Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2014

Odgovori
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Bobolino, nič visoke kuhinje Wink

Približno tole naredimo; zadnje čase večinoma uporabimo cele jalapene, kot tale stric https://www.youtube.com/watch?v=dP3bfYSw6VA

včasih pa polovičke, kot tale simpatična kuharica Wink https://www.youtube.com/watch?v=r--hrrfms5I&feature=related
Pred časom smo poizkušali mnogo sirov in slanin, ostali smo pri trdih sirih, npr. pekorino (Pecorino) in pri narezanih, tanjših slaninah.

Zraven pa, kar pride pod roke Wink . Danes zopet slasten focaccia kruh, pa zlato zapečen krompirček, pa zelene paradižnike je treba pojesti Laughing ; pa še kaj bi se našlo.

Med drugim rola papirnih servetk Cool .

LP_________________mfranc
pajo
Prispevkov: 1799
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

Navodila... čista figa če jih ne bi bilo. Temperatura? Pri 55 in 8h sušenja ni bilo niti slučajno suho. Tako, da danes jovo na novo. Pazi učim se bom sam videl napake in grehe. Upam,da jih bom znal upoštevati za kasneje._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Gringo
Prispevkov: 281
Pridružen: Sr Jun 12, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Gringo »

mfranc je napisal/a:
Gringo, zamujaš Razz - ravno danes smo čili roštilijado ponovili. Postrgali smo še zadnje zrele Jalapeno TAM in Queen Laurie; za dopolnitev so bili zopet Wax.

Bil na daljšem dopustu zato zamujam, sicer pa je treba pohvaliti rezultat četudi je 1 leto kasneje. Laughing

Pri meni je Tabasco ponorel, BJ iz 2012 že rumeni plodove.
Rocoto ne boš verjel tudi plodove formira (ponavadi mi vedno vse cvetove pobere). Etna tudi izbija vulkančke...
Kar dogaja v posodah.
Moram pa pogledati, če bo kaj na vrtu, ker je vse zakrnelo, kar se tiče čilija.
pajo
Prispevkov: 1799
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

Ne najdem odgovora. Ko vložim čili v olivno olje pa pustim do vrha še 0,5cm mi zadeva hoče zavreti. Ne pri vseh. Ali pa ko odprem kar vre. Kak nasvet?_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
metuljc
Prispevkov: 9400
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

pajo je napisal/a:
Ne najdem odgovora. Ko vložim čili v olivno olje pa pustim do vrha še 0,5cm mi zadeva hoče zavreti. Ne pri vseh. Ali pa ko odprem kar vre. Kak nasvet?

Vložiš svež čilil, kajne? Ta ima veliko vode, zato pride do fermentacije čilija. Bo treba vložiti posušenega, pa ne bo teh težav.
Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

pajo je napisal/a:
Navodila... čista figa če jih ne bi bilo. Temperatura? Pri 55 in 8h sušenja ni bilo niti slučajno suho. Tako, da danes jovo na novo. Pazi učim se bom sam videl napake in grehe. Upam,da jih bom znal upoštevati za kasneje.


Proizvajalci prilagajo k aparatom navodila zato, da potrošniki v njih najdejo informacije o uporabi določenega aparata.
Tako recimo pri meni v navodilih za električni sušilnik sadja in zelenjave piše, da je čas sušenja odvisen tudi od stopnje zračne vlage in nastavljene temperature pri kateri sušimo. Za čili je še navedeno, da se suši od 14 do 16 ur, vendar mislim, kako to velja za neke idelane pogoje (nizka zračna vlaga in nastavljena maksimalna temperatura sušenja), saj so se mi Vocher bomb čiliji pri 55°C sušili cela dva dni do končne "hrustljavosti", ko sem jih lahko zdrobil. Smile

LP
Zelenc
Prispevkov: 464
Pridružen: Pe Avg 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Danes sem poizkusil svoje Jalapene, pa sem bil totalno presenečen - manj kot pol Jalapena me je tako sesulo, da se pred njim skrijejo vsi Cayenni, Apacheji ipd pred njim. Po SHU gre za "nežno" sorto, ampak tale je pa usekal kot da bi jedel Habanera. Do sedaj sem lahko komot ob večerji pojedel npr celega Jalapena (cca 6cm), ampak pri tej sorti sem se pa ustavil še preden ga je pol zmanjkalo.... Sem pa prepričan, da gre dajansko za Jalapena, saj je vizualno točno tak kot naj bi bil - temno rdeč, pa lise so na njem...

Res je usekal. Ima kdo podobne izkušnje?
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Spiridon je napisal/a:


Proizvajalci prilagajo k aparatom navodila zato, da potrošniki v njih najdejo informacije o uporabi določenega aparata.
Tako recimo pri meni v navodilih za električni sušilnik sadja in zelenjave piše, da je čas sušenja odvisen tudi od stopnje zračne vlage in nastavljene temperature pri kateri sušimo. Za čili je še navedeno, da se suši od 14 do 16 ur, vendar mislim, kako to velja za neke idelane pogoje (nizka zračna vlaga in nastavljena maksimalna temperatura sušenja), saj so se mi Vocher bomb čiliji pri 55°C sušili cela dva dni do končne "hrustljavosti", ko sem jih lahko zdrobil. Smile

LP


V čem naj bi bila prednost sušilnika sadja in zelenjave pred sušenje v pečici na 50 stopinjah? V manjši porabi energije? Čeprav jo v 16 ali 20 urah najbrž tudi nekaj porabi. V pečici sem na 50 stopinjah posušila čilije do hrustljavosti v nekaj urah (4 ali 5 ur, nekaj takega). Nekatere bi morala sušiti kako urico dlje, več pa ne. Sušilnik imam že precej let, vendar ga ne uporabljam ravno zaradi dolgotrajnega sušenja in zdaj seveda radovedno spremljam to debato, da vidim, če bi morda le uporabila sušilnik.
bobolino
Prispevkov: 2342
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Plamenka, imaš zaprta vrata pečice?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ja, zaprta. A je treba sušiti pri odprtih?
Odgovori