Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2014
Iz zalistnikov sem vzgojil 8 paradižnikov v posodah, stali so ob vzhodni fasadi hiše pod nadstreškom. Ob močnem dežju so bili nekateri listi mokri, zato se je začela pojavljati plesen in smo nekaj listov potrgali.
Par dni nazaj jih je 6 romalo v zimski vrt. Vsi imajo že precej razvite plodove, posebno Alberovske Žlute in Indigo Rose. Upam na pridelek dolgo v jesen.
Par dni nazaj jih je 6 romalo v zimski vrt. Vsi imajo že precej razvite plodove, posebno Alberovske Žlute in Indigo Rose. Upam na pridelek dolgo v jesen.
No tudi streha letos ni garancija za uspeh pri pradižnikih.
Meni je pod eno streho v 2 tednih, ko smo bili na morju skoraj vse propadlo.
Pod drugo pa skoraj pol.
Bo treba naslednje leto delati več na odpornosti.
Se priporočam za kako modro sorto._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Meni je pod eno streho v 2 tednih, ko smo bili na morju skoraj vse propadlo.
Pod drugo pa skoraj pol.
Bo treba naslednje leto delati več na odpornosti.
Se priporočam za kako modro sorto._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Ja moj najtežji je bil letos 701 g, ostali počasi zorijo. Nekaj sem jih že odstanila, ostale obiram sproti. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/homeNazadnje urejal/a Darso 18 Avg 2014 09:59; skupaj popravljeno 1 krat
https://picasaweb.google.com/homeNazadnje urejal/a Darso 18 Avg 2014 09:59; skupaj popravljeno 1 krat
Igy je napisal/a: |
No tudi streha letos ni garancija za uspeh pri pradižnikih. |
Absolutno ni garancije! Ampak poskušajmo probleme in ukrepe ovrednotiti. Za naslednje sezone .
Meni je res minimalna strehca rešila lončne paradižnike. Sem jih tretiral z škropivi, vendar manj kot vrtne. In vrtnih nisem rešil, samo življenje sem jim podaljšal do ....
Imaš mogoče v bližini tudi krompir?
LP_________________mfranc
Moje izkušnje in ovrednotenje od 1. do 4. mesta :
1. samo streha, z dovolj "nadstreška" na vseh straneh
2. visok tunel brez končnic ali dobro zračen rastlinjak
3. na prostem
4. rastlinjak, ki ga "pozabljamo" zračiti.
Tudi jaz sem vse lončne rešila z improviziranjo streho. Manj listov jim je bilo treba potrgati, kot tistim v tunelu.
1. samo streha, z dovolj "nadstreška" na vseh straneh
2. visok tunel brez končnic ali dobro zračen rastlinjak
3. na prostem
4. rastlinjak, ki ga "pozabljamo" zračiti.
Tudi jaz sem vse lončne rešila z improviziranjo streho. Manj listov jim je bilo treba potrgati, kot tistim v tunelu.
Dwarfi končno dajejo veliko od sebe, da lahko vsak dan jemo solato s paradižnikom, kar me zelo veseli, glede na to, da sem mislila, da letos ne bo nič od nič. Vsakih nekaj dni poberem en lep pladenjček zrelih...
Nekaj paradižnikov se je nabralo tudi na vrtu, zdaj morajo le še dozoreti do konca. Tole je pogled na mizo, kjer poteka zorenje in fermentacija, končno pa se je nabralo tudi dovolj paradižnikov za prvo letošnjo mezgo:
Nakockane paradižnike brez večine semen (ta so šla na fermentacijo) sem kuhala dobro uro, da se je naredila lepa gošča, potem sem vse skupaj zmlela s paličnim mešalnikom in presejala čez jekleno cedilo z večjimi luknjicami, da sem ujela večino ostalih semen in kožic (le ena velika žlica odpada).
Ven sem dobila liter in pol goste lepe mezge, ki je šla po porcijah kar v skrinjo. Naslednja runda bo šla pa v kozarčke, kaj več od šestih kozarčkov tako verjetno ne bom dobila ven ampak tudi to je nekaj...
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nekaj paradižnikov se je nabralo tudi na vrtu, zdaj morajo le še dozoreti do konca. Tole je pogled na mizo, kjer poteka zorenje in fermentacija, končno pa se je nabralo tudi dovolj paradižnikov za prvo letošnjo mezgo:
Nakockane paradižnike brez večine semen (ta so šla na fermentacijo) sem kuhala dobro uro, da se je naredila lepa gošča, potem sem vse skupaj zmlela s paličnim mešalnikom in presejala čez jekleno cedilo z večjimi luknjicami, da sem ujela večino ostalih semen in kožic (le ena velika žlica odpada).
Ven sem dobila liter in pol goste lepe mezge, ki je šla po porcijah kar v skrinjo. Naslednja runda bo šla pa v kozarčke, kaj več od šestih kozarčkov tako verjetno ne bom dobila ven ampak tudi to je nekaj...
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A