Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2014
Jest sem svojega jalapena takole pripravil. Bil je v zemlji na vrtu, prestavil sem ga v teglc z obstoječo zemljo in malo kupljene. Rahlo zalil. Zdaj je šel na zimsko spanje v garažo in preostane mi le še upanje, da se bo do pomladi dobro naspal in se vrnil spočit in voljan obilno obroditi.
Danes pa se lotim še nekaj sobnih primerkov...
Seba993, verjetno misliš koliko sadik bi dal v en lonec?
Saj veš, da je fizično odvisno od velikosti sadik; sam pa sploh ne bi pretiraval s tlačenjem sadik v skupni lonec. Zaradi preglednosti, kontrole nad škodlijivci in boleznimi; ena z gnilobo, plesnijo okužena sadika ti lahko pokvari vse ostale v loncu.
Bolano sadiko v lastnem loncu brez problema odstraniš, v skupnem je pa bolj težko.
Mogoče dve, ki bi potem tudi rastle skupaj. Odvisno od velikosti sadik, pa jih lahko posadiš v bistveno manjše lonce; res majhne celo v 2 litrski lonec, večje pa v 5 litrske, zelo velike v 10 L lonce.
Če si res tako na tesnem s prostorom, pa vzorčno probaj z več sadikami skupaj. Zdrave, z optimalnimi pogoji prezimitve in res stalno kontrolo zdravja. Pršice in uši samo čakajo na priliko, ki jim jo da nepazljiv gojitelj .
To se mi stalno dogaja .... ._________________mfranc
Saj veš, da je fizično odvisno od velikosti sadik; sam pa sploh ne bi pretiraval s tlačenjem sadik v skupni lonec. Zaradi preglednosti, kontrole nad škodlijivci in boleznimi; ena z gnilobo, plesnijo okužena sadika ti lahko pokvari vse ostale v loncu.
Bolano sadiko v lastnem loncu brez problema odstraniš, v skupnem je pa bolj težko.
Mogoče dve, ki bi potem tudi rastle skupaj. Odvisno od velikosti sadik, pa jih lahko posadiš v bistveno manjše lonce; res majhne celo v 2 litrski lonec, večje pa v 5 litrske, zelo velike v 10 L lonce.
Če si res tako na tesnem s prostorom, pa vzorčno probaj z več sadikami skupaj. Zdrave, z optimalnimi pogoji prezimitve in res stalno kontrolo zdravja. Pršice in uši samo čakajo na priliko, ki jim jo da nepazljiv gojitelj .
To se mi stalno dogaja .... ._________________mfranc
Misliš na cvetlična, okenska korita? Lahko tudi kakšnega uporabiš, če si tako na tesnem s prostorom. V njega lahko "nabutaš" precej čilijev, več kot v lonce . Vendar, če si opazil, večina prezimlja čilije posamezno (ali par) v loncih; preverjeno imajo boljše, pregledne pogoje, pa nekako jih bolj ujčkamo kot druge rože .
Če ti kaj pomaga, posamezne sorte se različno obnašajo pri prezimljanju. Iz mojih skromnih izkušenj recimo dobro prenašajo prezimitev Habaneri, tudi s plodovi se jih da kar dobro prezimiti. Za to seveda potrebujejo več toplote in svetlobe, kot za golo preživetje, ko jih porežemo čisto na kratko in jih pustimo v mirovanju.
Dobro prezimijo tudi Rocoto, skoraj najbolj zoprni so Jalapeno, na te se splača posebej paziti.
Drugače pa čiliji, kot vse druge rastline določene stvari dobro prenašajo, kljub našim bojaznim, ali delamo prav. Tako se lahko obrezujejo na kratko, kot gornji od Zelenca, eni se pogovarjamo o obrezovanju 2/3 porežemo, eno pustimo; eni celo pustijo samo par centimetrov zelenega stebla, z nekaj brsti, ki čisto zadoščajo za krošnjo v naslednjem letu.
Obrezovanje je bolj pogojeno s pogoji zimovanja, temperaturo in svetlobo, in našim načrtom kdaj spomladi želimo imeti močno in že cvetočo rastlino.
