Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2014
mfranc je napisal/a: |
Evo, fine merice, platojčki od polkilskih zavitkov češnjevca iz Hoferja, ravno prav za eno etažo v sušilniku . Od leve: Habanero Black, Chocolate Long, Green, in Pimenta de Neyde Narezani na polovičke, večji pa na četrtinke. Kar nekaj časa so bili na soncu, na sliki so se že malo skrčili, osušili. Ampak precej so še vodeni. Tudi sedajle, ko so se sušili še na podstrehi . Jutri izkoristim, postrgam še zadnji sonček, potem gredo v el. sušilnik. LP |
mFranc
slika za 10!
Bravo majstor!
Eeh,vse je enkrat prvič ; načeloma vedno sušim in tudi kuham čilije komplet s semeni. Tole sem spucal (kot bi ribo čistil ) iz več razlogov; večina posušenih bo šlo k ljudem, ki niso največji feni skovilov, pa čiliji so bili totalno premočeni. Sploh Pimenta so bili kot da so potegnjeni iz zamrzovalnika, tale večni dež žal vpliva tudi na količino vode v plodovih.
Malo me je prestrašil tudi Pajo , z dolžino sušenja, takole otrebljeni verjamem da se ne bodo sušili hudo počasi ... .
Je pa zanimivo, doma imamo star sušilec brez regulacije temperature in v njem so bili čiliji suhi na en, dva, tri. Kar mi da misliti, da je temperatura v tem sušilniku kar precej visoka, lahko tudi preko 70 °C .
LP_________________mfranc
Malo me je prestrašil tudi Pajo , z dolžino sušenja, takole otrebljeni verjamem da se ne bodo sušili hudo počasi ... .
Je pa zanimivo, doma imamo star sušilec brez regulacije temperature in v njem so bili čiliji suhi na en, dva, tri. Kar mi da misliti, da je temperatura v tem sušilniku kar precej visoka, lahko tudi preko 70 °C .
LP_________________mfranc
Plamenka je napisal/a: |
Jaz semena pustim, tako pri omakah, kot pri sušenih, saj najbolj pečejo. Posušene sesekljam v sekljalni posodi (ki je priložena paličnemu mešalniku) in dobim čilijeve kosmiče. Tudi kupljeni v Hoferju imajo semena zraven. Če bi dala sušene v olje, bi bili pa brez semen. |
Da so semena čilijev najbolj pekoča je še eden od mitov, ki pa na žalost ne drži. V samih semenih ni kapsaicina.
LP
Na semena se vedno prime največ eteričnih olj, zato ovojnice semen dejansko pečejo. Največ pekočine je v membrani ob semenih in zato je logično, da so tudi semena, ki se le te dotikajo, tudi pekoča _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A