarčkov tako verjetno ne bom dobila ven ampak tudi to je nekaj...
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Odgovori