LP_________________mfranc
Če ti kaj pomaga, posamezne sorte se različno obnašajo pri prezimljanju. Iz mojih skromnih izkušenj recimo dobro prenašajo prezimitev Habaneri, tudi s plodovi se jih da kar dobro prezimiti. Za to seveda potrebujejo več toplote in svetlobe, kot za golo preživetje, ko jih porežemo čisto na kratko in jih pustimo v mirovanju.
Dobro prezimijo tudi Rocoto, skoraj najbolj zoprni so Jalapeno, na te se splača posebej paziti.
Drugače pa čiliji, kot vse druge rastline določene stvari dobro prenašajo, kljub našim bojaznim, ali delamo prav. Tako se lahko obrezujejo na kratko, kot gornji od Zelenca, eni se pogovarjamo o obrezovanju 2/3 porežemo, eno pustimo; eni celo pustijo samo par centimetrov zelenega stebla, z nekaj brsti, ki čisto zadoščajo za krošnjo v naslednjem letu.
Obrezovanje je bolj pogojeno s pogoji zimovanja, temperaturo in svetlobo, in našim načrtom kdaj spomladi želimo imeti močno in že cvetočo rastlino.
LP_________________mfranc
Vidim da se pogovarjate o prezimovanju čilijev in nekaj vprašal. Danes sem porezal mojo Bhut Jolokio in bi jo zdaj rad dal v prostor za prezimitev. Na voljo imam klet kjer temperatura na pade pod 7 stopinj in notranjo garažo kjer je med 15 in 20 stopinjami. Bi lahko čili preživel v kleti v popolni temi do marca ali ga dam raje v toplo garažo ?
hvala in lp
hvala in lp
Tole je bila pri nas letos ena večjih ber šestih (od devetih) sort, iz katere je nastalo sedem lončkov pekoče omake. Omaka je bila po besedah moža izredno okusna, a premalo pekoča, tako se nam drugo leto v sortimentu vekakor pridružijo še Habaneri.
(Mfranc, imaš morda kaj semen viška rdečega? Menjam za... )
Takole pa izgledajo grmički (v loncih sajeni po dva), obrezani in pripravljeni na zimovanje v mirovanju. Če bom videla, da jim na mrzlem svetlem stopnišču ne paše, dobijo svetlo toplo okensko polico. Problem na tem oknu so le uši, ki jim ta toplota paše in se vsako zimo namnožijo, čeprav jih vedno pred prezimljanjem dodobra uničim...
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
(Mfranc, imaš morda kaj semen viška rdečega? Menjam za... )
Takole pa izgledajo grmički (v loncih sajeni po dva), obrezani in pripravljeni na zimovanje v mirovanju. Če bom videla, da jim na mrzlem svetlem stopnišču ne paše, dobijo svetlo toplo okensko polico. Problem na tem oknu so le uši, ki jim ta toplota paše in se vsako zimo namnožijo, čeprav jih vedno pred prezimljanjem dodobra uničim...
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
zanima me, če je kdo delal omako po tem receptu:
http://www.gurman.eu/recepti.php?S=6&Article=8870
nekaj posušenih čilijev bom porabil za namakanje v olivnem olju. Imam posušen Habanero in Jalapeno.
Posušene čilije moram prepiknat preden dam v olje, ne? Koliko gramov bi dal Habanerota v 0.75 l olja, da bo srednje pekoče? Miksal bi še malo Jalapeno zraven... Nisem tega nikoli delal, pa ne vem, kakšen hudiček lahko rata
Za vlaganje delam po enakem receptu kot za papriko?
http://www.gurman.eu/recepti.php?S=6&Article=8870
nekaj posušenih čilijev bom porabil za namakanje v olivnem olju. Imam posušen Habanero in Jalapeno.
Posušene čilije moram prepiknat preden dam v olje, ne? Koliko gramov bi dal Habanerota v 0.75 l olja, da bo srednje pekoče? Miksal bi še malo Jalapeno zraven... Nisem tega nikoli delal, pa ne vem, kakšen hudiček lahko rata
Za vlaganje delam po enakem receptu kot za papriko?