Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2014
Jaz sem liste kar stran posmukala, saj so že tako bolj ali manj sami stran popadali. Prav tako je bilo na njih polno uši. Špricala sem z Neem tonikom, čez vikend pa rastline oskrbim še do konca:
Nameravam jih izlončiti in otresti stran vso zemljo, ki bo šla brez grobosti (malo pogrebeš s prsti, pa je).
Malo bom obrezala koreninsko grudo, razkužila lonce in dodala nekaj nove zemlje na dno lonca.
Potem pa grmiček nazaj not, obsipat z novo zemljo in narahlo zalit. Trenutno so namreč kar dokaj suhi..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nameravam jih izlončiti in otresti stran vso zemljo, ki bo šla brez grobosti (malo pogrebeš s prsti, pa je).
Malo bom obrezala koreninsko grudo, razkužila lonce in dodala nekaj nove zemlje na dno lonca.
Potem pa grmiček nazaj not, obsipat z novo zemljo in narahlo zalit. Trenutno so namreč kar dokaj suhi..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Imam pa še tri rastline, kjer so plodovi gor ostali in jih nimam namena prezimljati, ker me sorte niso navdušile.
Te bom silila, da čimdlje preživijo, da dobim iz njih še plodove, ki so gor._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Te bom silila, da čimdlje preživijo, da dobim iz njih še plodove, ki so gor._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Sem vztrajen in bom še 1x ponovil vprašanje
Porezal mojo Bhut Jolokio in bi jo zdaj rad dal v prostor za prezimitev. Na voljo imam klet kjer temperatura na pade pod 7 stopinj in notranjo garažo kjer je med 15 in 20 stopinjami. Bi lahko čili preživel v kleti v popolni temi do marca ali ga dam raje v malce toplejšo garažo ?
hvala in lp
Porezal mojo Bhut Jolokio in bi jo zdaj rad dal v prostor za prezimitev. Na voljo imam klet kjer temperatura na pade pod 7 stopinj in notranjo garažo kjer je med 15 in 20 stopinjami. Bi lahko čili preživel v kleti v popolni temi do marca ali ga dam raje v malce toplejšo garažo ?
hvala in lp
Ivčk je napisal/a: |
Tole je bila pri nas letos ena večjih ber šestih (od devetih) sort, iz katere je nastalo sedem lončkov pekoče omake. Omaka je bila po besedah moža izredno okusna, a premalo pekoča, tako se nam drugo leto v sortimentu vekakor pridružijo še Habaneri. |
Jah, brez "ta pasjih" res ne gre in so habaneri dobra osnova za pekoče omake. Res pekoče ....
Sam trenutno po komadih nabiram čilije za še nekaj lončkov omake, samo rdečih čilijev ne bo dosti in bodo zopet priskočili na pomoč Pimenta da Neyde.
Mimogrede Ivčk, kaj zaeni pa so tisti "zmečkani" čiliji na desni strani?
Ivčk je napisal/a: |
(Mfranc, imaš morda kaj semen viška rdečega? Menjam za... ) |
Uh, semen nimam nič , lahko pa ti poskusim narediti ukoreninjen(e) potaknjenec. Iz izkušenj bi bil lahko celo prej kot ekvivalent iz semena; konec zime mi čiliji na terasi začnejo hitro odganjati ....
LP_________________mfranc
papasmrk je napisal/a: |
Sem vztrajen in bom še 1x ponovil vprašanje Porezal mojo Bhut Jolokio in bi jo zdaj rad dal v prostor za prezimitev. Na voljo imam klet kjer temperatura na pade pod 7 stopinj in notranjo garažo kjer je med 15 in 20 stopinjami. Bi lahko čili preživel v kleti v popolni temi do marca ali ga dam raje v malce toplejšo garažo ? hvala in lp |
papasmrk je napisal/a: |
Vidim da se pogovarjate o prezimovanju čilijev in nekaj vprašal. Danes sem porezal mojo Bhut Jolokio in bi jo zdaj rad dal v prostor za prezimitev. Na voljo imam klet kjer temperatura na pade pod 7 stopinj in notranjo garažo kjer je med 15 in 20 stopinjami. Bi lahko čili preživel v kleti v popolni temi do marca ali ga dam raje v toplo garažo ? |
Škoda, da nimaš dveh čilijev, da bi probal obe lokaciji …
Po tvojih podatkih je garaža vsekakor v prednosti, 15 – 20 °C je kar dobra temperatura za prezimitev, sploh, če imaš vsaj nekaj svetlobe, in čili postaviš na okno. Še bolje, tik zraven okna. Če bo svetlobe zelo malo (pri tej temperaturi rastlina raste), boš imel spomladi veliko pretegnjenih poganjkov, ki jih boš moral odstraniti.
Z druge strani je temperatura kleti, če ni dosti višja od 10 °C ? kar se temperature tiče skoraj idealna za ''pravo'' zimovanje, ko čili pade v zimsko spanje, sekundarno dormanco. Rastlina se skoraj izklopi, varčuje z energijo, metabolizem je skoraj na nuli. Kar pomeni, da bi spomladi še vedno imel lepo obrezan grm, brez bistvenega prirastka. Rast bi se začela, ko bi čili prestavil na toplo, svetlo mesto.
Verjetno bi bilo pomanjkanje svetlobe lahko problematično, točno ti ne vem povedati, kljub temu, da sem glavni advokat pravega razmerja med toploto in svetlobo . Mogoče bi nekaj ur dnevno sadiki privoščil čisto malo žarnico, cca 5-10 W LED, ali 10-20W fluo. Kar ni velik strošek .
LP_________________mfranc