Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paprike 2014
mislim, da niso prasičke, one sicer pridejo na vlago a da bi jedle papriko. nak. ugotovila sem:
gnitje se zgodi lahko takole. tudi ko vzamem papriko katera je zdrava in jo razrežem in nje steče nekaj deževnice. kako? lepo, če natančno pogledaš pri peclju paprika "ne dihta" dobro. voda se nabira in ker ni veliko vročine, da bi izhlapela znotraj začne gniti. če so pa notri v papriki kakšni rjavi iztrebki potem je gosenica naredila luknjo in "onečedila" notranjost paprike, katera začne dobivati rjavo barvo, seveda najprej znotraj in to se širi tudi navzven. vsem rodovom paprik (tudi čilijem) paše voda več kot paradajzem, a kar je preveč je preveč, pri tem je potrebno upoštevati zračno vlago, ter pomankanje temperature. lpvoda
PS: to je moje skromno mnenje o papriki._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
gnitje se zgodi lahko takole. tudi ko vzamem papriko katera je zdrava in jo razrežem in nje steče nekaj deževnice. kako? lepo, če natančno pogledaš pri peclju paprika "ne dihta" dobro. voda se nabira in ker ni veliko vročine, da bi izhlapela znotraj začne gniti. če so pa notri v papriki kakšni rjavi iztrebki potem je gosenica naredila luknjo in "onečedila" notranjost paprike, katera začne dobivati rjavo barvo, seveda najprej znotraj in to se širi tudi navzven. vsem rodovom paprik (tudi čilijem) paše voda več kot paradajzem, a kar je preveč je preveč, pri tem je potrebno upoštevati zračno vlago, ter pomankanje temperature. lpvoda
PS: to je moje skromno mnenje o papriki._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uf, sem vesela, da tole deževje ni unučilo paprike. Sedaj že pobiram 3. rudo, pa bo še za najmaj 2x. Tole vse gre jutri na roštilj in potem jih očistim in vložim. Se mi je letos posrečila izjemno dobra kombiacija kisa, vode, sladkorja, soli in začimb, paprike so za prste polizat.
Pa še mini paprike, žal so slike večerne in slabe:
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Pa še mini paprike, žal so slike večerne in slabe:
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Se opravičujem če smetim - bi vprašala MarijaV kateri kis uporabljaš in/ali koliko ga razredčiš. Jaz sem imela lani slabe izkušnje, vse sem delala po navodilih na steklenici enega kisa za vlaganje - pa ni bil vložen material nič kisel potem sem malo kasneje vse še enkrat prekuhala in dala v drug kis take stvari mi zelo zbijajo motivacijo shranjevanja.
Strašna gospodinja si, bravo !
Strašna gospodinja si, bravo !
Ja, vsa paprika raste pod milim nebom.
Recept pa ne zam povedati razen za razmerje kisa: 1 : 3,5.
Shranek se super obdrži, ker dam notri tudi dovolj soli in sladkorja. Kako sem okus povzela? Kupila sem 1 l vložene popečene paprike, odlila kis in ga primerjala s svojo mešanico tako dolgo, da sem dosegla podobe okus. Torej sem dodajala sol, sladkor, vodo.
Ostale zaćimbe: lovor, nasekljan česen in cel poper pa sem dala na dno kozarca preden sem dala notri popečeno in očiščeno papriko. Papriko že brez semenk mi je mož popekel na žaru, odstranila sem samo črni del kože, ostalo ne, dala pokonci polovičke v kozarec, zalila z mlačno mešanico (v mlačnem stanju se okus bolj prav čuti kot pri vročem kisu), zaprla in za 30 minut sterilizirala a 80 stopinj.
Bom na srečanje prinesla kozarec v pokušino._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Recept pa ne zam povedati razen za razmerje kisa: 1 : 3,5.
Shranek se super obdrži, ker dam notri tudi dovolj soli in sladkorja. Kako sem okus povzela? Kupila sem 1 l vložene popečene paprike, odlila kis in ga primerjala s svojo mešanico tako dolgo, da sem dosegla podobe okus. Torej sem dodajala sol, sladkor, vodo.
Ostale zaćimbe: lovor, nasekljan česen in cel poper pa sem dala na dno kozarca preden sem dala notri popečeno in očiščeno papriko. Papriko že brez semenk mi je mož popekel na žaru, odstranila sem samo črni del kože, ostalo ne, dala pokonci polovičke v kozarec, zalila z mlačno mešanico (v mlačnem stanju se okus bolj prav čuti kot pri vročem kisu), zaprla in za 30 minut sterilizirala a 80 stopinj.
Bom na srečanje prinesla kozarec v pokušino._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Marijav, odlično ti čaraš s temi paprikami. tudi jaz imam letos dosti obarvanega pridelka. lani so bile vse zelene. po dolgem času sem jih vkiselila. čakajo me še pečene paprike a te bom shranila v zamrzovalnik, ker mi je škoda ukusnega soka znotraj paprik odvrči stran.
napad na papriko:
a sta ta dva na koncu ploda paprike uničevalca? zraven, črne pikice so "kakci". a so njihovi? mislim da ne. predvidevam, da sta izrabila priložnost in skozi odprta vrata prišla na posladek. a se motim?
ta zverka pri peclju paprike mi je bolj sumnjiva. vidna je "goseničina" pajčevina. celo nov zarodek in "kakci". ali imam prav?
lpvoda
napad na papriko:
a sta ta dva na koncu ploda paprike uničevalca? zraven, črne pikice so "kakci". a so njihovi? mislim da ne. predvidevam, da sta izrabila priložnost in skozi odprta vrata prišla na posladek. a se motim?
ta zverka pri peclju paprike mi je bolj sumnjiva. vidna je "goseničina" pajčevina. celo nov zarodek in "kakci". ali imam prav?
lpvoda