Čiliji pri meni gredo počasi k koncu, sploh Habaneri, ki skoraj nimajo podmladka ; ostali bojo odvisni od sonca, da zelene plodove "začara" v rdeče, rumene, oranžne, vijola ...
Tile Queen Laurie bodo predelani v Harisso 1, ali celo polovička po receptu kupljene Harisse. Testiranje Queen Laurie; izgleda da bo naslednje leto prišla iz grede v lonec.
Queen Laurie sedajle, proti koncu sezone dobro zažiga, se mi zdi, da je prišla na nivo Cayenne čilija
Čili Ring of Fire bo predelan v Harisso 2, skupaj z domačo papriko Ljubov dlan. Je čisto možno, da dodam še eno ali dve papriki; Ring of Fire je 2 do trikrat močnejši od Cayenne čilija.
Pimenta de Neyde bo nadomestila habanere, saj je vragec skoraj tako "strupen" . Bo poskrbela za količino, skupaj s paradižniki, papriko, korenčkom itd, se bo naredilo kar nekaj litrov "kurjave" .
Pravzaprav je to ena rešitev za Pimenta čili, presen mi nikakor ne gre; tule bodo začimbe pomagale spremeniti Pimenta v "Habanero Hot Sauce" .
Mfranc samo kako seme oranžnega bi prosli če se lahko da na stran. Drugi teden pršibam mimo. P aše kaj prinesem._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc, imaš pa dobro zalogo "kurjave" za zimo Sem letos poskusil nekaj novega (onza in aqua chilli) pa ni nič pekoče Še dobro, da jalapeno ni razočaral.
Letos, pa do druge sezone bo tole zelo dobrodošlo. Že v jesen bom prišel skoraj brez svežih čilijev. Ponavadi jih varčno obiram skozi zimo, do pomladi .
MFranc, vsekakor poročaj o omaki iz Pimenta Da Nayde. Moje bom vsaj še en teden pustila na rastlini, potem gredo pa v lonec (za omako) ali v pečico (za sušenje). Queen Laurie je videti tudi zanimiva.
5 narejenih omak mi ni bilo dovolj. Včeraj sem se lotil il še sladko kislo pekoče omake. Moram priznati, da sem navdušen nad njo prav tako vsi testni zajčki. Žilica pa mi še ne da miru._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Plamenka, govoril sem s Petrom od Semillas (na spletu tako ni pametnih podatkov za Neyda), pravi, da je odličen posušen in zdrobljen, ko nastane prašek sive barve. Če bo še kaj dozorel, ga zopet posušim. Za svežo uporabo pa nič posebnega .
Queen Laurie pa kot vsi Capsicum baccatum, počaaaaseeeen ! , pa za moj okus gre preveč v luft. V loncu bi ga malo popedenal za zgodnejše zorenje.