Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

Odgovori
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Nič strahu. Vijoličasta barva sejančkov je čisto OK, če je bila sejana sorta, kjer tudi drugače rastlina v celoti vleče v smeri vijoličaste obarvanosti.
Moji sejančki Cheiro roxa in Bolivian rainbow so že od kličnih listkov dalje bolj kot ne vijoličasti, a jim prav nič ne manjka Smile

LP
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Majro je napisal/a:
mfranc, a je možno da imajo morda preveč vlage?

Je možno, in tudi v to smer razmišljam, "hecno" Cool je, da nisem v substrat dodal čisto nič perlita, samo malo peska in mi je substrat precej namočen.
Zadnji agro perlit, ki sem ga dobil, je tako grobo zrnat, da sem imel namen kupiti za te prve, nežne sejančke drobnejšega, in ga pač nisem.

Škoda, da nimam predhodnih fotk, te sadike so se razvijale prav zanimivo.

Prva, vertikalna vrsta levo je sorta Santaka. Kalila je zadnja in so bili sejančki potem dolgo časa tudi najmanjši. Sedaj prehitevajo ostale sadike, so pa rahlo pretegnjeni.
Drugi z leve so Hot Paper Lantern, prvi so kalili, nakar jih je začelo bremzati .... Rolling Eyes Rolling Eyes
V sredini so štiri sadike Super Chili; naj bi bil najnižji grm, ampak tudi najzgodnejši, kar z lepo rastjo tudi potrjujejo.

Lončki so začasno v dnevni sobi, praktično brez dnevne svetlobe, samo ob eni T5, 54 W. Skrajno levo se čisto malo vidi II. setev,
čez nekaj dni bom razsadil to setev in potem vse skupaj postavil na okno spalnice, kjer bodo kar nekaj boljši pogoji.

LP_________________mfranc
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Hudiča, kdaj si pa ti to noter djal? Wink Jaz zase vem, da sicer lepo delajo sejančki pod lučko, vendar pa je temperatura ob panoramski steni nižja, kot v notranjosti prostora (talno gretje ni prižgano, ni potrebe), in jih verjetno to malo ustavlja. In hvala vsem, ki ste me založili s semeni Jalapena!_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
mfranc

Bobolino, to je prva setev, 12.I., levo je II. setev, 26. I. Sedaj bo kar celomesečna in več pauza do nadaljnjega sejanja plodovk.

Razen, če bom našel prostor za jajčevce ... Rolling Eyes

Majro

Odgovor Napisal/-a Majro »

Wow! Zgledajo čudovito! Svetle lise na lanternih pa bogve od česa so. Nekako mi delujejo prezdravo da bi bila kriva vlaga. Sicer pa lahko sedaj, ko so že tako močne, komot manj zalivaš in boš videl ali bo kaj bolje.

Moji sejanci zgledajo točno tako kot je vidno iz slike na tem forumu. Še veliki so približno enako. Sem vesel da je (verjetno) samo svetloba in ne kaj bolj resnega.
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Zanimivo, da na tem forumu pišejo, da imajo rastline 24ur na dan na svetlobi. Tudi kdo od vas to prakticira? Ker kolikor vem, tudi rastline rabijo svojo noč.
Majro

Odgovor Napisal/-a Majro »

Pika: lani sem to prakticiral in tudi letos bom, ker mislim da se je obneslo; čisto majhne sadike (en set pravih listov) sem dobil šele 13. junija in 7. septembra sem pojedel že prvi plod habanero red. Torej v manj kot treh mesecih... po moje predvsem po zaslugi 24/7 svetlobe, ki je bila mešanica sonca in umetne svetlobe in vsi pomnimo kakšno poletje je bilo lani (2/3 poletja je bilo gnilega, a toplega).
To počneš samo nekaj tednov in potem nehaš. 5 - 8 tednov največ. Tako sem storil to lani. Nato (predvsem obdobje cvetenja in naprej) rabijo rastline svoj vsakodnevni spanec. Ob izredno hitri rasti bi prenehal z 24/7 takoj, ko bi videl da rastlina tvori popke. Za prvih nekaj tednov pa je dokazano boljša rast pod nonstop svetlobo. Pa seveda mora biti tudi dovolj toplo.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Franc, kapo dol._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

O, zelo lepe sadike! S Hot Paper Lantern pa ni nujno, da je kaj narobe, mogoče ima vedno take liste.
mfranc

Ma tale moj stari Canon je tak "optimist" Rolling Eyes , vse namala lepše kot je v resnici. Sliko sem posvetlil za 30 enot, in se komaj vidi tisto, kar jaz vidim.

Po pregledu slik na spletu je možno, da ima ta sorta liste bolj na svetli strani

Na tej sliki http://cdn.gurneys.com/images/320/80659.jpg so listi izrazito lisasti, ampak to je staro listje in mi ni v tolažbo.

Seveda, bolj me moti, da so rastlinice zaostale v rasti napram drugim sortam.

Bodo na hudem opazovanju, če se bo nadaljeval trend zaostajanja, jih bom celo presadil.

Odgovori