Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Brstični ohrovt - Brassica oleracea L. var. gemmifera

Odgovori
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Nadaljujem z poročanjem.

Kot že rečeno, pognojil sem ga po zgoraj omenjenem postopku. Sprva dva, tri dni samo zalivanje, nato gnojilo s poudarkom na fosforju (dva krat), nadalje bolj dušično gnojilo (dva krat), zaključek pa z regrad-rmanovo prevrelko. S slednjo naj bi poskrbel za kalij.
Nato se je pričelo bolj deževno vreme in rezultat je sledeč.

Deteljica je za srečo, ne glede na tri ali štiri lističe. Pri nas nismo izbirčni.
Drugače pa se na drugi slike vidi kakšni brstički ponavadi nastajajo. Upam, da z drugim prirastom, ki je zelo očitno viden uspem s kakšno spremembo. Karkoli bo, bo u redu. Seveda upam na boljše.

Bolhači in stenice so pa ........ Zelo težka bo ta borba.
lana

Odgovor Napisal/-a lana »

Meni brstični ohrovt skoraj vedno krasno dela. Zemlja je bolj težka kot ne, kar precej glinena, gnojim z organskimi gnojili, nikdar mi ne uspe jeseni, vedno spomladi, seveda s preperelim gnojem. Sem pa brala, da zgodnje setve pogosto delajo take brstiče, kot jih opisuješ, niso kompaktni, to naredi menda vročina. Ohrovt ni rastlina toplega podnebja, ima raje mraz. Jaz sadim pozno. Včasih sejem sama, pa ker smo na 700m namorske višine, je to mnogo bolj počasen proces kot pri vas v Beli krajini, zato tudi sadim pozno, maja meseca, včasih celo začetek junija. Brstični ohrovt jemo celo zimo, vkolikor ga ne dobi srnjad. Lani so živali pojedle 30 rastlin, sem se skoraj zjokala zraven, letos imam višjo ograjo, upam da bo pomagalo. Br. ohrovt preživi komplet zimo, tudi našo z -20C včasih, predvsem kadar je pokrit s snegom. Spomladi požene v cvet in zelo enostavno je pridelati lastno seme.

Takle je letos, pa je bil zgodaj sajen, že začetek maja menda, ampak v senco:

pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Meni brstični ohrovt vsako leto zraste enako, brez gnojenja in podobnega. Posejem prej, posadim v vrt ali na njivo in pustim. Letos je med sušo malo zaspal in začel delati par tednov nazaj, imam eno sadiko rdečega in štiri navadne.
Čez zimo ga pustim v vrtu in ga lahko obiram tudi pozimi in na pomlad.
Pravijo da je še boljši, ko pomrzne, ker se škrob v malih glavicah spremeni v sladkor, pa sem ga lani nekaj pobrala in dala v skrinjo, a mi ni bil všeč, če ostane na rastlini je pa dober.
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Moji še niso tapravi. Se skrivajo ko mali otroci.
Lana, Juglans in T.P. lepi so.
Zdaj bojo še pa lepši, ker sem malo fauš.
Irena
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Navaden:

in rdeč:
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

dobre vile je napisal/a:
Pozdravljeni!

Zanima me, ali je treba brstičnemu ohrovtu odstranjevati spodnje liste, da naredi lepše glavice, ali je to le mit? Če to drži, potem je zdaj že verjetno pravi čas, da začnem Question
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Mi ga nikoli nismo in je vedno naredil velike glavice.
Tudi učasih dokler smo še sejali krmni brstični ohrovt za živali se niso odstranjevali listi in so bile glavice vedno velike._________________LP seba993
dobre vile

Odgovor Napisal/-a dobre vile »

Hvala za odgovor.
Bom pa najbrž vseeno pri dveh rastlinah to naredila, pa da vidim, če bo kakšna razlika.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

In potem poročaj prosim o rezulatih.

Kajti nekateri res priporočajo odstranjevanje listov, drugi pa nasprotno trdijo, da so ravno listi tisti, ki pomagajo rastlino primerno prehranjevati.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

muha je napisal/a:
In potem poročaj prosim o rezulatih.

Kajti nekateri res priporočajo odstranjevanje listov, drugi pa nasprotno trdijo, da so ravno listi tisti, ki pomagajo rastlino primerno prehranjevati.

To gotovo drži. Pa tudi zavarujejo brste pred mrazom, snegom in zimskim soncem.
Le poročaj, seveda. Wink
Odgovori