Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Figa- škodljivec - figova muha
-
- Site Admin
Figa- škodljivec - figova muha
(Prenos iz arhiva)
Figa
Ali kdo pozna tega škodlivca? Ima še kdo ta napad?
Uničen imam ves pridelek drugega rodu na vseh figah.
V plodu so 1-4 mali črvički različnih velikosti od 1-3mm, sredino izjejo, plod nato odpade.Plod dobi na strani vhoda črvička vijolično barvo.
Škodljivec se mi pojavlja že kake tri leta, vendar do letos napad ni bil tako hud.
Najbrž katera od sadnih muh, vendar katera.
Imam nastavljene vabe, pa se mi vsak dan ujame po 10dag različnih sort muh.
Kako se znebiti ali vsaj omejiti tega škodljivca ?
Ali kdo pozna tega škodlivca? Ima še kdo ta napad?
Uničen imam ves pridelek drugega rodu na vseh figah.
V plodu so 1-4 mali črvički različnih velikosti od 1-3mm, sredino izjejo, plod nato odpade.Plod dobi na strani vhoda črvička vijolično barvo.
Škodljivec se mi pojavlja že kake tri leta, vendar do letos napad ni bil tako hud.
Najbrž katera od sadnih muh, vendar katera.
Imam nastavljene vabe, pa se mi vsak dan ujame po 10dag različnih sort muh.
Kako se znebiti ali vsaj omejiti tega škodljivca ?
Živjo" Babaco"
Očitno imaš opravka z muho Silva Adipata, saj se razlikuje od Sadne vinske mušice. Kako se znebiti te nadloge? Vedeti, katera sadna vrsta ji je zadnji jesenski gostitelj in prezimovanje v kolikor ne napade samo fige. Drugače smo v začaranem krogu.Danes sem poleg FIG ogledoval tudi KAKI, tudi tu se nekaj dogaja.
Glede fig pa naslednje: Pomladi bom na mojo vrtno Figo nacepil vsaj osem vrst, pa da vidimo. Od caa 25 različic fig katere posedujem si jih tri četrtine ne zasluži mojega patronata, pa ne zaradi klime. Pri nekaterih vrstah zanemarljiva količina prvega rodu, drugi rod obilen z zakisanjem,občutljivost
na dež, mušice. Torej, ko se približaš in se dotakneš plodu letijo ven mušice kot čebele iz panja. No, včeraj sem postavil piko na "I" eni figi ENORODKI, katera napravi ob slabem vremenu na MUHI medeno kapljo. To je to.Pa še eno čakam: Zuccherino iz Kolombana od "PALMA" Vrtnarstvo, čeprav dvorodka , pa da vidimo.
lp. Vinkoz
Očitno imaš opravka z muho Silva Adipata, saj se razlikuje od Sadne vinske mušice. Kako se znebiti te nadloge? Vedeti, katera sadna vrsta ji je zadnji jesenski gostitelj in prezimovanje v kolikor ne napade samo fige. Drugače smo v začaranem krogu.Danes sem poleg FIG ogledoval tudi KAKI, tudi tu se nekaj dogaja.
Glede fig pa naslednje: Pomladi bom na mojo vrtno Figo nacepil vsaj osem vrst, pa da vidimo. Od caa 25 različic fig katere posedujem si jih tri četrtine ne zasluži mojega patronata, pa ne zaradi klime. Pri nekaterih vrstah zanemarljiva količina prvega rodu, drugi rod obilen z zakisanjem,občutljivost
na dež, mušice. Torej, ko se približaš in se dotakneš plodu letijo ven mušice kot čebele iz panja. No, včeraj sem postavil piko na "I" eni figi ENORODKI, katera napravi ob slabem vremenu na MUHI medeno kapljo. To je to.Pa še eno čakam: Zuccherino iz Kolombana od "PALMA" Vrtnarstvo, čeprav dvorodka , pa da vidimo.
lp. Vinkoz
zuf je napisal/a: |
Razmišljam/pišem naglas, ČE izločiš tri četrtine sort iz nasada, se bodo mušice in bolezni naselile na ostale sorte... mogoče je smiselno pustiti nekaj občutljivih sort zgolj zaradi vabe/odvračalne funkcije. |
ZUF.
Očitno si na srečanju zaslužiš malo mojega predavanja o figah, če bo čas dopuščal. A te bom "vikal"? V dveh letih sem si ja dal čas za opazovanje, ocenitev fig, obnašanje plodov v suhem in deževnem vremenu, kdaj nastopi užitna zrelost, pa sladkost fig.Zuf----, glede tvojega razmišljanja o mušicah. Bil sem pri znancu, kateri ima v nasadu caa 150 figovih dreves. Ne najdeš na drevesu odprte, poškodovane fige, sproti se jih odstranjuje, saj to je "tovarna" za proizvodnjo mušic.In to je pet vrst fig, ki naredi na muhi v primeru slabega vremena zaščitno medeno kapljo.Nekaj različic pa je le vzorčnih . Pa ne na tla z njimi ampak v posodo z Nylon vrečo. Če pa rabiš ti kakšno občutljivo sorto fige, ti jo z veseljem zrihtam.
lp. Vinkoz