Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
-Cream Sausage -pelat, naj bi bil roden, Ivčk, kako visoko zraste?
Najprej, tale spada med bele, ima bledo rumeno meso in prosojno kožico
Je pa nekoliko manj bujne rasti, ocenila bi, da se ustavi na max 1,5m. Natančno ti ne znam povedati, ker lahko le sklepam. Tisto leto, ko sem ga gojila, je namreč na mojem vrtu 'cuprala' pršica, zato so vsi paradižniko ostali brez vrhov in živeli le od zalistnikov..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig Dostop do spletne ankete: https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Hvala, Ivčk, ne vem, kako se je znašel med rumenimi. No, vsaj da vem približno višino. Če bi ga imela v rastlinjaku na sredini, mi je škoda, če ne bi zrasel do vrha. Ga bom imela ali ob strani ali v loncu.
@Irena, če smem, še pri tebi nekaj popravkov pri imenih sort:
Rdeč Stuh. velikan - skoraj prepričana sem, da gre tule za Shuntukskij Velikan, semena sem pred leti dobila od stare postaje in je kar lepo zastopan po Sloveniji
Coastal Valley - ob tem imenu manjka še oznaka PL, ki je del imena, torej Coastal Valley PL
Chang lee - tale je Chang Li
Green doctor - Green Doctors
Quartz rose multiflore - gre za roza in ne rdeč češnjevec, ime je pa Rose Quartz Multiflora_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig Dostop do spletne ankete: https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Ivčk te sorte sem vse že imela in tako so mi zrasle. Aladdin's Lamp je imel res velike prodove, večje od pričakovanega. Jersey Devil ima za moje pojme velik plod tudi po tvojem opisu. R.Q. Multiflora in Pink Vernissage sem zamešala, zdaj vidim. J.T. Black je bil pri meni čudovite temno rdeče barve, rjavo je bilo samo pri peclju, če je bilo. Golden Nugget mi je zrasel čez 1m in niti v sanjah ni bil viseč. Green Sausage je pri meni rastel pokončno, ima pa res zelo povešajoče liste in ogromno njih. Banana Legs mi je ostal nizek. Balcony Yellow zraste vsaj 60 cm in opore ne potrebuje. Sprite - tam okoli metra, fajn košat.
Vem, da je teorija pač takšna, ampak jaz se ravnam po tem, kako meni raste
Ivčk, Grandpa Willie Še bolj bi pomagalo, če imaš kako fotko plodovi z prejšnjih let, še posebaj kakšno tako, kjer je plod prerezan in se nekje ob robu vidi barva kožice...
Sem prelistala in njegove slike ni. Dobila seme od MarijaV, tako da bo verjetno tisti drugi. Bom pa poslikala letos in prilepila v temo.
V rastlinjaku imam prostora za 16 paradižnikov, seznam za letos bo sledeči: Iva's Sweet White Goldfisch (rumen, zelo roden) Sweet Beverley (multiflora, rumen) Orange Banana Goldheart (oranžen, sladek) Guernsey Island Pink Blush (roza, menda primeren za sušenje) Rinaldo Opalka (čvrst, rdeč pelat) Kenosha Paste Amazon chocolate (krompirjevi listi, zelo roden) Black Sara (zelo okusen) Black Cherry (lani mi je žal propadel prehitro in dobi še eno šanso) OSU Blue Small (zaradi videza) Everett's Rusty Oxheart (pisan, sem ga poskusila lani in je bil zelo okusen) Green Bombs (zelen pelat) Aunt Ruby's German Green Cherry (menda bolj pozen)
V korita na oknu gresta predvsem za sosedove punce (vsaj tako je bilo lani): Micro Tom Micro Gemma
V večje lonce pa dwarfi: Sleeping Lady Dwarf Wild Fred Čokec
Opise sem spremljala po forumu in poskušala izbrati sorte, ki ste jih drugi pohvalili tako ali drugače. Bom videla, kako bodo všeč meni. Bom pa sejala še sorte za mami, ki pa želi same rdeče paradižnike. Ampak ji komot podtaknem še kakega roza ali rjavega. Pa še za sestro bom tudi sejala, ki pa ni tok izbirčna. Nekaj semen še čakam, imam plan, da njima posejem takšne, ki jih ni na mojem seznamu, da sprobamo še kakšno sorto več. Nekaj teh semen že imam, pa ko dobim preostale sestavim seznam še zanju.Nazadnje urejal/a Tiana 28 Jan 2015 09:51; skupaj popravljeno 1 krat
Berem, kako ste pridni ! Jaz se šele spravljam k setvi, no, zemlja je že na toplem..Pa dva Bloody Butcherja rasteta na oknu, sem posadila v rastlinjaku vznikle.
Mikajo me nekatere zgodnje sorte, če ima morda kdo kaj viška.
42 days Stupice ' Plamenka, od tvojega lanskega semena nisem nič pridelala, so bili zunaj in je vse pobralo Matina Maskotka Jagodka in Romeo, Ivčk prosim že za naslednje leto, če bo letos dovolj zraslo
Jaz nimam kakih presunljivih novosti, bom pa nocoj sestavila seznam, kaj premorem. lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)