Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Trajna zelenjava

trajnice

Odgovor Napisal/-a trajnice »

Ne morem verjeti, da tema 'trajne užitne rastline' tako dolgo sameva!

V skoraj enem letu ste gotovo že vzgojili (in pojedli) veliko užitnih trajnic.

Morda ne bi bilo slabo, da temo obudimo. Saj je pri vsesplošnem prizadevanju za samooskrbo gotovo zanimiv prispevek trajnih rastlin za prehrano. Veliko je med njimi tudi takih, ki so zelo lepe in sodijo tudi v okrasni del vrta.

Veliko jih lahko spoznate tudi na www.trajnice.com. Res pa so navedene skupaj z zdravilnimi rastlinami, dišavnicami in zelišči. in v 'džugli različnih trajnic' (vseh je preko 1000) se je treba že kar malo potruditi, da jih najdeno.

Jožica_________________Trajnice Golob Klančič, naravi prijazno vrtnarjenje
rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

zuf je napisal/a:
...Katere trajnice, večletnice in podobno gojite za prehrano?...

Pri meni raste večletni radič Wink . Vzrok je v "lenobi". Samo porezal sem ga poleti v živo in raste naprej na novo, tudi več srčkov na eni korenini.
trajnice

Rukola, koliko let že imate ta Vaš trajni radič, ki naj bi bil trajen zaradi 'lenobe'?

Različni radiči namreč res prezimijo, vendar naslednjo pomlad zacvetijo ( če jim to dopustimo) in odmrejo. So namreč dvoletnice.

Sem pa presenečena nad novim 'odkritjem na tem forumu'!

Zuf pravi, da je Apios omerikana užiten. No, pa sem spet izvedela nekaj novega! Mi ga namreč gojimo kot okrasno zeljnato trajno plezalko z zanimivim cvetjem. Je zelo ekspanzivne rasti. Se kar širi in širi in mi vsevprek uničuje (prerašča) sosednje trajnice na gredi. Tako smo se odločili, da ga posadimo prav posebej, da ne bo ogrožal sosed.

Jožica
www.trajnice. com_________________Trajnice Golob Klančič, naravi prijazno vrtnarjenje
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Spet eno butasto vprašanje Rolling Eyes .

Prvič imam en lep grmiček žajblja. Če ga uvrščamo med trajnice - ali to pomeni, da preživijo tudi listi in jih lahko nabiram celo zimo, ali ga je bolje pred snegom nabrati in liste zmrzniti? V obeh variantah bo zmrznjen, samo ne vem, v kateri se bo bolje počutil Wink .

Zaljubila sem se namreč v žajbljevo "šugo" za špagete in bi jo papala tudi pozimi Very Happy ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

kaj pa če ga daš v lonec in ga poskusiš gojiti na okenski polici?
copatka

Nimam prostora na oknih, so majhna in že polna buč Very Happy ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Copatka ti ga kar pusti zunaj v zemlji. Ne bo propadel. Tudi liste bo po mojem obdržal. Če ti bo propadel, ti ga bom jaz dala veliko sadiko. Z malo več zemlje ga ni problem presajat. Sicer pa nalomiš vej in jih kar globoko posadiš spomladi.
Zanima me, kakšna to ta šuga
pa lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
trajnice

Copatka, uvrščanje žajblja (Salvia officinalis) med trajnice da ali ne, sploh ni butasto vprašanje.
Že res, da tistega, ki ima rad žajbljeve listke tako ali drugače, marsikdaj bolj malo briga 'teoretiziranje' o tem, ali je trajnica ali kaj drugega, oziroma, kakšne so lastnosti rastlin, ki jih uvrščamo med vrtne trajnice.
Kljub temu pa je zanimivo vedeti recimo, da imamo nekje na sredini med na eni strani zeljnatimi trajnicami in na drugi strani olesenelimi rastlinami (drevesa, grmovnice, olesenele plezalke) tudi vmesno kategorijo: polgrme ali poltrajnice. Tudi žajbelj sodi v to skupino rastlin, saj ima večji del stebelj zeljnatih, spodnji del pa je deloma olesenel. Torej si ga včasih lastijo (in gojijo) profesionalni trajničarji, včasih pa drevesničarji, oziroma: ga lahko uvrščamo med trajnice ali pa tudi med grmovnice.

Navadni žajbelj lahko množimo s setvijo ali tudi s potaknjenci. To je zimzelena rastlina, ki torej ohrani liste tudi pozimi in jo zato lahko nabiramo celo, ko je zunaj sneg.

Jožica
www.trajnice.com_________________Trajnice Golob Klančič, naravi prijazno vrtnarjenje
Nazadnje urejal/a trajnice 01 Dec 2014 08:06; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

copatka je napisal/a:
Spet eno butasto vprašanje Rolling Eyes .

Prvič imam en lep grmiček žajblja. Če ga uvrščamo med trajnice - ali to pomeni, da preživijo tudi listi in jih lahko nabiram celo zimo, ali ga je bolje pred snegom nabrati in liste zmrzniti? V obeh variantah bo zmrznjen, samo ne vem, v kateri se bo bolje počutil Wink .

V prvi, bi rekla. Ko tui ga pa zmanjka, pa piši in dobiš, imaš na izbiro: avtohton z Lošinja (suh), udomačen z Lošinja, širokolistni. Od slednjih dveh spomladi lahko dobiš potaknjence. Širokolistnega moram sploh zmanjšati, mi zaseda najmanj 4 kvadratne metre, pa raje več. Embarassed
Za vsak slučaj (če bo snega veliko; potrgaj nekaj vejic in jih ali zamrzni ali posuši. Za žajbelj je značilno, da ima suh šedosti bolj močan vonj od svežega.
Vidiš, meni je pa všeč kuhan na mleku in (malo) sladkan s karameliziranim sladkorjem, prežene prehlad in težave v grlu.
copatka

Jaaaaa, metuljc, to mi je mama delala, ko sem bila prehlajena Very Happy . Lepi spomini, šmrc.

Suhega imam že precej, ampak za prepražiti na oljčnem olju in maslu je po moje boljši svež, oziroma zmrznjen.

Vsem hvala za odgovore!

Lepa kata: pest nasekljanih listov popražim na pol oljčnega olja in pol masla, zraven dam stisnjen česen, da zadiši, in stresem notri špagete. Zmešam in posujem z nastrganim parmezanom ali kakšnim drugim trdim sirom (menda je krasno s paškim, a še nisem probala). Količine po okusu Wink . Z veliko skledo solate ali paradižnikom - nebeško!_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori