Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2014
seba, tukaj so recepti.
seba993 je napisal/a: |
Zanima me kakšen je postopek za pripravo pekoče omake? Ne zanimajo me sestavine ampak postopek kdaj in kako dati kaj v posodo? Uporabil bi paradižnik, papriko, čili, začimbe... Je bolje uporabiti jabolčni kis ali bo dobro tudi z domačim vinskim? |
En tak, čisto splošen postopek za kuhanje čili omakice:
Na malo olja prav na rahlo popražimo narezano čebulo in drobno nasekljan česen (res čisto rahlo, samo toliko, da čebula malo postekleni, sicer bo na koncu omaka imela premočan okus po čebuli, česen pa lahko pogreni), dodamo očiščene drobno narezane čilije, po želji še nariban korenček, očiščeno nasekljano papriko, olupljen paradižnik brez semen... ter še kakšno minuto - dve popražimo (ves čas mešamo!).
Zalijemo s polovico predvidenega kisa (jabolčnega uporabimo malo več, alkoholnega za vlaganje manj - konzervans!).
Nato kuhamo na srednje močnem ognju kakšnih deset - petnajst minut in po potrebi vmes dolivamo po malo vode, da se ne zapeka.
Odstavimo, pustimo da se ohladi nato pa vržemo v mikser in pošteno zmiksamo. Ko je zmes popolnoma gladka jo pretočimo nazaj v posodo za kuhanje, dodamo vodo, preostanek kisa, sol, začimbe, po želji tudi sladkor, sok limone ali limete... ter na majhnem ognju kuhamo še kakšne pol ure. Gostoto uravnavamo z dodajanjem vode med kuhanjem.
Ko je omaka kuhana jo je priporočljivo pustiti, da se ohladi in malce "stabilizira". Nato preverimo harmoničnost sestavin (da okus kakšne sestavine ali začimbe slučajno neželjeno ne izstopa) ter samo gostoto omake (ob ohlajanju se nekoliko zgosti!). Po potrebi "popravimo"...
Ko smo zadovoljni z rezultatom, omako ponovno pristavimo na ogenj, zavremo, nato pa vročo nalijemo v prej sterilizirane stekleničke/kozarčke, zapremo in damo v pečico ogreto na 80°C ter pustimo, da se v njej ohladijo.
Tako, to je vse. Za kakšno uro dela.
LP
Tako končal še zadnjo omako in ta je bila res pekoča. Morugina. Že samo rezanje plodov v sekalnik je povzročalo težave. Ko pa se je vse skupaj zmlelo in potem ko sem odprl je pa dobesedno usekalo. Sledilo je še vse skupaj z paličnim mešalnikom nov udarec v nos. Pri kuhi ni bilo težav so pa sledile ko je bilo treba vse skupaj pomiti. In ravno včeraj je pomivalni stroj dokončno spustil dušo. Ko je posoda prišla v stik z toplo vodo me je pa res dušilo. Skratka omake so dobre različno močne. Za konec sem pa probal še frišno Morugo. Dobro diši priznam ko jo prerežeš peče pa prav tako.
_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
To pa mora peči! Ravno v petek sem v Leclercu gledala čilijeve omakce. Iz Habanera je bila oznaka ostrine 8/10, iz Bhut Jolokie 9/10, Hot sun omaka, ki je iz Bhut Jolokie in nekega Scorpiona, pa 10/10. Najbrž je tudi tvoja 10/10, če bi primerjali s Hot Sun.
Si nalepke za na steklenice sam naredil?
Pa če nam enkrat predstaviš to Morugo s slikami v posebni temi.
Si nalepke za na steklenice sam naredil?
Pa če nam enkrat predstaviš to Morugo s slikami v posebni temi.
Lepo narejeno, edino zamaške bi še bilo treba zarobit na spodnjem delu.
Sam že kar nekaj časa razmišljam kako bi to izvedel, a se nisem še nič pametnega domislil...
LP
Pajo, tole je pa že zelo profesionalno!
Ti želim, da ti zadeva uspe; konec koncev, tudi rastlinjak je stal kar nekaj denarja ... .
Majčken nasvet, če še sam nisi razmišljal; splača se ti še dodatno zaščititi pokrovček.
Takole se dela s kupljeno skrčljivo folijo https://www.youtube.com/watch?v=if8YlufZqYw#t=38
Takole pa se da narediti amatersko https://www.youtube.com/watch?v=Iphp4Nc6WAs&feature=youtu.be
kot je to delal naš TwityPity - sicer pa več zveš tule http://forum.gartlc.si/gartlc-about2046-0-asc-15.html
LP_________________mfranc
Ti želim, da ti zadeva uspe; konec koncev, tudi rastlinjak je stal kar nekaj denarja ... .
Majčken nasvet, če še sam nisi razmišljal; splača se ti še dodatno zaščititi pokrovček.
Takole se dela s kupljeno skrčljivo folijo https://www.youtube.com/watch?v=if8YlufZqYw#t=38
Takole pa se da narediti amatersko https://www.youtube.com/watch?v=Iphp4Nc6WAs&feature=youtu.be
kot je to delal naš TwityPity - sicer pa več zveš tule http://forum.gartlc.si/gartlc-about2046-0-asc-15.html
LP_________________mfranc