Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2014
Danes sem jo še enkrat poskusil, v upanju, da bo z dnevi prišel habanero na plano Pa žal nič od skovilov
Ja, vaja dela mojstra...res sem bil preveč previden. No, je pa vsaj marmelada dobra, pač nepekoča.
Drugače pa prej še pomislil nisem, da bi k sladkemu mešal čili (čeprav sem že videl, da nekateri delate marmelade in da Pip dela celo bonbone)...nekako se mi je zdelo, da "paprika" pa sladkarije ne gredo skupaj. Potem sem pa zadnjič, ko sem pojedel en svež čili, takoj za tem pa hčerki sunil en sadni žele bonbon, ugotovil, da je to božanska kombinacija-zame.
In tako sem prišel do navadne breskove marmelade...ampak drugič gre vsaj en cel habanero not.
Ker sem pa od vsega sladkega najbolj nor na čokolado, že razmišljam (s polnimi usti sline), kako bi pasal čili v domači čokoladi...
Ja, vaja dela mojstra...res sem bil preveč previden. No, je pa vsaj marmelada dobra, pač nepekoča.
Drugače pa prej še pomislil nisem, da bi k sladkemu mešal čili (čeprav sem že videl, da nekateri delate marmelade in da Pip dela celo bonbone)...nekako se mi je zdelo, da "paprika" pa sladkarije ne gredo skupaj. Potem sem pa zadnjič, ko sem pojedel en svež čili, takoj za tem pa hčerki sunil en sadni žele bonbon, ugotovil, da je to božanska kombinacija-zame.
In tako sem prišel do navadne breskove marmelade...ampak drugič gre vsaj en cel habanero not.
Ker sem pa od vsega sladkega najbolj nor na čokolado, že razmišljam (s polnimi usti sline), kako bi pasal čili v domači čokoladi...
Hm, tole kupim v Leclercu http://www.planet-lepote.com/forum/richedit/upload/2kf0adea34fe.jpg
Bolje kot nič
Sem pa ravno pozobal eno s čilijem in višnjami; prava topla voda, čili so dali samo na ovitek .
LP_________________mfranc
Bolje kot nič
Sem pa ravno pozobal eno s čilijem in višnjami; prava topla voda, čili so dali samo na ovitek .
LP_________________mfranc
Moji Habaneri in Bishop´s crowni že cel teden zelo intenzivno "raztovarjajo".
Nisem pričakoval, da bo šlo tokrat tako hitro, saj vsak dan poberem po 5 - 10 zrelih plodov z vsake sorte.
Če se bo nadaljevalo v tem tempu, bo že v kakšnih dveh tednih vsega konec in bom lahko enostavno pospravil cvetlična korita z okenskih polic, odslužene rastline pa zmetal v kontejner med biološke odpadke...
LP
Nisem pričakoval, da bo šlo tokrat tako hitro, saj vsak dan poberem po 5 - 10 zrelih plodov z vsake sorte.
Če se bo nadaljevalo v tem tempu, bo že v kakšnih dveh tednih vsega konec in bom lahko enostavno pospravil cvetlična korita z okenskih polic, odslužene rastline pa zmetal v kontejner med biološke odpadke...
LP
Meni letos narava ni bila naklonjena, zato imam zunaj v teglcih le dva habanera (2cm plod) in po eno Jolokio in Carolino (1cm plod). Dejte mi prosim povedat, a lahko teglce počasi že noter pomikam in ali bodo plodovi sploh dozoreli?
Imam zadevice tudi na vrtu, kjer pa ni ne duha, ne sluha o plodovih...
In še: zgoraj je bilo nekaj govora o čilijih in feferonih, pa me zanima a Jalapeno sodi med čilije ali feferone?
Imam zadevice tudi na vrtu, kjer pa ni ne duha, ne sluha o plodovih...
In še: zgoraj je bilo nekaj govora o čilijih in feferonih, pa me zanima a Jalapeno sodi med čilije ali feferone?
Zelenc, če imaš zaprt, svetel prostor, bi jih moral imeti že notri . Letos so pogoji zunaj, na čistini, res slabi .
Evo, zopet ščije , meni pa propadajo paprike, pa čiliji gredo tudi bolj nazaj kot naprej .
Čili-feferoni, meni se zdi najbolje, da ime feferoni (sladki, polpekoči, pekoči) uporabljamo za na našem Balkanu oprijeto ime za te dolge, ozke paprike, podobne Cayenne čilijem.
