Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2014
Cvetovi gor, cvetovi dol... Ljudje težimo k temu, da bi vse radi nekako spredalčkali, vsaki vrsti določili njeno mesto, vendar se narava pogosto ne strinja s tem.
En tak primer "nestrinjanja" so cvetovi no moji Etni (Capsicum annuum).
Oba cvetka sta bili posneta na isti rastlini, le da ima eden pet venčnih listov, drugi pa šest:
Kaj pa zdaj?
LP
En tak primer "nestrinjanja" so cvetovi no moji Etni (Capsicum annuum).
Oba cvetka sta bili posneta na isti rastlini, le da ima eden pet venčnih listov, drugi pa šest:
Kaj pa zdaj?
LP
Ja, metuljc ima seveda prav. "Predalčkanje" je dostikrat težavno, omenjeni "ključ" pa poskuša uvrstiti posamezno sorto v posamezno skupino na osnovi posameznih značilnosti, ki so skupne določenim sortam.
Najdejo se tudi mejne rastline, ki jih je težko določiti, ker imajo posamezne značilnosti, ki so svojstvne dvem ali večim "predalčkom".
Tudi detelja ima v večini 3 listka, redki posamezni primerki pa od 4 do celo 8 listkov.
Spiridonova Etna (C.Anuumm) ima cveta na isti rastlini s 5-imi in 6-timi venčnimi listi. Torej gre za variabilnost, kot pri detelji. Potrebno je pogledati kakšni so cveti v večini.
V trenutnem ključu število listov ne definira posameznega predalčka, drugače pa je, če vsi cvetovi določene sorte imajo 5 listkov ali pa celo če bi vsi cvetovi na posamezni rastlini imeli samo 4 lista- potem bi ta rastlina verjetno zaslužila svoj "predalček", ker bi ga ta značilnost definirala.
Če ne zasluži "predalčka", pa vsaj bolj natančno definira sorto posameznega (istega) "predalčka".
Sicer pa moj Cyber Hot ima vse cvetove s petimi listki, kar ga s to značilnostjo sigurno bolj natančno definira. V ključu sicer ta značilnost ni navedena.
Morda pa bo kdaj ta značilnost postala lastnost "predalčka" in ne samo lastnost sorte.
Najdejo se tudi mejne rastline, ki jih je težko določiti, ker imajo posamezne značilnosti, ki so svojstvne dvem ali večim "predalčkom".
Tudi detelja ima v večini 3 listka, redki posamezni primerki pa od 4 do celo 8 listkov.
Spiridonova Etna (C.Anuumm) ima cveta na isti rastlini s 5-imi in 6-timi venčnimi listi. Torej gre za variabilnost, kot pri detelji. Potrebno je pogledati kakšni so cveti v večini.
V trenutnem ključu število listov ne definira posameznega predalčka, drugače pa je, če vsi cvetovi določene sorte imajo 5 listkov ali pa celo če bi vsi cvetovi na posamezni rastlini imeli samo 4 lista- potem bi ta rastlina verjetno zaslužila svoj "predalček", ker bi ga ta značilnost definirala.
Če ne zasluži "predalčka", pa vsaj bolj natančno definira sorto posameznega (istega) "predalčka".
Sicer pa moj Cyber Hot ima vse cvetove s petimi listki, kar ga s to značilnostjo sigurno bolj natančno definira. V ključu sicer ta značilnost ni navedena.
Morda pa bo kdaj ta značilnost postala lastnost "predalčka" in ne samo lastnost sorte.
@mfranc:
Kak substrat pa bi lahko dodal? Sam takih zvarkov ne znam naresti, bi pa z veseljem kupil kaj, kar se dobi v trgovinah.
Glede presajanja pa me zanima, ali je bolje počakati še malo, ali bi jih presadil kar sedaj? Namen sem namreč imel presajati takrat, ko bi jih obrezal in dal v prezimovanje...?
Kak substrat pa bi lahko dodal? Sam takih zvarkov ne znam naresti, bi pa z veseljem kupil kaj, kar se dobi v trgovinah.
