Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2014
Čiliji pri meni gredo počasi k koncu, sploh Habaneri, ki skoraj nimajo podmladka ; ostali bojo odvisni od sonca, da zelene plodove "začara" v rdeče, rumene, oranžne, vijola ...
Tole je pripravljeno za predelavo čez vikend, nekaj v Harissa omake, http://forum.gartlc.si/gartlc-post-54707.html#54707
nekaj v Habanero omako, brez habanera .
Tile Queen Laurie bodo predelani v Harisso 1, ali celo polovička po receptu kupljene Harisse. Testiranje Queen Laurie; izgleda da bo naslednje leto prišla iz grede v lonec.
Queen Laurie sedajle, proti koncu sezone dobro zažiga, se mi zdi, da je prišla na nivo Cayenne čilija
Čili Ring of Fire bo predelan v Harisso 2, skupaj z domačo papriko Ljubov dlan. Je čisto možno, da dodam še eno ali dve papriki;
Ring of Fire je 2 do trikrat močnejši od Cayenne čilija.
Pimenta de Neyde bo nadomestila habanere, saj je vragec skoraj tako "strupen" . Bo poskrbela za količino,
skupaj s paradižniki, papriko, korenčkom itd, se bo naredilo kar nekaj litrov "kurjave" .
Pravzaprav je to ena rešitev za Pimenta čili, presen mi nikakor ne gre; tule bodo začimbe pomagale spremeniti Pimenta v "Habanero Hot Sauce" .
LP_________________mfranc
Tole je pripravljeno za predelavo čez vikend, nekaj v Harissa omake, http://forum.gartlc.si/gartlc-post-54707.html#54707
nekaj v Habanero omako, brez habanera .
Tile Queen Laurie bodo predelani v Harisso 1, ali celo polovička po receptu kupljene Harisse. Testiranje Queen Laurie; izgleda da bo naslednje leto prišla iz grede v lonec.
Queen Laurie sedajle, proti koncu sezone dobro zažiga, se mi zdi, da je prišla na nivo Cayenne čilija
Čili Ring of Fire bo predelan v Harisso 2, skupaj z domačo papriko Ljubov dlan. Je čisto možno, da dodam še eno ali dve papriki;
Ring of Fire je 2 do trikrat močnejši od Cayenne čilija.
Pimenta de Neyde bo nadomestila habanere, saj je vragec skoraj tako "strupen" . Bo poskrbela za količino,
skupaj s paradižniki, papriko, korenčkom itd, se bo naredilo kar nekaj litrov "kurjave" .
Pravzaprav je to ena rešitev za Pimenta čili, presen mi nikakor ne gre; tule bodo začimbe pomagale spremeniti Pimenta v "Habanero Hot Sauce" .
LP_________________mfranc
Plamenka, govoril sem s Petrom od Semillas (na spletu tako ni pametnih podatkov za Neyda), pravi, da je odličen posušen in zdrobljen, ko nastane prašek sive barve.
Če bo še kaj dozorel, ga zopet posušim. Za svežo uporabo pa nič posebnega .
Queen Laurie pa kot vsi Capsicum baccatum, počaaaaseeeen ! , pa za moj okus gre preveč v luft. V loncu bi ga malo popedenal za zgodnejše zorenje.
LP_________________mfranc
Če bo še kaj dozorel, ga zopet posušim. Za svežo uporabo pa nič posebnega .
Queen Laurie pa kot vsi Capsicum baccatum, počaaaaseeeen ! , pa za moj okus gre preveč v luft. V loncu bi ga malo popedenal za zgodnejše zorenje.
LP_________________mfranc