Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Asimina - Asimina triloba

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

vinkoz je napisal/a:
: Vam povem, da sem na hrastu uspešno cepil: noce pecan, pa feijojo, tudi trte, pa kaki.V poduk, hrast je bil TNALO. Laughing Laughing Laughing
lp. Vinkoz.

bhuahahaha bhuahahaha bhuahahaha
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Problem!
Kakšnih 14 dni sem posjal koščice asimin. Korito sem prekril s kuhinjsko folijo in odložil na omaro v dnevni. Pričakoval sem kakšen rezultat čez 3-4 mesece, vendar so asimince planile na svetlo z vso silo! Zdaj sem pa pred dilemo kaj z njimi!
Eno sem potegnil ven in ima korenino dolgo do dna! Torej v koritu ni šans da bi jih zadrževal. Verjetno najbolje presadit v plastenke in na hladno z njimi?

_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Poblem ali pa tudi ne.

Si jih pred tem kaj stratificiral?
Če jih nisi, potem bi lahko bilo to pojasnilo za moj cca 50% uspeh sejanja v lanski pomladi (zimi).

Sicer pa. Jaz bi raje postavil korito nekam na hladno in svetlo. Mislim,da bi bila najboljša temp. nekaj stopinj nad ničlo, pač toliko, da se rastlinice zaustavijo v rasti/kaljenju. Tako bodo mirovale, mislim da brez škode, do otoplitve. S presajanjem pa bi počakal do pomladi, ko bodo tudi pogoji za hitro regeneracijo presajenih sejančkov.

V vsakem primeru je fino, da so ob presajanju ugodni pogoji za hitro rast poškodovanih korenin ali zelenih delov, saj rastlina temu naravno stremi. Še (dolga) doba zime, ki vsekakor sledi, bi utegnila privesti do odmiranja sejančkov. To bi predvsem veljalo za občutljive vrste, med tem ko za plevelast rastlinski svet to ni tako pomembno.
Predvidevam, da nimaš ogrevanega rastlinjaka ali zimskega vrta in jim lahko nameniš le okno. Bi bilo škoda, da si vzgojiš "ovijalke", ki jih bo spomladanska sapica in sonce kruto zatiralo.

Lahko pa jih del izkoreniniš in posadiš v samostojne posodice, ter tako kasneje primerjaš katera strategije se je bolje obnesla.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Optimist, tudi mene zanima kakšno je bilo stanje semen pred sajenjem (straficirana, shranjena na toplem, kaj drugega)?
Optimist

Živjo!
Po konzumaciji dveh domačih plodov sunflaver, sem koščice spakiral v zip vrečko ter pozabil nanje v hladilniku. Ob spravilu prvih cepičev sem naletel nanje in jih za približno 14 dni dal v vodo. Nato sem jih položil v korito kjer je bila še lanskoletna zemlja (za drevje in grmovje Klasman) ter jih zasul z zemljo za sajenje asef (tak en dva cm na debelo). Razmišljam, da bi te 12cm dolgine presadil v svoje plastenke, sicer bo radikula pričela rasti navzgor kar pa pomeni konec...._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Pa jih presadi, vendar imej te na bolj toplem. Težava, ki jo želim izpostaviti je to, da rastlina ob presajanju nekoliko zastane v razvoju zaradi poškodb. Če so hkrati še slabi pogoji za rast se lahko zgodi gnitje. Ker je govora o občutljivih rastlinah to niti ni nemogoče.

Ostale pa daj na hladno do pomladi.
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Ja pri asimini je to še bolj izrazito, če sploh preživi._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Kaj pa če izrežeš dno korita in postaviš na 20cm mivke?
Mogoče celotni medij gre ven iz korita in vse skupaj posadiš v globlji substrat?

Asimini bi po mojem mnenju zelo pasal air pruning, kar se tiče vzgoje od samega začetka iz semena pa tudi pikiranje, ki bi se mu bilo najbolje izogniti.
Ponavadi je ravno to tisti ključni del, presajanje sadike, pa če jo pikiramo v večji lonec ali pa jo sadimo na stalno mesto.

Jaz bom stratificirana semena iz hladilnika sejal direkt v 1L in pa 3L trening lončke, bolj globoke, kot široke.
Pa nujno mora biti substrat bolj na šotni ravni.
Listavka in gozdni humus imata zelo podobne lastnosti kot zemlja kjer asimina najraje rase.
S kančkom lokalne zemlje, komposta in gnojenja z rastlinskimi izvlečki bo pomojem ratala asimina iz semena do vrhunske sadike za nadaljne uspehe.
Za večje število sejančkov se lahko uporabi plastična gajbica (zračnost=treniranje korenin) napoljnena s humusnim substratom in kasnejše pikiranje v zgoraj omenjene lonce.
Optimist

Sem včeraj "izrezal" eno sadikco in jo posadil v plastenko. V parih dneh se bo videl rezultat. Zuf malce je problem, ker pravzaprav nisem pričakoval da bo sploh kaj vsklilo in sem vse razpoložljive koščice nametal notri. Sedaj odganjajo ena zraven druge. Ko bodo večje bo še težje...
Če se po tale obdržala bom ostale enostavno stresel s korita in jih posadil v rahlo šotno zemljo z umešanim wermikulitom. Pomoje jih bo tako še najmanj poškodoval. Za drugič pa tudi jaz vsako koščico v svojo flaško! Zdej ko znam Idea_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Optimist

Prepikirane asimince (3) se lepo držijo! Pri eni sem bil malce neroden pa je ostala brez centimetra radikule! Zaenkrat ne kaže znakov invalidnosti Rolling Eyes
Uporabil sem Klasman zemljo za gojenje grmovnic in drevnin. Vanjo pa sem umešal 1/3 wermikulita in pri dnu dodal za mezinec debelo plast substrara listavke.
Zalil sem jih s kombinacijo Agrostemina in Compo bio gnojila.
Vse ostale nameravam prepikirati čez vikend. Vsebino cvetličnega korita bom v kosu izločil, nato pa zemljo počasi razdrobil. Mislim da, se bom tako najenostavneje izognil poškodbam korenin!
En del jih bom posadil v air pruning vreče (filc) ostalo pa v kontejnerje namenjene "masovni" vzgoji asimin na Češkem._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Odgovori