Glede presajanja pa me zanima, ali je bolje počakati še malo, ali bi jih presadil kar sedaj? Namen sem namreč imel presajati takrat, ko bi jih obrezal in dal v prezimovanje...?
mfranc je napisal/a: |
Huh, okrog križanja je pa takole; 100% si siguren samo če cvetove preden se odprejo 100% zaščitiš pred insekti. Ostalo je ruska roleta , pa čeprav govorimo, da se ne skrižajo radi. Res pa je večja možnost za križanje, če bi jih imel tako blizu eden drugemu, da bi pelod ene sorte padel na pestič druge sorte. |
S povedanim se delno ne strinjam. Zato bi dopolnil razlago.
V resnici se čiliji raje skrižajo, kot paradižniki. Oboji se sicer bolj redko skrižajo- kar je res.
Razlog je v tem, da je pestič pri večini čilijev bolj odmaknjen od prašnikov in je samooprašitev (veter-tresenje) težja. zato so bolj pomembni insekti, ki se selijo s cveta na cvet in iz rastline na rastlino.
Ravno nasprotno pa je pri paradižniku, kjer je brazda pestiča zelo blizu prašnikov.
Ni pa vse 100% in so vedno možna "presenečenja". Nasplošno gledano pa je križanje bolj izjema, kot pravilo.
Tukaj se lepo vidi, da je pestič pri tem čiliju daleč od prašnikov:
mfranc je napisal/a: |
Zelenc, če imaš zaprt, svetel prostor, bi jih moral imeti že notri . Letos so pogoji zunaj, na čistini, res slabi . Evo, zopet ščije , meni pa propadajo paprike, pa čiliji gredo tudi bolj nazaj kot naprej . |
mfranc, če te prav razumem, bi moral čilije, ki jih želim prezimiti, že izkopati iz vrta oz. presaditi v lonec in jih čez noč pospraviti noter?
Marmel, mišljeno je bilo, da čilije v loncih lahko prestavi v prostor; nekaj dni nazaj so bile dnevne temperature med 15 in 20 stopinjami, kar pa veš, da čiliji ne ljubijo preveč.
Presajanje z vrta v lonec je druga zadeva, po moje še ni pravu čas. Seveda, pa je vedno več momentov, če so recimo v fazi dozorevanja, jim lahko s nekvalitetnim presajanjem krepko škodiš. Bolje je ev. že narediti mali tunelček. Pod njim je nekaj stopinj več, ki naredijo pravi čudež .
Malo se "prošetaj" tule po forumu, o substratih smo se že veliko pogovarjali.
Na hitrico pa ne boš nič zgrešil z Klasmann potgrond H ali kateri Neuhaus.
Res je malo pozno za presajanje in prezgodaj za zimovanje .
Ampak sezona v zaprtem prostoru ti lahko traja še tri mesece! in sem zato predlagal presaditev - glede na stanje tvojih čilijev. Pogoj pa v navedenih mesecih dosti sonca (idealna stran tvojih oken bi bila jugovzhod do jug, kako pa imaš dejansko lego?) in seveda temperature od 20 °C navzgor.
Za prezimitev ne priporočam zgodnjega presajanja, pač pa grme, ki smo jim obrali plodove, samo v grobem obrežemo. In to največ do polovice, predvsem pa vse bolane, polomljene veje. Lonce postaviš v malo hladnejši prostor, 10 - 15 °C in minimalno zalivaš. Ampak še enkrat, za zimovanje je še mnogo prezgodaj!
Grme na zimovanju zelo rade napadejo razne bolezni in škodljivci, zato je potrebna kontrola. Dodatno nevšečnost je pretopel in temen prostor zimovanja, grm požene ogromno pretegnjenih poganjkov, ki so večinoma neuporabni za rast v drugi sezoni.
Zato sam presajam in dokončno obrežem sadike na koncu zimovanja, takrat ko grmom lahko nudim dovolj toplote in svetlobe za novo, normalno rast.
