Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2014
Bobolino, nič visoke kuhinje
Približno tole naredimo; zadnje čase večinoma uporabimo cele jalapene, kot tale stric https://www.youtube.com/watch?v=dP3bfYSw6VA
včasih pa polovičke, kot tale simpatična kuharica https://www.youtube.com/watch?v=r--hrrfms5I&feature=related
Pred časom smo poizkušali mnogo sirov in slanin, ostali smo pri trdih sirih, npr. pekorino (Pecorino) in pri narezanih, tanjših slaninah.
Zraven pa, kar pride pod roke . Danes zopet slasten focaccia kruh, pa zlato zapečen krompirček, pa zelene paradižnike je treba pojesti ; pa še kaj bi se našlo.
Med drugim rola papirnih servetk .
LP_________________mfranc
Približno tole naredimo; zadnje čase večinoma uporabimo cele jalapene, kot tale stric https://www.youtube.com/watch?v=dP3bfYSw6VA
včasih pa polovičke, kot tale simpatična kuharica https://www.youtube.com/watch?v=r--hrrfms5I&feature=related
Pred časom smo poizkušali mnogo sirov in slanin, ostali smo pri trdih sirih, npr. pekorino (Pecorino) in pri narezanih, tanjših slaninah.
Zraven pa, kar pride pod roke . Danes zopet slasten focaccia kruh, pa zlato zapečen krompirček, pa zelene paradižnike je treba pojesti ; pa še kaj bi se našlo.
Med drugim rola papirnih servetk .
LP_________________mfranc
mfranc je napisal/a: |
Gringo, zamujaš - ravno danes smo čili roštilijado ponovili. Postrgali smo še zadnje zrele Jalapeno TAM in Queen Laurie; za dopolnitev so bili zopet Wax. |
Bil na daljšem dopustu zato zamujam, sicer pa je treba pohvaliti rezultat četudi je 1 leto kasneje.
Pri meni je Tabasco ponorel, BJ iz 2012 že rumeni plodove.
Rocoto ne boš verjel tudi plodove formira (ponavadi mi vedno vse cvetove pobere). Etna tudi izbija vulkančke...
Kar dogaja v posodah.
Moram pa pogledati, če bo kaj na vrtu, ker je vse zakrnelo, kar se tiče čilija.
pajo je napisal/a: |
Navodila... čista figa če jih ne bi bilo. Temperatura? Pri 55 in 8h sušenja ni bilo niti slučajno suho. Tako, da danes jovo na novo. Pazi učim se bom sam videl napake in grehe. Upam,da jih bom znal upoštevati za kasneje. |
Proizvajalci prilagajo k aparatom navodila zato, da potrošniki v njih najdejo informacije o uporabi določenega aparata.
Tako recimo pri meni v navodilih za električni sušilnik sadja in zelenjave piše, da je čas sušenja odvisen tudi od stopnje zračne vlage in nastavljene temperature pri kateri sušimo. Za čili je še navedeno, da se suši od 14 do 16 ur, vendar mislim, kako to velja za neke idelane pogoje (nizka zračna vlaga in nastavljena maksimalna temperatura sušenja), saj so se mi Vocher bomb čiliji pri 55°C sušili cela dva dni do končne "hrustljavosti", ko sem jih lahko zdrobil.
LP
Danes sem poizkusil svoje Jalapene, pa sem bil totalno presenečen - manj kot pol Jalapena me je tako sesulo, da se pred njim skrijejo vsi Cayenni, Apacheji ipd pred njim. Po SHU gre za "nežno" sorto, ampak tale je pa usekal kot da bi jedel Habanera. Do sedaj sem lahko komot ob večerji pojedel npr celega Jalapena (cca 6cm), ampak pri tej sorti sem se pa ustavil še preden ga je pol zmanjkalo.... Sem pa prepričan, da gre dajansko za Jalapena, saj je vizualno točno tak kot naj bi bil - temno rdeč, pa lise so na njem...
Res je usekal. Ima kdo podobne izkušnje?
Res je usekal. Ima kdo podobne izkušnje?
Spiridon je napisal/a: |
Proizvajalci prilagajo k aparatom navodila zato, da potrošniki v njih najdejo informacije o uporabi določenega aparata. Tako recimo pri meni v navodilih za električni sušilnik sadja in zelenjave piše, da je čas sušenja odvisen tudi od stopnje zračne vlage in nastavljene temperature pri kateri sušimo. Za čili je še navedeno, da se suši od 14 do 16 ur, vendar mislim, kako to velja za neke idelane pogoje (nizka zračna vlaga in nastavljena maksimalna temperatura sušenja), saj so se mi Vocher bomb čiliji pri 55°C sušili cela dva dni do končne "hrustljavosti", ko sem jih lahko zdrobil. LP |
V čem naj bi bila prednost sušilnika sadja in zelenjave pred sušenje v pečici na 50 stopinjah? V manjši porabi energije? Čeprav jo v 16 ali 20 urah najbrž tudi nekaj porabi. V pečici sem na 50 stopinjah posušila čilije do hrustljavosti v nekaj urah (4 ali 5 ur, nekaj takega). Nekatere bi morala sušiti kako urico dlje, več pa ne. Sušilnik imam že precej let, vendar ga ne uporabljam ravno zaradi dolgotrajnega sušenja in zdaj seveda radovedno spremljam to debato, da vidim, če bi morda le uporabila sušilnik.