Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2014

pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Strokovnjaki na pomoč! V eni vrtnariji sem kupil sadiko "češnjev čili" je oblike in velikosti male paradajz paprike, rdeče barve zelo roden, cca 15 plodov, na internetu ga nisem našel.Res me zanima ime, videl sem ga tudi v Sparu.
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

pep je napisal/a:
Strokovnjaki na pomoč! V eni vrtnariji sem kupil sadiko "češnjev čili" je oblike in velikosti male paradajz paprike, rdeče barve zelo roden, cca 15 plodov, na internetu ga nisem našel.Res me zanima ime, videl sem ga tudi v Sparu.
Po opisu sodeč sem imel pred leti enako zadevo, imena pa se ne spomnim. Spomnim se le, da so bili popolnoma zanič kar se okusa tiče, niti niso imeli neke omembe vredne pekočosti.

Objavi sliko, morda bo kdo prepoznal katero sorto imaš.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Zelenc, je v redu takole skupaj; no ja, če bi bili bolj košati in veliki, bi jim prijalo tudi malo več razmaka.

Tudi na balkon jih lahko še vrneš, ko je toplo in po možnosti brez vetra!

Plodovom sicer še kar manjka do zrelosti, ampak preko pozne jeseni, zime ti bojo dozoreli - če jim boš nudil dobre pogoje.

Dovolj toplote, svetlobe; pa dober substrat v loncih, pa ravno prav gnojil in vode Rolling Eyes .

Se mi pa zdi, da so nekako zakrneli, koliko pa so stari?

LP_________________mfranc
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

seba993 je napisal/a:

Večina čilijev je bila teh za sorto pa nevem.

Zanima me kaj je to zaena sorta?

Pa še danes sem jih dal nekaj sušit nad peč. Malo barvnega tihožitja.
Kajenski poper, Sarit gat in en Jalapeno.
_________________LP seba993
JANEZ L

Odgovor Napisal/-a JANEZ L »

Jutri "pade" ena sladko- pekoča omaka. Recept je unikat, upam, da bo "užitno". Confused

Da vas razveselim, tudi meni "hudič" jemlje paradižnik. Laughing Laughing Laughing_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Janez L, ali bo polpekoča, ali polsladka Question Wink .

LP_________________mfranc
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

pep je napisal/a:

Če ste v vrtnariji kupili sadike kot "češnjev čili", potem gre skoraj sigurno za Cherry pepper (Capsicum annuum), oziroma Hot Cherry kot ga tudi nekateri imenujejo. Pri resnih vrtnarjih praviloma ni "mučke" in dobro vedo kaj vzgajajo za prodajo Smile

Čili, ki ste ga videli v Sparu, sem tudi sam večkrat kupil. Na deklaraciji so imeli navedeno, da je po poreklu iz Italije, medtem ko ime sorte ni bilo precizirano. Če bi bili Sparovi trgovci dosledni, bi namesto "pekoči feferoni" verjetno napisali "Peperoncino piccante tondo calabrese", "Ciliegia piccante" ali pa "Bacio di satana", kar pa so seveda le različna italijanska lokalna poimenovanja za sorto, ki ste jo vi kupili kot češnjev čili.

Plodovi nimajo kakšnega posebnega okusa (jaz okusim zgolj papriko), imajo 5.000 - 7.000 SHU (odvisno koliko prekatne mrenice odstranite poleg placente), so pa odlični, če so polnjeni z zmesjo tunine in kaper, ali zmesjo Feta sira in kaper, zato sem si jih kar pogosto privoščil za malico. poklon

LP
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Mnjam!
Poučno pojasnilo in okusna ideja.
JANEZ L

Odgovor Napisal/-a JANEZ L »

mfranc je napisal/a:
Janez L, ali bo polpekoča, ali polsladka Question Wink .

LP

Pojma nimam, kaj bom "scmaril", samo upam, da bo užitno. Razz_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

@mfranc:

Medsebojna bližina me zanima zgolj zato, da se ne bi preveč med seboj križali. Vse imam namreč namen prezimiti, in bi rad videl da ostanejo kolikor se da pristne sorte.

Sicer pa je tako, da so res zaostali pri rasti, pa ne vem zakaj. Kalil sem jih konec februarja, redno zalival in 2x do sedaj dodal magnezijev in železov sulfat. Drugih zadev nisem dodajal, niti ne vem kaj naj bi se dodajalo. Saj to je verjetno moja napaka - če bi dodal kak substrat, bi bile rastline verjetno večje in bogatejše?
Odgovori