mfranc, imaš ti povečini fige v loncu? Zaradi prostorske stiske al zaradi prezimnosti?
Optimist, predvsem zaradi prostora, žal ...
Je pa to tudi dober način prezimitve, sploh za hladnejše kraje. Američani, ki so malo "utrgani" , gojijo fige v loncih v čisto severnih krajih; pogoj za tako vzgojo je seveda primeren prostor za zimovanje. Sam ga ne premorem, pomagam si tako, da lonce s figami postavim tik do terase in jih malo prekrijem.
Optimist je napisal/a:
Na vrtu mi je namreč ena figa ušla tja čez 3m. seveda jo bo slej al prej zima sama skrajšala, pa vendar.
Ne boš verjel, me resno daje, da jo prepustim kaki hudi zimi, da enkrat v življenju pomrzne do tal , in jo potem na novo sfriziram.
Optimist je napisal/a:
Še to, nekje tu gor se mi zdi da sem prebral da se fige obrezuje. Me zanima kdaj in kaj je pri obrezovanju fig pomembno....
O obrezovanju fig je več mišljenj. Staro je, da se figa pusti kot jo je bogec ustvaril, torej neobrezana . Če imaš vinogradniško klimo, potem to sploh ni problem. No ja, kak sanitarni ukrep, odstranitev polomljenih ali pregostih vej je še vedno dobrodošel. Pa dogaja se to, kar je Metuljc omenila, višja nadstropja so namenjena ptičem .
Če je potrebno figo zaščititi, je visoka figa zelo težko obvladljiva in jo je dobro znižati. Pa tudi nov pristop k oblikovanju, je v osnovi krajšanje, da se drevo obdrži v kondiciji za vsako letno rodnost, in zdravje. Nekako tako kot se vzgajajo vsi negovani sadni grmi in drevesa in odvisno od vrste sadja.
Tudi meni je postala Violeta neobvladljivo prevelika, žal bolj zaradi omejenega prostora; drugače bi jo pustil takšno kot je. Spomladi sem jo močno porezal nazaj, polmetrske do metrske poganjke sem rezal stran, pa je sedajle zopet prevelika .
Moram do pomladi res najti kako dobro prakso oblikovanja in se jo držati.
Je pa hudič v detajlih, z vsakim obrezovanjem zgubiš (kratkoročno) pridelek in to je tisto kar nas (mene ) odvrača od rezi.
Optimist, spomni me spomladi, moram malo osvežiti teorije obrezovanja
Meni je všeč varianta, da vsako leto porežeš polovico poganjkov do tal. Torej režeš naizmenično, s tem imaš na grmu samo dvo in enoleten les! Grm ni višji kot je visok dvoletni les, imaš pa teoretično na dvoletnem lesu oba rodova pridelka, na enoletnem pa pač en rod.
Premamili ste me tule s pisanjem o figi Nordland in sem jo šel kupit k Breskvarju. Le glejte, da bo res tako dobra po okusu in uspešna pri dozorevanju plodov v naših krajih kot tule navajate, če ne. Glede prezimne trdnosti pa niti ne vem, ali mi bo pomembna, saj še nisem odločen, ali ostane v loncu ( menda je precej zgoščen grm), ali gre v vrt.