Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2014

Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tudi jaz sem zasledila ta podatek in zato Cheiro Roxa posadila v rastlinjak, ne v lonec. A mi ni zrasla visoko, še 1m ni dosegla. Za plodove sem pa pričakovala, da bodo večji, nekako podobno kot Jamaican Red ali oranžni Habanero. Ampak so precej bolj drobni.
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
Mene pa zanima kako dolgo so lahko čiliji na rastlini, čeprav so rdeči
Hvala za odgovor
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Če so predolgo, se začnejo plodovi sušiti, taki so primerni za seme.
metuljc
Prispevkov: 9404
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Jaz bi ta okrogle pobrala, imajo debelo steno in lahko začnejo gniti. Jih boš polnila in vložila? Takole, recimo? Se splača, pa preberi komentarje.
Tabasco čilije pa lahko pustiš, dokler ne bo večina zrela in lepo rdeča, kolikor imam jaz izkušenj.
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Hvala Plamenka. Tiste, ki imam pocahnjene itak ostanejo še gor. Nekaj jih bom pa pobrala in kar skkuhala omakco za vnuka, ki ima rad čilije.
Pa še nekaj bi te vprašala. Nekaj teh bombic bi posušila in semlela v prah. A za to čilije kar poberem in jih posušim v sušilniku za sadje, ali pustim, na rastlini, da se posuši. Za odgovor najlepša hvala--
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
pajo
Prispevkov: 1799
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

Mislim, da so predebele tele bombice, da bi se na rastlini posušile. Bosta poznavalke več povedale._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Kar se sušenja tiče, bo na rastlini predolgo trajalo, pa še segnijejo lahko. Jaz jih sušim v pečici, eni pa v sušilniku, ampak izbiram pa čilije s tankimi stenami, saj se taki najhitreje posušijo. Včeraj, na primer sem jih nabirala za omako, za sušenje sem pa izbrala Tabasco, ki se lepo posuši. Ne delam pa prahu, ampak kosmiče - sesekljam v sekljalniku, take imajo naši radi.
Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

metuljc je napisal/a:
Jaz bi ta okrogle pobrala, imajo debelo steno in lahko začnejo gniti. Jih boš polnila in vložila? Takole, recimo? Se splača, pa preberi komentarje.
Tabasco čilije pa lahko pustiš, dokler ne bo večina zrela in lepo rdeča, kolikor imam jaz izkušenj.


Jaz sem jih polnil po originalnem italijanskem receptu (tale na Kulinariki je slab prevod) in izpadli so odlični. Ravno nocoj sva jih z ženo zmazala en cel kozarec. Laughing

LP
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

Spiridon, pa povej nam oz. odkrij nam ta boljši prevod. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

voda je napisal/a:
Spiridon, pa povej nam oz. odkrij nam ta boljši prevod. lpvoda


Ogromnih razlik ni, so pa nekatere podrobnosti v Kulinaričinem receptu izpuščene, fileji inčunov so "preimenovani" v sardelne filete, ki jih bojda lahko izpustimo (?)...

Italijani pišejo takole (prosti prevod):

Peperoncini piccanti ripieni di tonno, alici e capperi

SESTAVINE:
osnovne:
500 g okroglih čilijev (Češnjeve bombice, Hudičev poljub…)
olivno olje
za kuhanje:
250 ml belega vina
250 ml belega vinskega kisa
1 žlička soli
6 zrn popra
2 lovorova lista
½ žlice origana
3 brinove jagode
4 klinčiki
za nadev:
200 g odcejene tunine iz konzerve
2 žlice kaper
4 fileji slanih inčunov

POSTOPEK PRIPRAVE:

Čilije operemo, z ostrim nožkom previdno odrežemo pokrovčke ter z majhno žličko izdolbemo seme.
Prevremo mešanico vinskega kisa in belega vina (v razmerju 1 : 1) v katero smo dodali začimbe ter sol.
Na majhnem ognju previdno pokuhamo čilije (cca 3 - 4 minute)
S kuharsko lopatico jih poberemo iz posode, obrnemo narobe na vpojno sarvieto ali brisačo ter sušimo par ur. Najbolje jih je pustiti, da se sušijo kar preko noči, kajti bolj so suhe – dalje bodo obstale vložene v olju (tudi do enega leta!)
Za nadev na kratko zmeljemo nasekjane kapre, inčune in tunino (3 - 4 sek. v mikserju, tunina mora ostati vlaknasta!), z zmesjo napolnimo čilije nato pa jih previdno naložimo v sterilni kozarec tako, da so obrnjene z nadevom navzgor. Zalijemo z dobrim olivnim oljem, kozarce hermetično zapremo ter shranimo na suhem in temnem mestu, ponudimo pa čez par meseecv.

Dober tek, kdor bo poizkusil! up


LP
Odgovori