Razlika; ime čili (chili, chilli, chille) so nam s spletom prinesli Američani in je postalo kar najbolj uporabljeno ime. Njim v zagovor, so vsaj tako pošteni, da so posvojili lokalno ime za pekoče papričice; se pa ne spomnim od kje . Praktično so vsa imena, ki jih uporabljamo na spletu (npr. Rocoto, Aji itd.) lokalna ali malo bolj širša imena iz južne in srednje Amerike, vključno z Mehiko.
Ime čili se je prijelo za vse variante paprik, v načelu za pekoče iz celega rodu Capsicum, kjer je pet glavnih vrst in še nakaj zraven.
Feferoni pa so iz vrste Capsicum annuum. Samo ime je po mojem vedenju tako razumljeno v državah bivše Juge, ko gremo okrog, se že zakomplicira . V Italiji, Nemčiji, Madžarski so pomeni in opisi že drugi. Pa če samo izhajam iz njihove, lokalne Wikipedije ...
Pepperoni so lahko v Italiji navadne špičaste paprike, v Nemčiji, Madžarski pa celo klobase, pa pica s klobasmi ...
http://galileosalame.com/sites/default/files/styles/product-enlarge/public/product-galileo-pepperoni-sliced.png?itok=v7Za13Ps
LP_________________mfranc
Evo, zopet ščije , meni pa propadajo paprike, pa čiliji gredo tudi bolj nazaj kot naprej .
Čili-feferoni, meni se zdi najbolje, da ime feferoni (sladki, polpekoči, pekoči) uporabljamo za na našem Balkanu oprijeto ime za te dolge, ozke paprike, podobne Cayenne čilijem.
Razlika; ime čili (chili, chilli, chille) so nam s spletom prinesli Američani in je postalo kar najbolj uporabljeno ime. Njim v zagovor, so vsaj tako pošteni, da so posvojili lokalno ime za pekoče papričice; se pa ne spomnim od kje . Praktično so vsa imena, ki jih uporabljamo na spletu (npr. Rocoto, Aji itd.) lokalna ali malo bolj širša imena iz južne in srednje Amerike, vključno z Mehiko.
Ime čili se je prijelo za vse variante paprik, v načelu za pekoče iz celega rodu Capsicum, kjer je pet glavnih vrst in še nakaj zraven.
Feferoni pa so iz vrste Capsicum annuum. Samo ime je po mojem vedenju tako razumljeno v državah bivše Juge, ko gremo okrog, se že zakomplicira . V Italiji, Nemčiji, Madžarski so pomeni in opisi že drugi. Pa če samo izhajam iz njihove, lokalne Wikipedije ...
Pepperoni so lahko v Italiji navadne špičaste paprike, v Nemčiji, Madžarski pa celo klobase, pa pica s klobasmi ...
http://galileosalame.com/sites/default/files/styles/product-enlarge/public/product-galileo-pepperoni-sliced.png?itok=v7Za13Ps
LP_________________mfranc
Najlepša hvala za nasvet. Evo, prestavil sem jih v prostor - prej so bili na balkonu, zdej pa na okenski polici, torej je svetlobe bolj kot ne vedno enako na voljo.
Tole pa so plodovi. Najprej Carolina Reaper:
Habanero orange:
in še Bhut Jolokia:
Prosim za nasvet:
- ali je kaj možnosti da bodo plodovi dozoreli?
- je kaj narobe če so tako blizu skupaj (levo sta 2 teglca Caroline, na sredini sta Habanera in desno še dve Jolokii)?
- lahko teglce vrnem na balkon če bo kaj sonca ali raje pustim tako kot sem jih zdajle naštimal?
Najlepša hvala za pomoč.Nazadnje urejal/a Zelenc 06 Sep 2014 12:11; skupaj popravljeno 4 krat
Tole pa so plodovi. Najprej Carolina Reaper:
Habanero orange:
in še Bhut Jolokia:
Prosim za nasvet:
- ali je kaj možnosti da bodo plodovi dozoreli?
- je kaj narobe če so tako blizu skupaj (levo sta 2 teglca Caroline, na sredini sta Habanera in desno še dve Jolokii)?
- lahko teglce vrnem na balkon če bo kaj sonca ali raje pustim tako kot sem jih zdajle naštimal?
Najlepša hvala za pomoč.Nazadnje urejal/a Zelenc 06 Sep 2014 12:11; skupaj popravljeno 4 krat