Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Neznana rastlina

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

figula, ne bo ti treba daleč - poglej samo, kje so posnete tele fotografije.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

o, hvala, hvala obema up to je pa res imenitno - preko luže najdeš nekaj, kar ti raste pred nosom Confused heheh

Če je ciklama nima več, bom oblezla cel Golovec. Mislim tudi, da sem jo videla v "našem" gozdu. Bo treba s knjigo v roki na pohode v bližnjo okolico Smile.
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha

Zanima me, kaj je na sliki? Ti zeleni krožnički so sicer rjave barve, ob dotiku pa sprostijo nekakšen prah in se spremenijo v zeleno barvo. Ker se pojavljajo v loncu, kjer imam posejana semena me zanima tudi, ali lahko te tvorbe kakorkoli škodijo semenom v zemlji? Velikost teh tvorb pa je nekaj mm.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

S precejšnjo verjetnostjo so to glive sluzavke (Myxomycota), ki jih nekateri štejejo med glive, drugi pa v samostojno skupino.
Mislim, da škode za tvoje sejančke ne bo, kažejo pa na veliko vlažnost substrata, ki pa bi lahko bila problem.
dafo

Hvala, torej bom pozornejši na režim zalivanja in v prihodnje prepoznal tole čudo.
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Sluzavke mislim da se ne zaprašijo na ta način. Prej so kake gobice iz rodov Hymenoscyphus, Dasyscyphus ali kaj takega. Če mi pošlješ kak prašnat primerek, bom poskusil poskrbeti za determinacijo. Mogoče so celo koristne za (zraven česa že rastejo?)?
Vseeno bi rad opozoril, da vseeno raje odstranite take posode iz zaprtih stanovanjskih prostorov ali vsaj odstranite zgornji sloj zemlje. Trosni prah je lahko alergen za bolj občutljive....

Lep pozdrav

Danilo
dafo

Zdravo Danilo! Tele gobice rastejo zraven semen Strelicij, ki so bila posejana pred slabim mesecem. Glede na zadetke na Google-u bi ti kar verjel o tvojem ugibanju, je pa najbrž takole samo po sliki praktično nemogoče determinirati, kolikor (bolj površno) poznam mikološko področje. Za to kako in kaj pa po zs.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Kaj bi bil - oziroma bo lahko, če bo zrasel - tole zaen grm? K meni je prišel skupaj z ukoreninjenim potaknjencem rdečelistne leske.

_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Hm, mene spomni na vrbo.
Lad20

Odgovor Napisal/-a Lad20 »

Kaj bi bila to zaena rastlina ? Iz teh zelenih bunkic ratajo modre jagode...Steblo je rdečkasto, ne ravno lesnato, vendar dovolj trdo, da laksarca ne zmore... Malo sem gledal...je mogoče japonski dresnik ?
Odgovori