
Čili 2014
-
- Prispevkov: 525
- Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am
- Plamenka
- Prispevkov: 9796
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
Na Gartlcmaniji bomo imeli mini pokušino za začetek.
In razstavo čilijev.
http://forum.gartlc.si/gartlc-post-54047.html#54047

http://forum.gartlc.si/gartlc-post-54047.html#54047
-
- Prispevkov: 525
- Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am
Plamenka je napisal/a: |
Na Gartlcmaniji bomo imeli mini pokušino za začetek. ![]() http://forum.gartlc.si/gartlc-post-54047.html#54047 |
Tale razstava čilijev @Plamenka, je zelo dobra ideja, morebitno pokušino omakic pa bi bilo po moje potrebno še malo dodelati

LP
-
- Prispevkov: 4689
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
Sušenje čilija
Pajo, izgleda, da bom šel po tvoji poti
.
Včeraj zvečer sem vklopil sušilec, nastavil na 50 °C in po cca 15 urah, niti približno niso bili suhi
. Zaenkrat so samo "implodirali", skrčili so se, nekateri postali so tako majhni, da so padali skozi mrežo en štuk nižje
.
En velik
za precej redek raster v pladnjih; stari sušilec ima bistveno bolj gostega.
Kako naprej:
- sedajle je visoka zračna vlaga, verjetno je velika razlika, če je ob času sušenja nižja absolutna vlaga
- še enkrat sem videl, kako so tudi čiliji vodeni od stalnega dežja; že kar nekaj sem jih presušil skozi leta, pa se nikoli niso tako skrčili
- zanimalo me je tudi, koliko je natančna nastavitev temperature. V sredino sušilca sem dal temperaturni senzor, ki je pri nastavljeni temperaturi 50 °C prilezel do 45 °C.
Danes bom temperaturo nastavil na 65 °C, kar naj bi bilo realno nekje pod 60 °C,
v bodoče bom parametre še preverjal .
LP_________________mfranc
Pajo, izgleda, da bom šel po tvoji poti

Včeraj zvečer sem vklopil sušilec, nastavil na 50 °C in po cca 15 urah, niti približno niso bili suhi


En velik

Kako naprej:
- sedajle je visoka zračna vlaga, verjetno je velika razlika, če je ob času sušenja nižja absolutna vlaga
- še enkrat sem videl, kako so tudi čiliji vodeni od stalnega dežja; že kar nekaj sem jih presušil skozi leta, pa se nikoli niso tako skrčili

- zanimalo me je tudi, koliko je natančna nastavitev temperature. V sredino sušilca sem dal temperaturni senzor, ki je pri nastavljeni temperaturi 50 °C prilezel do 45 °C.
Danes bom temperaturo nastavil na 65 °C, kar naj bi bilo realno nekje pod 60 °C,
v bodoče bom parametre še preverjal .
LP_________________mfranc
-
- Prispevkov: 525
- Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am
-
- Prispevkov: 525
- Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am
Plamenka je napisal/a: |
Predlogi so dobrodošli. ![]() |
Težka bo... V mislih sem imel, da bi se pri taki degustaciji zagotovila tudi hrana h kateri pašejo čili omakice (pica, meso z žara, testenine, riž, krompir v raznih oblikah...). Konec koncev omakic vendarle ne jemo samih, tako kot oni reklamni "degustatorji" na You Tube, temveč v kombinaciji z drugimi jedmi. Šele ko ocenimo skladnost z neko glavno jedjo/prilogo lahko rečemo, če je naš "zvarek" res OK, ali pa bo po kratkem postopku romal med odpadke.
Saj vem, drag in kompliciran hec... zato sem na prejšnji strani tudi napisal, da bi to bil dokaj velik organizacijski zalogaj.

LP