Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jeeee, zakon! Navdušen zato, ker ni več dvomov. Na srečanje sem prinesel posip, ki je bil narejen po spodnjem receptu, le da sem namesto v večja vedra natlačil v posodice od zelja. Spodaj v citatih več o tem kako sem naredil in kakšni so bili dvomi.
V približno 10L vode vmešamo žlico IMO2 (fermentirana snov). Z 10L vode lahko navlažimo približno 20kg otrobov. Muhi sem dal tale recept: žlička IMO2, 4 litre vode, 8kg otrobov. Med mešanjem v otrobe dolivamo okuženo vodo, da dobimo primerno vlažnost - ko stisnemo navlažene otrobe v pest ne sme tečt, ostanejo pa sprijeti, ko razklenemo dlan. Dobljeno mešanico močno natlačimo v vedro s pomočjo železne posode. Vedro mora imeti možnost pokrova, jupol kante so super, vedra za mleko, večji sodi ipd. Stoji naj en mesec na sobni temperaturi in posip bo narejen.
Aye-Aye je napisal/a:
zuf, še vprašanje glede recepta za bokaši. Malo sem pogledala še za nazaj, a vsega ne, tako te sprašujem ali ni potrebno v ta zadnji recept za posip dodati tudi melaso ali sladkor? Res si sicer nekje pisal, da so otrobi že sami po sebi dobra hrana za drobnoživke a vseeno. Potem tudi v tistih starih receptih za EM, ne bi bilo potrebno dodajati melase?
zuf je napisal/a:
Aye-Aye, dodatna melasa gotovo ne škodi, še vedno nisem ziher ali je nujna ali ne. Se kmalu oglasim, bom naredil večjo količino posipa z IMO2 in/ali BIM, brez dodajanja melase, pa da vidim kako bo uspelo. Ko sem delal z BIM ali IMO2 mi je vedno ratalo okužit večjo količino otrobov, ampak vedno v prisotnosti zraka, nisem še probal narediti večjo količino anaerobnega posipa na ta način, vedno samo manjšo, tisto je bilo vredu. Sem pa skoraj ziher, da se da brez dodatne melase.
Nazadnje urejal/a zuf 20 Dec 2014 20:48; skupaj popravljeno 2 krat
muha, brez problema lahko odpreš in preveriš vonj ter strukturo vrhnje plasti, nato pa lepo potlačiš nazaj, zapreš in daš nazaj na hladno. Če je tudi tvoj dober, bo še toliko bolj kredibilno.
zuf, najbrž sem te narobe razumela. Ti si mi prinesel tekočino plus tisto črno brozgo v malem lončku. Posip sem naredila sama s pomočjo črne brozge po receptu, ki si ga objavil par dni po srečanju.
Pravkar sem ga šla odpret. Je močno natlačen v posodi. Ob robu je krog bele plesni, v sredini pa lep rjav pravilno dišeč in ravno prav vlažen posip. Izkušnje pravijo, da sedaj, ko je na hladnem, tudi plesen ne bo več napredovala.
Čudovito. Sem pozabil komu sem dal že pripravljen posip, ki je moral zoreti še en mesec. Torej, ti si ga sama naredila, enako kot jaz in je tudi pri tebi ratalo. Torej niso samo moje roke krive uspeha, kar je dodatni plus! Lep pozdrav.
Posodica je 3/4 prazna in je bilo več zraka notri, pa še ene 3 dni nisem nič odpirala. Tako da ne vem kaj točno je bil pravi vzrok. Proti dnu je posip tudi čedalje bolj moker.
Tako da mogoče če bi dal v malo manjše posodice ali ga malo bolj osušil?? ker zgoraj je bil super .
Uporabljal sem bokaši, ki sem ga dobil, kupil na dveh delavnicah, deloval je, toda prhlina iz listovke je za mene zakon, popolnoma naravna, kompost se kar seseda, ko jo primešaš. HVALA ZUF