Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2014

Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Tomaž Pipp tukajle lepo svetuje kako in kaj:

http://www.chili-pepper.info/sl/articles/overwintering-chili-plants


LP
Zelenc
Prispevkov: 464
Pridružen: Pe Avg 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Zelenc »



Jest sem svojega jalapena takole pripravil. Bil je v zemlji na vrtu, prestavil sem ga v teglc z obstoječo zemljo in malo kupljene. Rahlo zalil. Zdaj je šel na zimsko spanje v garažo in preostane mi le še upanje, da se bo do pomladi dobro naspal in se vrnil spočit in voljan obilno obroditi.

Danes pa se lotim še nekaj sobnih primerkov...
seba993
Prispevkov: 855
Pridružen: Pe Mar 21, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Pa na tem skoraj ni nic perja. @Spiridon hvala za link. Se vedno me zanima koliko rastlin lahk dam v 10l posode za cez zimo._________________LP seba993
Zelenc
Prispevkov: 464
Pridružen: Pe Avg 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Rastlino naj bi se obrezalo kar precej, predvsem listje. Manj kot ima listja, manj energije potroši za rast. Tako pravijo...
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Seba993, verjetno misliš koliko sadik bi dal v en lonec?

Saj veš, da je fizično odvisno od velikosti sadik; sam pa sploh ne bi pretiraval s tlačenjem sadik v skupni lonec. Zaradi preglednosti, kontrole nad škodlijivci in boleznimi; ena z gnilobo, plesnijo okužena sadika ti lahko pokvari vse ostale v loncu.
Bolano sadiko v lastnem loncu brez problema odstraniš, v skupnem je pa bolj težko.

Mogoče dve, ki bi potem tudi rastle skupaj. Odvisno od velikosti sadik, pa jih lahko posadiš v bistveno manjše lonce; res majhne celo v 2 litrski lonec, večje pa v 5 litrske, zelo velike v 10 L lonce.

Če si res tako na tesnem s prostorom, pa vzorčno probaj z več sadikami skupaj. Zdrave, z optimalnimi pogoji prezimitve in res stalno kontrolo zdravja. Pršice in uši samo čakajo na priliko, ki jim jo da nepazljiv gojitelj Rolling Eyes .

To se mi stalno dogaja .... Cool ._________________mfranc
seba993
Prispevkov: 855
Pridružen: Pe Mar 21, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a seba993 »

jaz sem mislu dat od 2 do 4 v eno posodo odvisno od velikosti. Jih mam zdj v unih 50 in 70 cm posodah za na okenske police ki pa zavzamejo veliko prostora. Zato bi jih pa presadil v okrogle posode da prisparam na prostoru._________________LP seba993
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Misliš na cvetlična, okenska korita? Lahko tudi kakšnega uporabiš, če si tako na tesnem s prostorom. V njega lahko "nabutaš" precej čilijev, več kot v lonce Rolling Eyes . Vendar, če si opazil, večina prezimlja čilije posamezno (ali par) v loncih; preverjeno imajo boljše, pregledne pogoje, pa nekako jih bolj ujčkamo kot druge rože Cool Wink .

Če ti kaj pomaga, posamezne sorte se različno obnašajo pri prezimljanju. Iz mojih skromnih izkušenj recimo dobro prenašajo prezimitev Habaneri, tudi s plodovi se jih da kar dobro prezimiti. Za to seveda potrebujejo več toplote in svetlobe, kot za golo preživetje, ko jih porežemo čisto na kratko in jih pustimo v mirovanju.
Dobro prezimijo tudi Rocoto, skoraj najbolj zoprni so Jalapeno, na te se splača posebej paziti.

Drugače pa čiliji, kot vse druge rastline določene stvari dobro prenašajo, kljub našim bojaznim, ali delamo prav. Tako se lahko obrezujejo na kratko, kot gornji od Zelenca, eni se pogovarjamo o obrezovanju 2/3 porežemo, eno pustimo; eni celo pustijo samo par centimetrov zelenega stebla, z nekaj brsti, ki čisto zadoščajo za krošnjo v naslednjem letu.

Obrezovanje je bolj pogojeno s pogoji zimovanja, temperaturo in svetlobo, in našim načrtom kdaj spomladi želimo imeti močno in že cvetočo rastlino.

LP_________________mfranc
papasmrk
Prispevkov: 336
Pridružen: To Jul 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Vidim da se pogovarjate o prezimovanju čilijev in nekaj vprašal. Danes sem porezal mojo Bhut Jolokio in bi jo zdaj rad dal v prostor za prezimitev. Na voljo imam klet kjer temperatura na pade pod 7 stopinj in notranjo garažo kjer je med 15 in 20 stopinjami. Bi lahko čili preživel v kleti v popolni temi do marca ali ga dam raje v toplo garažo ?

hvala in lp
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Tole je bila pri nas letos ena večjih ber šestih (od devetih) sort, iz katere je nastalo sedem lončkov pekoče omake. Omaka je bila po besedah moža izredno okusna, a premalo pekoča, tako se nam drugo leto v sortimentu vekakor pridružijo še Habaneri.
(Mfranc, imaš morda kaj semen viška rdečega? Menjam za... Wink )


Takole pa izgledajo grmički (v loncih sajeni po dva), obrezani in pripravljeni na zimovanje v mirovanju. Če bom videla, da jim na mrzlem svetlem stopnišču ne paše, dobijo svetlo toplo okensko polico. Problem na tem oknu so le uši, ki jim ta toplota paše in se vsako zimo namnožijo, čeprav jih vedno pred prezimljanjem dodobra uničim...
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
laksikon
Prispevkov: 439
Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a laksikon »

zanima me, če je kdo delal omako po tem receptu:
http://www.gurman.eu/recepti.php?S=6&Article=8870

nekaj posušenih čilijev bom porabil za namakanje v olivnem olju. Imam posušen Habanero in Jalapeno.
Posušene čilije moram prepiknat preden dam v olje, ne? Koliko gramov bi dal Habanerota v 0.75 l olja, da bo srednje pekoče? Miksal bi še malo Jalapeno zraven... Nisem tega nikoli delal, pa ne vem, kakšen hudiček lahko rata Very Happy

Za vlaganje delam po enakem receptu kot za papriko?
Odgovori