Tako počnem jaz, vsak ima malo svojo tehnologijo ; pa še meni se termini posameznih postopkov hudo razlikujejo. Odvisno od stanja sadik, če imam na grmu preko zime še cel rod čilijev v dozorevanju, potem pač počakam s pripravo na novo sezono. Lahko celo do marca, aprila . Prazne sadike dam na zimovanje prej, in jih tudi prej pripravim za novo sezono.
LP_________________mfranc
Presajanje z vrta v lonec je druga zadeva, po moje še ni pravu čas. Seveda, pa je vedno več momentov, če so recimo v fazi dozorevanja, jim lahko s nekvalitetnim presajanjem krepko škodiš. Bolje je ev. že narediti mali tunelček. Pod njim je nekaj stopinj več, ki naredijo pravi čudež .
Zelenc je napisal/a: |
Kak substrat pa bi lahko dodal? Sam takih zvarkov ne znam naresti, bi pa z veseljem kupil kaj, kar se dobi v trgovinah. |
Malo se "prošetaj" tule po forumu, o substratih smo se že veliko pogovarjali.
Na hitrico pa ne boš nič zgrešil z Klasmann potgrond H ali kateri Neuhaus.
Zelenc je napisal/a: |
Glede presajanja pa me zanima, ali je bolje počakati še malo, ali bi jih presadil kar sedaj? Namen sem namreč imel presajati takrat, ko bi jih obrezal in dal v prezimovanje...? |
Res je malo pozno za presajanje in prezgodaj za zimovanje .
Ampak sezona v zaprtem prostoru ti lahko traja še tri mesece! in sem zato predlagal presaditev - glede na stanje tvojih čilijev. Pogoj pa v navedenih mesecih dosti sonca (idealna stran tvojih oken bi bila jugovzhod do jug, kako pa imaš dejansko lego?) in seveda temperature od 20 °C navzgor.
Za prezimitev ne priporočam zgodnjega presajanja, pač pa grme, ki smo jim obrali plodove, samo v grobem obrežemo. In to največ do polovice, predvsem pa vse bolane, polomljene veje. Lonce postaviš v malo hladnejši prostor, 10 - 15 °C in minimalno zalivaš. Ampak še enkrat, za zimovanje je še mnogo prezgodaj!
Grme na zimovanju zelo rade napadejo razne bolezni in škodljivci, zato je potrebna kontrola. Dodatno nevšečnost je pretopel in temen prostor zimovanja, grm požene ogromno pretegnjenih poganjkov, ki so večinoma neuporabni za rast v drugi sezoni.
Zato sam presajam in dokončno obrežem sadike na koncu zimovanja, takrat ko grmom lahko nudim dovolj toplote in svetlobe za novo, normalno rast.
Tako počnem jaz, vsak ima malo svojo tehnologijo ; pa še meni se termini posameznih postopkov hudo razlikujejo. Odvisno od stanja sadik, če imam na grmu preko zime še cel rod čilijev v dozorevanju, potem pač počakam s pripravo na novo sezono. Lahko celo do marca, aprila . Prazne sadike dam na zimovanje prej, in jih tudi prej pripravim za novo sezono.
LP_________________mfranc
Evo, fine merice, platojčki od polkilskih zavitkov češnjevca iz Hoferja, ravno prav za eno etažo v sušilniku . Od leve:
Habanero Black, Chocolate Long, Green, in Pimenta de Neyde
Narezani na polovičke, večji pa na četrtinke. Kar nekaj časa so bili na soncu, na sliki so se že malo skrčili, osušili. Ampak precej so še vodeni.
Tudi sedajle, ko so se sušili še na podstrehi .
Jutri izkoristim, postrgam še zadnji sonček, potem gredo v el. sušilnik.
LP_________________mfranc
Habanero Black, Chocolate Long, Green, in Pimenta de Neyde
Narezani na polovičke, večji pa na četrtinke. Kar nekaj časa so bili na soncu, na sliki so se že malo skrčili, osušili. Ampak precej so še vodeni.
Tudi sedajle, ko so se sušili še na podstrehi .
Jutri izkoristim, postrgam še zadnji sonček, potem gredo v el. sušilnik.
LP_________________mfranc