tiny

crtj-admin
Site Admin

tiny

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
tiny

Odgovor Napisal/-a tiny »

Lep pozdrav vse clanom Gartlca!

Najprej bi rad povedal, da mi je forum zelo vsec. Pohvale za konstruktivne debate. Ze nekaj casa cutim, da me "visje sile" nekako vlecejo k temu, da bi zacel vrtnariti. Prijatelj me nagovarja naj prevzamem njegovo pogodbo o najemu vrta, ker je bilo to zanj samo trpljenje. Gre za cca 150m2 vrticka. Se razmisljam in iscem odgovore na neka vprasanja, zato bom potreboval vaso pomoc. Toliko na hitro, ce pa se bo kaj konkretno zgodilo pa objavim.

LP
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ti se kar oglasi, radi ti bomo pomagali.

Za začetek bi bilo zaželeno, da v profil napišeš od kje si, je laže tako pri svetovanju, kot pri vsem ostalem.
tiny

Hvala Muha, podatke sem vnesel. Bom kar tu nadaljeval z dodtanimi pojasnili in vprasanji.

Zanima me nacin vzgoje z dodajanjem humusa in zastirke direktno na zemljo. Navdusil me je film "back to eden", kjer glavni junak ze nekaj casa lepo kmetuje s pomocjo te tehnike. Uporablja pa vglavnem kompostirane sekance. Nekaj podobnega sem zasledil tudi na tem podforumu "Vrtnarimo z naravo", kjer so moderator "zuf" in ostali lepo nanizali kar nekaj tem.

Ce bi se lotil zadeve na ta nacin bi moral najprej dolociti neko povrsino, ki bo namenjena gredicam. Koliko kvadratov po vasih ocenah zadostuje za eno druzino? Prioritete so solata ter paradiznik. Tega pojemo za vec druzin Smile Na voljo imam cca 150m2. Velik del bi namenil odprtem prostoru za igro otrok. Namen tega vrta bi bil tudi prezivljanje popoldnevov na prostem. Nekaj malega pa za pridelavo komposta.
Ko bom imel priblizno osnovno kvadraturo gredic bom vedel koliko humusa potrebujem za prvotni nanos. Ce se ne motim je debelina nanosa cca 10-15 cm. Ce bi bila povrsina gredic cca 70m2 nanese to cca 10 kubikov humusa.

Gledal sem ze malo cene humusa in pridejo priblizno 25+ E/kubik. Nekje ga prodajajo tudi na tone za priblizno enako ceno. To se mi ne zdi veliko. Vprasanje je samo koliko stane prevoz. Smile Za naslednje sezone pa bi se trudil pridelati kubik ali dva humusa kar sam.

Torej dva vprasanja. Kaksna povrsina gredic? Kje nabaviti kvaliteten "bio" kompost?

Vrt bi se nahajal blizu gostilne Micka/Bizovik - Ljubljana. Lokalnih kmetov ne poznam, ker sem bil do sedaj bolj urbano bitje.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Glede ostalih odgovorov se zanašam na druge, kar zadeva površino zelenjavnega vrta, ki naj bi zadostovala za 4-člansko družino, naj bi bil mininum 50 m2. Po mojih izkušnjah je to zelo malo. Za nekaj solatnic, par prekel fižola, 20 sadik paradižnika, Kakšno blitvo in por, gredico graha, korenja, potem je že skoraj konec. Toliko imam sama in z vso skrbnostjo komaj uspem v sezoni pridelati dovolj solate (je tudi mi pojemo za več družin Wink ).

100 m2 bi se mi zdelo ravno prav, da bi lahko kam vtaknila še gredico zgodnjega krompirja, nekaj fižola za zrnje in kapusnice (zelje, ohrovt, brokoli), čebulo in česen. 150 m2 ni za odmet, pridelala bi lahko tudi vso ozimnico (krompir, rdečo peso, rumeno kolerabo, več korenja, repo in zelje za kisanje doma).

Računaj seveda: več površine, več dela. 50 m2 se da zlahka obvladovat, še posebej, če ne loviš z lupo čisto vsakega plevelčka, za več je pa treba že nekaj več navdušenja. Začni s tako površino, za katero meniš, da ne bo od tebe začetnika terjala preveč, počasi se bo že izkazalo.
Špela

Odgovor Napisal/-a Špela »

Jaz imam 150m2 površine in še kar je korit (dva polna balkona velikih korit in loncev + rožna korita za manjše stvari, kot so jagode, viseči paradižniki, nizko rastoči čiliji, itd.,...izkoristim vsak prost centimeter). Zaenkrat smo trije družinski člani (kmalu štirje), ampak smo na rastlinski prehrani oz. vegani, zato pojemo bistveno več zelenjave (in krompirja in stročnic) od povprečne slovenske družine. Na tej kvadraturi s skrbnim načrtovanjem uspemo pridelati dovolj tudi za različne oblike skladiščenja vrtnin, dovolj krompirja, pri nas rastočih stročnic (fižol, grah, bob) in vsega za sproti. Edino kar je, bi si želela že ene dodatnih 100m2 za nasad malin, ribeza in pstalega jagodičevja, ker tega imamo pa za svoje gigantske potrebe resnično premalo.

Letos bom prvič imela tudi rastlinjak velik 3x4m, tako da bo malo več "tople" zelenjave.

LP Smile
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

tiny, saj, če na začetku ne uspeš popolnoma obdelati vse površine, nasadiš nizek fižol, krompir, z obema je relativno malo dela, ali pa na en del buče, ki lepo prerastejo površino. Konec koncev, kdo med nami, ki je blizu doma, ti lahko tudi v živo da kak nasvet. Imam znanko, ki ima tudi tam blizu vrt in sem večkrat tam. Zato, če hočeš, le vprašaj. Sploh pa, če si začetnik, bi bilo morda smiselno, da prideš na naše srečanje naslednji teden, tako je najlažje razbiti začetno tremo.
Pa loti se prebiranja tem na našem forumu, boš izvedel vsega, še preveč za začetek.
Na vrtu pa začni počasi, da te delo ne bo zasulo. Pomembno je vedeti tudi, ali imaš dostop do vode v bližini. No, pa še kaj, seveda.
Skratka - hiti počasi, se daleč pride. Exclamation
tiny

Zahvlajujem se za odgovore. Bo lazje nacrtovati, ce dobis nasvet iz prve roke!
@metuljc
Hvala za povabilo na srecanje. Voda naj bi bila in to direktno ob parceli. Lani so namontirali sterno. Kako deluje sredi poletja pa ne vem, ker je bilo lani dezevno leto in jo lastnik ni niti uporabljal. Obljubim, da bom hitel pocasi samo se kompost moram dobiti in to vceraj! Smile

@Spela
Hvala za nasvete. Bodo prav prisli. Tudi mi se vse bolj nagibamo k zelenjavi. ;-)
Tasca ima sicer zelo velik vrt in uspe pridelati ogromno zelenjave vendar je dalec (Bela krajina). Tam imamo posajene maline in ostalo robidje/jagodicevje. Ni pa to to. Ze vidim zamero, ko bomo povedali, da imamo vrt. Hahaha. Sicer je pa eden glavnih namenov vrta druzenje z otroci. Drugi cilj je test vrtnarjenja brez prekopavanja. Nekako cutim, da je to tista prava stvar.

@muha
Si me prepricala. Nacrtujem 100m2. Smile
Odgovori

Vrni se na “Predstavitve članov”